dijous, 18 de juliol del 2024

Meteorologia - Juny 2024

El crespinell floreix al juliol. Foto: Isidre Prat

Juny de 2024
 
Temperatura (ºC)
 

Mitjana de mínimes      

13,7

Mitjana de màximes     

27,8

Mínima (dia 13)

9,7

Màxima (dia 27 i 28)

33,9

Mín. més alta (dia 20)

17,7

Màx. més baixa (dia 12)

20,7

 
Vent (km/h)
 

Ventada més alta

(dia 29 a les 11:10h)

70

 
Pressió (hPa)
 

Màxima (dia 1)

1007,6

Mínima (dia 29)

997,4

 
La pluja (litres/m2)
 

Dia 1

3,0

Dia 3

17,6

Dia 8

1,0

Dia 9

14,8

Dia 11

13,8

Dia 12

17,6

Dia 20

3,0

Dia 29

17,6

Total

88,4

           
Francesc Camprubí
(dades AEMET)
Foto: Isidre Prat

dimecres, 17 de juliol del 2024

‘Cor trencat’ i altres activitats a La Tempesta

 
Cor trencat
 
L’espai cultural La Tempesta continua oferint una variada programació d’activitats interessants. Així, el dia 20 de juny la novel·lista Marina Tena va presentar la seva novel·la Sucre, sobre la vida d’una noia diabètica; l’acte va acabar amb un taller i un berenar infantil.

Sucre
 
El 27 de juny, Pep Blay va presentar el seu llibre Cor Trencat. Mort i vida de Carles Sabater, junt amb la periodista i fotògrafa Marta Pich, tots dos coneixedors de Sabater i de la seva trajectòria personal i professional. Blay, tarragoní, escriptor, periodista musical i professor, va explicar extensament, durant gairebé una hora i mitja, com va conèixer Carles Sabater, l’ànima del grup Sau, i com va anar indagant en la seva vida amb la intenció de fer-ne un llibre. Cor Trencat ha significat complir un deute que tenia pendent amb l’amic perdut. El llibre es va publicar el febrer passat, justament quan feia 25 anys de la mort de Sabater, el 13 de febrer de 1999, després d’un concert de Sau a Vilafranca del Penedès. Com diu la contraportada del llibre, “era l’inici d’una gira que havia de servir per fer renéixer la banda, per superar una crisi creativa i unes tensions personals en la seva lluita cada cop més insostenible per continuar essent alhora una estrella de rock i de teatre.” Certament, Carles Sabater fou un dels ídols més estimats dels 90: tothom recorda la seva mítica cançó Boig per tu, i altres com El tren de mitja nit, Envia’m un àngel i És inútil continuar, o també el seu gran èxit al teatre, amb Els pirates.

La modista de Gràcia
 
El 4 de juliol, el gironellenc Marc Font, professor de català i d’anglès, llicenciat en traducció i interpretació i màster en lingüística, va  presentar la seva novel·la La modista de Gràcia. El va acompanyar la modista balsarenyenca M. Àngels Catalan, que va debatre amb l’autor detalls del llibre, tant tècnics sobre l’art de la confecció i l’ofici de les modistes, com literaris i històrics, ja que la trama, negra, del llibre reflecteix la vida de les diferents classes socials dels barris de Barcelona des dels anys 40 del segle passat, amb el rerefons del mal tracte i la discriminació de les dones, la injustícia derivada de les diferències socials, la solidaritat veïnal dels barris i la solitud de les persones grans.
 
El dia 11 la traductora Sònia Moya va presentar el llibre de poesia Ós, mama, sí? de la poeta gallega Maria Lado, traduït per la Sònia, que en va recitar alguns poemes; l’acompanyava el prestigiós poeta i novel·lista Xavier Mas Craviotto, de Navàs, que també va llegir poemes del llibre i els va comentar comparant-los amb textos d’altres autors, des de Josep Carner fins a Maggie O’Farrell, entre altres.
 
El 12 de juliol es va inaugurar l’exposició L’art de viure, amb artistes del taller inclusiu d’Ampans, que ja hi era des del 26 de juny i es podrà contemplar fins a finals d’agost; aquesta exposició substituïa l’anterior, I2, Iniciatives al quadrat, del pintor balsarenyenc Joan Flores, que hi va ser del 16 de maig fins al 20 de juny. El 13 hi va haver un concert a càrrec del grup de rock alternatiu bagenc Fulfilleds, amb molt de ritme, gresca i bon ambient.
 
I el dia 19 hi va haver una interessantíssima conferència sobre el Romànic restaurat al Prepirineu i a la Catalunya central, a càrrec de la balsarenyenca Violant Bonet, restauradora i conservadora de béns culturals. Després vindran les vacances, i el setembre ens retrobarem amb noves experiències de dinamització cultural.
 
Text: Isidre Prat Obradors
Fotos: La Tempesta

dimarts, 16 de juliol del 2024

 


OBITUARI. PRIMER SEMESTRE DE 2024
Des del 15 de gener fins al 15 de juliol de 2024
 

Data

Nom

Edat

19-01-24

CONCEPCIÓ GRIERA LLADÓ

80

21-01-24

RAMON MAGEM PARERA

81

23-01-24

CARME CANAL COROMINAS

91

10-02-24

JORDI BADIA PONS

86

16-02-24

RAMONA XANDRI CARDONA

97

23-02-24

EMILIA VILLAGRASA IBÀÑEZ

92

14-03-24

MARIA VERGARA JIMÉNEZ

88

17-03-24

MARIA POLAINO MANCEBO

91

28-03-24

FINA LÓPEZ ÀLVAREZ

72

07-04-24

FRANCISCO CRUZ ALONSO

58

04-05-24

JOSÉ JUAN CRUZ HERRERIAS

65

19-05-24

JOSEP MARIA TRISTANY BORÉS

81

22-05-24

PERE SERRANO RODRÍGUEZ

72

03-06-24

LUISA PULIDO ARÉVALO

80

10-06-24

DOLORES GALAN CRUZ

95

18-06-24

BELÉN CALLE GARCIA

54

06-07-24

MARIA ÀLVAREZ VILLANUEVA

89

14-07-24

ESPERANÇA SIMON CODINA

93


Relació dels difunts a Balsareny durant el primer semestre del 2024 i la primera quinzena de juliol. Un emotiu record per a tots els que ens han deixat després d’una vida compartint veïnatge i ajudant a fer poble. Acompanyem en el sentiment les famílies respectives: els tindrem sempre al cor i a la memòria. Reposin en pau.

dilluns, 15 de juliol del 2024

Biblioteca Pere Casaldàliga: Resum del curs

 
 
La Biblioteca Municipal Pere Casaldàliga ha tancat el curs  amb un desplegament ampli d’activitats a nivell intern i amb estreta col·laboració amb institucions, entitats —l’Institut Escola Guillem de Balsareny, la Llar d’Infants, la Residència Casal Verge de Montserrat, l’Escola de Música, la Fundació AMPANS, el Casal Esportiu d’Estiu— i amb el suport de l’Ajuntament i els voluntaris que hi col·laboren.

 
Avui dia les biblioteques ja no són únicament un lloc on només s’hi va a llegir, a demanar llibres en préstec (que es fa, i molt) i a estudiar. Tal com la societat ha evolucionat, les biblioteques també; aquests espais pretenen donar servei als bons lectors, però també promocionar l’hàbit lector per a tothom amb accions de dinamització a les escoles i a la mateixa biblioteca per als seus propis usuaris. Els clubs de lectura, tant de petits com d’adults, també són espais de reflexió i posada en comú de lectures.

Ramon Soler, Les fàbriques de riu
 
Durant aquest curs han funcionat des de la Biblioteca sis clubs de lectura infantils i un d’adults, que es fan mensualment. Aquests clubs, a més de les lectures i opinions compartides sobre un llibre, s’enforteixen amb les visites d’autors, que l’Institut de Lletres Catalanes del Departament de Cultura facilita.

 
Al Casal Verge de Montserrat, cada dimarts, ha tingut lloc el Club de lectura fàcil i en veu alta. Una sessió a la qual assisteixen entre 10 i 15 persones. A més a més, en les diades especials de Sant Jordi, Nadal, el Dia de la Dona i altres, a part de la lectura s’hi fan activitats específiques.

 
Amb la Fundació AMPANS es continua el Club de lectura en format virtual; i el curs vinent es farà una experiència conjunta amb un grup de nois i noies del País Basc, per comentar un mateix llibre, El intruso, que explica les condicions de vida i feina a Meatzaldea, un poble miner, com Balsareny. 

 
Dins l’àmbit de la promoció lectora, a la Biblioteca Pere Casaldàliga s’hi ha encabit les visites d’escolars —alumnes de P3 fins a 3r d’ESO— amb activitats d’animació lectora dissenyades per la mateixa biblioteca o sota les línies de programes als quals està adherida: Biblioteques sense Fronteres, amb activitats adreçades a difondre la cultura de la pau i la no violència; La Súper Nit de TV3, amb la col·laboració d’aquest mitjà audiovisual; i sobretot als  programes oferts per la Gerència de Biblioteques de la Diputació de Barcelona (Debat a Bat, Laboratoris portàtils de lectura, Exposicions...).

 
S’ha dut a terme un any més el Programa Lecxit, adreçat als alumnes de 4t de Primària per tal de fer un reforç en la lectura. També s’han realitzat altres acompanyaments a alumnes de l’escola que es van iniciar amb el Lecxit o que s’han ajudat a emprar amb més solidesa la llengua del país d’arribada.

 
En la promoció de l’àmbit lector la Biblioteca Municipal també subministra lots de lectura amb llibres iguals o d’una mateixa temàtica pels alumnes de l’IE Guillem de Balsareny, fet que redueix la compra de llibres de lectura comuna a les famílies. Aquests lots de llibres s’aconsegueixen gràcies al servei CEPSE (Central de préstec del Departament de Cultura de la Generalitat) i també del servei de préstec interbibliotecari que es fa entre la xarxa de biblioteques de la Diputació. Les maletes viatgeres són una altra oferta que reben els escolars des de P1 fins a 2n curs de Primària; les maletes amb llibres diversos viatgen a les cases per tal de crear espais de lectura en família.

A la Llar d'Infants
 
A la Llar d’Infants, mensualment, es fa una visita per part de la Biblioteca per explicar contes i, al mes de juny, es fa una hora del conte a càrrec d’una narrador/a adreçada als alumnes de P2 i P3 dins del programa de coneixença que es duu a terme entre l’Escola i la Llar per facilitar l’entrada dels infants de la llar en la seva nova etapa educativa. 

Jordi Armadans, Apeirògon
 
Per altra banda, amb la presentació de llibres i xerrades a càrrec dels mateixos autors i especialistes, ens endinsem en coneixements més profunds que el de la simple lectura de l’obra. Per exemple, aquest curs, en Ramon Soler va fer quatre xerrades sobre llibres més lligats a la Memòria Històrica, com, a tall d’exemple, "El declivi del carbó" o “20 Km, 15 fàbriques de riu”; l’excel·lent presentació de Jordi Armadans sobre la novel·la Apeirògon, o bé la tertúlia literària amb Miquel Martín i Serra, autor de la novel·la La drecera. La Fundació Randa també va fer una presentació sobre el llibre Any de Déu, un text inèdit que recull les homilies fetes per Lluís M. Xirinacs a Santa Maria de Balsareny durant l’any litúrgic 1965-1966, amb pròleg del prestigiós Jordi Planes i Casals, que va captivar els assistents a l’acte amb comentaris sobre la cultura catalana ben documentats, i molts d’ells viscuts. 


La Biblioteca també col·labora en l’àmbit d’activitats a nivell de poble: per exemple, el Grup de Dones o el Concurs Literari Sant Marc. Aquest any, amb motiu de la 16a Fira del Món Geganter de Catalunya, celebrada a Balsareny, també va haver-hi una hora d’un conte musical sobre gegants a càrrec de David Joglar. I per acabar l’estiu, també hem participat amb el Casal esportiu d’estiu amb activitats on els contes i les històries han estat els protagonistes. 

 
Igualment, la biblioteca participa en grups de treball amb altres biblioteques de la comarca com són, per exemple, el dedicat a la salut mental i a la difusió dels beneficis dels jocs de taula. També amb el programa PIT Bages-Geoparc, especialment interessant, que compta actualment amb 78 agents acreditats, entre els quals hi ha biblioteques, administracions, oficines de turisme, centres de visitants i d’activitats turístiques, cellers, allotjaments, restaurants i comerços. Aquests punts són també centres col·laboradors del Geoparc Mundial Unesco de la Catalunya Central. Es tracta d’un programa impulsat i finançat per la Diputació de Barcelona i que al Bages s’executa a través de l’Àrea de Turisme del Consell Comarcal. Enguany, una de les activitats interessats que hem dut a terme ha estat una visita guiada sobre els indrets d’interès geològic de Balsareny, que es va adreçar, especialment, als alumnes de 1r de l’ESO de l’IE Guillem, i que va anar a càrrec de l’Isidre Prat i la Maria Estruch.

Miquel Martín, La drecera
 
Els cursos de català han continuat per a totes les persones que s’interessen pel coneixement d’aquesta llengua. En aquests moments hi ha dos grups iniciats: català inicial i de nivell mitjà, que van a tot gas i continuaran.
 
La Biblioteca de Balsareny, com totes les altres, dona un petit servei d’ordinadors amb connexió a Internet, que es fa servir per a la cerca de documents o facilita fer tràmits legals.
 
Avui dia, el ventall d’activitats d’una Biblioteca és força extens. Hi ha programes molt interessants als quals ens acollim i ens permeten oferir serveis diversos als nostres usuaris. Tot això és possible gràcies a un esforç col·lectiu de persones i entitats que col·laboren a fer-ho possible.
 
Després de tancar aquest volum de feina ens mereixem un descans per reprendre un nou curs amb la mateixa energia. La Biblioteca estarà tancada del 15 de juliol al 18 d’agost per vacances. El dilluns 19 d’agost, tornarem a obrir amb les piles carregades i amb ganes de continuar treballant per i amb tota la comunitat.
 
BON ESTIU I BONES LECTURES!
 
Biblioteca Municipal Pere Casaldàliga
Fotos: Ana Pérez Hidalgo









diumenge, 14 de juliol del 2024

Shopping Night: èxit de públic, poques parades

 
A primers de juliol va tenir lloc una nova edició de la Shopping Night, organitzada per l’Associació de Botiguers i Comerciants de Balsareny (ACBC) amb la col·laboració de l’Ajuntament de Balsareny.
 
D’entrada, era previst de fer-la el dissabte dia 6, però la previsió d’una pluja intensa —previsió encertada: va caure un bon ruixat—, va aconsellar de canviar la festa a l’endemà, diumenge. En aquests temps de greu sequera, la pluja sempre és d’agrair, però ja se sap que mai plou al gust de tothom, i en aquest cas, el temps va obligar a modificar el calendari d’activitats sobre la marxa.
 
No hi fa res: el vespre del diumenge 7 de juliol, un dia assolellat i calorós, la Shopping Night es va poder celebrar amb tota normalitat. Per començar, hi va haver una sessió de zumba a càrrec de Montse Rodríguez, i a continuació, diversos tallers d’activitats infantils: de pintar cares, de fer bombolles de sabó, de manualitats i de globoflèxia; els menuts s’ho van passar en gran.
 
Tot el vespre hi va haver algunes parades d’establiments comercials del poble; això sí, molt poquetes, però val a dir que la qualitat de l’oferta dels que es van atrevir a portar el gènere al carrer va satisfer la demanda de la clientela. Hi havia la roba de MésQueModa i els llibres i vins de La Tempesta; més el servei gastronòmic de Carniseria Carmelo, Carns Capdevila, Les Carmanyoles i Pastisseria Bonals, que van acabar exhaurint totes les existències en un sopar a la fresca on es van aplegar més de 300 persones, animat per la música del DJ Marc Øbel: tot un èxit de participació popular.
 
Cal felicitar els organitzadors i col·laboradors, perquè aquestes festes d’estiu fan poble, i esperar a veure si en futures edicions els comerciants s’animen a posar més paradetes. De fet, si ens fixem només en les quatre últimes edicions, veiem que el 2021, incloent les parades alimentàries, hi van participar 9 establiments, i el 2022 van ser deu; però el 2023 ja no hi ha va haver cap parada de botigues, excepte les de menjar i beure, i per això van canviar el nom de la festa, que l’any passat es va dir Summer Night, amb música en viu.  Tanmateix, el públic n’agraeix la gresca i el sopar a l’aire lliure, que se suma als tradicionals sopars estiuencs de carrer, i s’hi apunta amb entusiasme. Per això sol ja val la pena de de mantenir viva la celebració, repensant-ne la forma si escau: perquè a la gent li agrada i s’ho passa prou bé.
 
Sarment
Fotos: Jordi Vilanova