Continuant amb la informació publicada en la darrera edició del Sarment d’estiu sobre la nova Llar d’infants, representem gràficament l’alçat del nou edifici situat a la cantonada entre la carretera de Moià i el carrer de Sant Marc. Per la vorera de plataners s’arriba fins a la intersecció del carrer del Giragulles i al començament del nou accés cap a la carretera de Manresa, per sota l’actual camp de futbol, el qual ara té dues entrades de vianants, l’una a l’aparcament situat a la part alta de la Llar d’infants i l’altra en el nou accés amb origen al parc situat al costat de la soterrada riera del Musset. Uns murs amb gegantins blocs de pedra formen aquesta base que dóna vida a un ferm urbanístic complementat amb les seves respectives baranes.
L’equip de govern actual de l’ajuntament balsarenyenc, després que hi hagués l’opció escollida per l’antic tripartit d’ubicar la nova llar d’infants al carrer del Trull, va optar per decantar-se a construir aquest equipament en el sòl on havien estat ubicades les antigues escoles de Sant Marc. Aquest indret, carregat d’història, els més grans recordareu que abans havia estat terreny de cultiu de la vinya, a cura de la família de cal Fenàs.
En aquesta nova etapa, en resta encara un testimoni: l’antic mur situat a la part baixa, al carrer de Sant Marc. El mur en qüestió és el suport d’un actual passadís per sota de l’espai amb dedicació al pati d’infants.
La Festa de Sant Cristòfol va viure una realitat solidària
Enguany la benedicció de Sant Cristòfol va viure una comunió solidària. Tot i que es pot ser creient o no, Balsareny en aquesta ocasió va expressar-se com a comunitat cristiana. Els balsarenyencs, conscients que la recaptació econòmica d’aquesta tradicional festa era dedicada a sufragar les despeses per l’arranjament de la teulada de l’església de Santa Maria, optaren per fer una aportació solidària. Vuit-cents euros i escaig van ser el fruit de la recaptació, i es van afegir a la quantitat romanent de quatre mil euros i escaig, responent a la crida feta des de la Parròquia pel rector Mn. Lluís Tollar.
Cal felicitar la comissió organitzativa de diferents entitats comercials i bancàries com “La Caixa”, BBVA, Montepio de Conductors, el comerç local de Balsareny, i a tot el col·lectiu de persones que estimen la festa, com l’incansable balsarenyenc Martí Ribalta.
Més tard, arribada la vesprada, va ser l’hora del músic bagenc Joan Vilandeny, que va dur a Balsareny a ballar. La característica del ja tradicional gran sorteig de paneres, fins a vint-i-cinc lots, portaren l’estímul per a la col·laboració solidària dels assistents. Pels volts de la mitja nit, i tot gaudint de la festa, la vetllada es va compartir amb el mossec d’un bon tall de coca i un trago de vi bo, fins a quarts de dues de la matinada.
La sort de poder parlar-ne
Parlar de les coses amb un diàleg respectuós és la gran sort d’uns temps democràtics que podem tenir més a prop els ciutadans dels pobles petits.
“Balsareny Avui” suggereix, per un bé comú, que per poder aprofitar el nou tram de cobertura de la riera del Musset entre el carrer del Carrilet i el carrer de Sant Marc caldria un pas de vianants per creuar en condicions de seguretat.
Cornet viu una altra Festa Major cultural i gastronòmica
La gent pagesa del nucli sallentí de Cornet arribava un altre any, fidels a la cita, disposada a celebrar la seva Festa Major 2011 del 14 al 16 d’agost de 2011. Amb una programació pensada per viure-la enmig del comú marc natural de Santa Maria de Cornet, es va omplir durant tres dies de festivitats d’actes religiosos, lúdics i culturals.
A causa de la proximitat d’aquest nucli, tot i pertànyer a Sallent, en fem un petit resum per tal d’informar als balsarenyencs de les persones convidades per l’ocasió.
El 14 d’agost el Dr. Josep Cañellas va projectar un audiovisual amb el lema “Viatge i ascensió a la muntanya del Perú”, amb imatges molt interessants i intervenció dels 50 assistents que van participar d’aquesta gesta.
L’endemà, la convidada d’honor va ser la cuinera Carme Ruscalleda, qui va dissertar davant d’unes 300 persones sobre la protecció i defensa de la cuina més ràpida del món.
Des de fonts de la casa pairal dels Plans de Cornet, socis del CCB, feia goig veure el nombrós públic tot parant l’orella per escoltar la diversitat de receptes adreçades a un dels àpats més esperats de tots els menuts: el berenar. Ruscalleda va fer diversos incisos sobre propietats tan senzilles i que a vegades s’obliden, com el pa amb vi i sucre, pa amb oli i sucre, ambdós preparats amb el bon vi i l’oli d’oliva de les nostres contrades. Va continuar amb una demostració in situ amb torradetes untades amb maduixes saboroses. La xocolata i l’embotit són uns bons aliments si es prenen en una bona i acurada dieta alimentària. En el decurs de la xerrada, entre moltes altres preguntes, els menuts van demanar què era més bo, si la “Nocilla” o bé la xocolata, i ella contestà tot somrient que molt més la xocolata.
Carme Ruscalleda va néixer a Sant Pol de Mar el 1952, i és propietària del restaurant Sant Pau d’aquesta població, el qual té 3 estrelles Michelin. Ruscalleda té en propietat un altre restaurant a la ciutat japonesa de Tòkio. El seu marit, Toni Balam, és propietari juntament amb ella d’aquests dos locals. En Toni també és músic, i és el trompeta del grup Pere Vila, el qual amenitza ja fa uns anys el ball de Festa Major de Santa Maria de Cornet.
Josep Gudayol, setembre 2011
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.