dilluns, 28 de març del 2016

Caramelles 2016



Un any més, i seguint una tradició arrelada en el temps (al poble ja es documenta a finals del segle XIX), membres de les corals Sant Esteve, Infantil Romaní i Els Ametllers van oferir als veïns de Balsareny una cantada de Caramelles per felicitar el dia de Pasqua, sota la direcció de mossèn Joan Bajona.

Fotos: Esteve Díaz









divendres, 18 de març del 2016

ERC-Balsareny no es responsabilitza de la lentitud d’aprovació del pressupost municipal


El grup municipal ERC-Balsareny es va reunir aquest dimecres amb l’equip de govern per presentar les seves esmenes a la proposta de pressupost 2016 que va presentar GdB el passat 2 de març de 2016.
Segons la Llei d'Hisendes Locals, el pressupost municipal haurà de ser remès al Ple, abans del 15 d'octubre, per a la seva aprovació, esmena o devolució. Tot i comprendre la minoria en què es troba l’equip de govern i, que a la pràctica, molts municipis no aproven el pressupost amb anterioritat a aquesta data, ERC-Balsareny no entén l’atribució d’aquesta responsabilitat a l’oposició.
En nombroses ocasions el grup municipal ERC-Balsareny ha reclamat la proposta de pressupost municipal 2016, sent coneixedors que, a finals de desembre – principis de gener, el pressupost es trobava enllestit (redactat des del punt de vista tècnic) per buscar els acords i consensos necessaris per a la seva aprovació en sessió plenària. 
Tal vegada aquesta demora podria venir donada pel “procés participatiu”. Un procés participatiu que sembla que estaria format per dues fases, segons les publicacions efectuades al Sarment, no pas per la informació que té i coneix aquest grup municipal.
La primera fase del procés participatiu va tenir lloc durant el mes de gener amb el pressupost ja prorrogat, ja que a 1 de gener es prorroga automàticament l’anterior. Aquesta primera fase va ser elaborada sense la participació de l'oposició.
Un cop fet el recompte i, vist el resultat i la poca participació, desconeixem, a dia d’avui, si el resultat és vinculant o no. En el cas que existís la segona fase del procés participatiu, agrairíem ser informats de com es realitzarà i, poder-hi participar. 
Les esmenes a la proposta del pressupost municipal 2016 que es van presentar són les següents:
è En la partida Pavimentació de vies públiques ERC-Balsareny aposta en primera instància, per arranjar i mantenir en bon estat tots els passos de vianants del poble (com per exemple el de davant de la Fassina) així com també, les diferents voreres. Actuacions que són, també, completament necessàries per al conjunt de la població.
Som conscients que el Carrer del Nord i el de la Riera tenen mancances a nivell de pavimentat de la via pública. Hi ha molts sots fruit de connexions de clavegueram de noves construccions, pedaços que s'han anat fent i altres, però creiem que la solució aportada no és l'adequada, bàsicament per dos motius:

1r.- Aquest grup té entès que es tracta tan sols d’una capeta d'asfalt sobre l'existent, anivellant el ferm actual. Això comportarà que amb la poca alçada actual entre la vorada i la calçada, per poc gruix de quitrà que s'hi posi, quedarà quasi a nivell de la vorera, gens pràctic pel vianant i menys pel desguàs de l'aigua de la pluja.

2n.- Aquest paviment asfàltic es posaria sobre un carrer on fa molt anys que no s'ha tocat el subsòl. Desconeixem si les xarxes de clavegueram i la xarxa de subministrament d'aigua potable estant bé i, creiem que seria més adequat fer el que és conegut com a segona urbanització. D’aquesta manera, assegurem que el paviment tingui llarga continuïtat i que no s'hagi de tornar aixecar d'aquí a quatre dies. Òbviament el pressupost d'una i altra obra és diferent, però potser val la pena esperar una mica i fer-ho bé.

Finalment, respecte de la proposta de creació d’una vorera a la carretera d'Avinyó entre la plaça de Catalunya, confluència c/ Coromina amb c/Sèquia fins arribar al pont del riu o a la capelleta de sant Roc; actualment només hi ha el rec de desguàs d'aigües de la pluja a banda i banda de la carretera. O bé es tapa aquest deixant una vorera extremadament estreta, o bé cal rebaixar els talussos actuals, amb la dificultat del moviment de terres, afegint el cost de les expropiacions de terrenys als corresponents propietaris. A més, és un lloc sense cap il·luminació. Si volem fer-ho correctament també caldrà posar-hi enllumenat públic, és a dir, un altre cost afegit.

Per tot això creiem que el cost que representaria fer una zona de passeig amb totes les garanties pels seus usuaris no s'ajusta a la necessitat de fer aquesta obra.

è A la partida de Parcs i Jardins ERC-Balsareny prioritza les persones, en especial els nostres petits. Creiem que els esforços han d'anar dirigits a millorar la qualitat i seguretat dels espais d'esbarjo, en especial els parcs infantils; en aquest sentit, referint-nos als animals de companyia, proposaríem campanyes de Tinença, Responsabilitat i Civisme.

è Respecte a la proposta econòmica que es destinaria a la figura d’un insertor laboral, aquest grup municipal opta, per una banda, per incrementar la partida en formació d’aturats.

Per altra banda, s’aposta per fer possible el servei de menjador a la llar d'infants. Aquesta és una qüestió que ja ha estat plantejada en les últimes legislatures. Continuem creient que cal fer un esforç intern per tal de donar una oportunitat a aquest servei i assegurar-ne una continuïtat en els pròxims cursos. La llar d’infants ja disposa de cuina pròpia; per tant, caldria contractar una cuinera. Atorgant aquest servei, que podria iniciar-se el proper curs 2016-2017, evitarem perdre matriculacions que s’acaben efectuant als pobles veïns.

è Dins la partida de promoció del turisme dotada actualment de 500€,  aquesta es veuria augmentada per tal de fer front a la quota del Geoparc de la Catalunya Central (adhesió que sembla volguda per part de tots els grups municipals).

è La partida de fires i promoció del comerç es creu, com a mínim, que s’hauria de garantir la promoció del comerç del poble, buscant fires i/o activitats alternatives innovadores.

è Finalment, proposem l'ampliació a jornada complerta de la treballadora social, l’augment d’hores del Servei d’Atenció Domiciliària municipal, i donar cobertura de servei de teleassistència a tothom qui ho necessiti.


ERC-Balsareny

Balsareny es belluga

EDITORIAL 



Balsareny viu el final de l’hivern i l’arribada de la primavera amb un plus d’activitat que és destacable. En aquest mateix butlletí parlem a bastament de la nostra Caminada Popular: una continuïtat de 30 anys no és poca cosa, i el centre Excursionista se’n pot sentir satisfet. En paral·lel, una setmana abans s’havia celebrat la 32a edició de la Transèquia, una caminada d’abast comarcal que té, tanmateix, Balsareny com a inici per evidents raons històriques. Igual que els Traginers, és una festa popular que ajuda a situar-nos al mapa.

També parlem al Sarment del Dia de la Dona, celebrat amb diferents actes els dies 8 i 12 de març, i que tindrà continuïtat el 16 d’abril amb la Trobada de la Dona del Bages, enguany al nostre poble. I parlem dels Astroamics, membres del CCB, que van fer acció pedagògica a l’escola; i que quan surti aquest exemplar ens hauran ofert una observació de Júpiter el 19 de març, dia de Sant Josep. El mateix dia 19, un altre grup adherit al Cercle, en aquest cas La Garsa, hauran celebrat la seva ‘Garçotada’ popular, amb degustació de calçots i música i animació a càrrec de Divide y Wenceslao, Roger&Txus i PDNaldo.

Al seu torn, la Biblioteca Pere Casaldàliga ens informa que està activant un Club de Lectura per a adults, que serà moderat per Montserrat Sabala, i que s’afegirà al grup de lectura de fàcil format que ja gestiona el nostre col·laborador Josep Estruel. Aprofitem per saludar la nova bibliotecària, Ana Pérez Hidalgo, i donar-li la benvinguda com a col·laboradora en la redacció del Sarment. Direm també que aquests dies a la Biblioteca hi ha hagut una interessant exposició. ‘PopUp, llibres màgics’; s’ha continuat amb ‘L’hora del conte’, i s’ha celebrat el Dia de la Poesia amb una ‘Primavera Poètica’, convidant els lectors de totes les edats a portar poemes. I a l’abril, el Consell de Cultura promou, un any més, el Concurs Literari Sant Marc: aquest any toca poesia.

L’Escola de Música, que ha celebrat audicions al Sindicat els dies 15 a 17 de març, ens informa que prepara un Taller de Música per a la Gent Gran, una idea excel·lent que esperem que tingui bona acollida. I també munta un Taller de Percussió a cura de Dan Arisa, complementari a l’actuació de Santi Arisa i la Bum Band Percussion al Sindicat el 10 d’abril. Parlant del Sindicat, la temporada de Tempo continua: el mes de març ha ofert un espectacle de màgia, ‘Tea Time’, a càrrec de Txema Màgic, el dia 20. El mateix dia que l’Associació de Botiguers i Comerciants haurà muntat la Fira de la Ganga, una altra activitat a destacar.

Esportivament, tenim el Torneig Solidari de Vòlei Indoor al pavelló poliesportiu els dies 26 i 27 de març, i la Cursa Ciclista 3r Open 17+, de 70 km, el 10 d’abril. El Benjamins del futbol base continuen competint a la seva categoria; i el Club d’Escacs Balsareny celebra el 27 de març el campionat social de partides ràpides i fa el lliurament dels premis de l’any 2015. El Casal de la Gent Gran i l’Associació Els Ametllers preparen, entre altres iniciatives, un espectacle del grup ‘La Il·lusió’ i un concurs d’expressions, refranys i frases fetes. D’altra banda, al Casal Verge de Montserrat van fer el 14 de març una xerrada molt concorreguda sobre el Testament Vital, amb la participació, entre altres, de l’advocat Josep M. Badia. I pel que fa a la salut, al local de la plaça de la Mel, el 24 de març, la farmacèutica Anna Soler va parlar sobre hipertensió arterial; i el 12 d’abril, a la Biblioteca, el Dr. Toni Sánchez parlarà sobre primers auxilis als infants.

I no cal dir que la Festa Major ja escalfa motors: amb els Bastoners, el Ball de la Faixa, els Dansaires dels Pastorets, i els Geganters i Grallers i els K+ Sonen, amb els seus gegants, gegantons, músics i animadors, encapçalant una programació d’activitats que ja comentarem amb més detall el mes que ve.

Per si fos poc tot això, han coincidit en el temps a Balsareny dos rodatges de pel·lícules: mentre al Castell es filmaven escenes de Pàtria, dirigida per Joan Frank Charansonnet, sobre les figures llegendàries d’Otger Cataló i els Barons de la Fama, al mas Puigdorca es rodaven seqüències d’Altafulla, amb guió del balsarenyenc Marc Comabella, i amb la participació en el repartiment de diversos actors i actrius del poble. Ens agradarà de veure-la a la pantalla!

Tot això, tota aquesta activitat, és bon senyal. Vol dir que hi ha vitalitat i ganes de fer coses, i oportunitat de fer-les. És a dir, que hi ha persones amb disposició i voluntat de tirar-les endavant. No oblidem que hi ha entitats que han hagut de plegar veles, i que n’hi ha que subsisteixen amb dificultats. hem de desitjar que aquestes puguin trobar nova saba que les ajudi a continuar funcionant, i que les que hi ha continuïn per molts anys fent aquesta bona feina que, en conjunt, ja veieu que fa goig de comentar.

CCB
Foto: Ajuntament de Balsareny / Caminada 2016

dijous, 17 de març del 2016

La trentena Caminada Popular

El passat diumenge 13 de març va tenir lloc la Caminada Popular de Balsareny. Enguany n’hem celebrat la trentena edició. La primera va ser el 7 de juny de 1987 i, després de tants anys seguits sense fallar mai, hem arribat a aquesta fita amb ganes de poder continuar.

Unes 330 persones es van aplegar a Balsareny al voltant de les 8 del matí, per començar a caminar, entre balsarenyencs i gent dels pobles i comarques veïnes. La inscripció, com de costum, valia 8 euros en general, i 6 per als socis del Centre Excursionista de Balsareny, entitat organitzadora de l’esdeveniment. El dia començava amb molt fred, amb temperatures negatives de 4 o 5 graus, és a dir, amb una autèntica glaçada, però de mica en mica es va anar escalfant i va lluir el sol tot el matí. Els caminants, tanmateix, no van notar gaire el fred: el fet de caminar ja escalfa.

El recorregut va ser molt variat: aquest any hi havia algunes pujades ben fortes. De tota manera, el trajecte total era de 15 quilòmetres i mig, més o menys com els darrers anys, que van transcórrer tots al sector sud-oest del terme municipal balsarenyenc. Cal dir, com a anècdota, que un dels participants la va fer corrent i a les 9.21 del matí ja era a l’arribada. Déu n’hi do!

Però tots els altres van anar al seu ritme, més ràpid o més lent, i van començar a caminar sobre les 8 travessant el poble des del Trull fins al Callerís, per agafar la pista de can Berengueres, sempre de pujada fins arribar a l’anomenat Forat de la Noia, al peu del Pla de Calaf. Abans, tanmateix, en un pla on hi ha un gran dipòsit d’aigua, a uns dos quilòmetres de la sortida, s’establia el primer avituallament i control, amb coca i beguda per a tothom. Encara estava tot per descobrir!

Des del Forat de la Noia els caminants varen seguir la seva ruta agafant el camí del Solà, però, abans d’arribar a l’antiga casa, es trencava per l’esquerra, i en baixada, se seguia un caminet que, de mica en mica, anava descendint fins arribar a la riera de Conangle, que calia travessar i continuar-hi caminant en paral·lel, seguint un petit bosc de ribera. Més endavant es deixava la riera (que continua cap a la Caseta del Gener) i, trencant a la dreta, s’agafava el tram més costerut de la caminada: un quilòmetre gairebé tot de forta pujada, amb una trajectòria de ziga-zagues que culminava en un altiplà molt bonic, on es troba l’antiga casa, en ruïnes, del Mas Tosquer. La compensació dels participants, que arribaven suant i envermellits a l’altiplà, era que allà mateix hi havia el control segon i avituallament de l’esmorzar, amb entrepà de botifarra i vi. Una estoneta de relaxació per a la majoria de gent, que albirava, des d’aquell indret, una estupenda panoràmica.

A continuació, es marxava del Mas Tosquer, per un camí orientat cap a la Torre de Castellnou, monument que servia de referència com a orientació en tota aquella zona. Però, al cap de poc, el camí feia baixada i, seguint per la vora d’uns camps, tornava a pujar per arribar al turó on es troba una altra casa abandonada del nostre terme: el Colell. Des d’aquí, es tornava a baixar i, a menys d’un quilòmetre, entremig del bosc, ens trobàvem amb l’antiga església preromànica de Sant Vicenç d’Aladernet, que va ser restaurada ja fa molts anys i encara aguanta i es pot veure força bé, però segurament caldria pensar a netejar la zona i valorar si valdria la pena tornar a fer-hi algun arranjament perquè finalment no caigui del tot, perquè ha passat molt de temps... Aquesta interessant zona del Mas Tosquer - El Colell - Sant Vicenç, amb la Torre de Castellnou com a sostre, l’hem recuperada afortunadament en aquesta caminada del trentè aniversari. Havia format part de les nostres primeres caminades, però ben bé des dels incendis del 94 no s’hi havia tornat.

El camí seguia després, de nou al costat de la Riera de Conangle, i novament en forma de pujada, fins arribar a la carena del capdamunt de la Baga Fosca, on es va instal·lar el tercer control i avituallament de les tradicionals taronges. Era un indret molt bonic, des d’on es pot veure un bon paisatge, però el dia oferia molt poca visibilitat, que no permetia veure ni tan sols els Prepirineus, cosa que sí que era possible el dijous i el divendres abans. Què hi farem! La meteorologia és així. Una altra vegada serà.

Finalment, els participants afrontaven l’etapa final, d’uns 3 quilòmetres i mig, vorejant aquella mateixa carena fins al peu del Serrat del Maurici, des d’on es baixava pel dret per un corriol que et portava a la carretera de Súria i es retornava al poble pel carrer de la Riera fins al túnel de sota la Casa de la Vila.

Creiem que va ser un recorregut atractiu, que va agradar a la majoria de caminants. Tots ells es van endur, com a record, una ampolla d’oli d’oliva de qualitat del Bages, mentre van poder fer el tradicional aperitiu, amb menudalles i refrescs, a l’arribada, a la plaça de l’Església.

Com de costum, durant trenta anys, i com des del primer any, al llarg del recorregut es podia aprendre força elements de la flora autòctona, amb els coneguts rètols d’arbres, arbustos i herbes de la nostra vegetació mediterrània d’interior. Tot i que és una època molt primerenca, la primera quinzena de març, com que enguany no ha fet gaire fred, es podien veure plantes florides que altres anys no ho estaven. Així, mentre les ravenisses i la foixarda ja és normal que floreixin al febrer i el març, l’argelaga per exemple, a Balsareny solia tardar encara algunes setmanes a florir, però enguany hi havia mates amb flors de cap a cap; com també la sanguinària, que solia esperar fins almenys finals de març. Igual que la jonça, que aquí acostuma a florir com a mínim a mitjans o finals d’abril, alguns ens vàrem quedar parats de veure-la florida ara. Per la seva part, el romaní, sí que floreix gairebé tot l’any, però en aquesta ocasió ho estava molt més del normal. Bé, constatem allò que hem vist. És el canvi climàtic? Potser hi té alguna cosa a veure.

A la tarda, a les 6.30, a la Sala Gran del Sindicat, va tenir lloc, com cada any, la projecció de les millors fotografies del matí, durant la caminada.  A més, es va passar l’audiovisual del C.E.B. sobre el Pic Astazu, de 3.071 metres d’altitud, assolit l’estiu passat. La jornada es va tancar amb coca, xocolata i moscatell per a tothom.

Isidre Prat Obradors
Fotos: A. Selgas












dimarts, 15 de març del 2016

Aprenem jugant: Taller d’astronomia


El passat divendres 12 de febrer, el Jordi Medina i la Marta Bruch, pares del nostre company Èric, van venir a l’escola Guillem de Balsareny per realitzar un taller d’astronomia.

Per començar ens van mostrar com es produïa el dia i la nit a través del moviment de rotació. Van utilitzar la bola del món i un lot. Tot seguit ens van ensenyar el moviment de translació, que consisteix en el moviment que fa el planeta Terra al voltant del sol, la durada del qual és d’un any.


Ens van fer adonar que la Lluna trigava un mes a donar la volta a la Terra.

Ens va agradar molt veure les maquetes dels planetes que ens va portar, perquè ens vam adonar que hi ha planetes grans i d’altres de nans. Els primers tenien anells, com Júpiter, Saturn, Urà i Neptú. Mentre que dels petits ens va sorprendre la seva mida.

Vam quedar sorpresos de les diferències de temps que triguen cadascun d’ells en descriure les òrbites al voltant del Sol.

Mitjançant un vídeo vam aprendre les llunes que tenen els diferents planetes.

Per acabar ens vam desplaçar fins el pati per fer la darrera activitat per adonar-nos de les veritables distàncies que existeixen entre els planetes. Cada nen representava un planeta concret i la resta simulàvem  caminar a la velocitat de la llum i recorríem tots els planetes.

Amb l’ús d’una bossa de plàstic negre que simulava l’ombra de la terra, vàrem veure com es produïen els eclipsis.

Va ser una tarda genial, perquè vam aprendre un munt de coses i ens ho vam passar molt bé. És per això que volem donar les gràcies al Jordi i a la Marta per aquesta jornada tan interessant i profitosa.


Text i fotos: Alumnes de 4t. de l’Escola Guillem de Balsareny

Petit Repte


REPTE NÚMERO 12


En Soteras és de secà, però ja pensa en l'estiu a la platja i, com que és un xicot molt clàssic, somia a fer forats a la sorra. Ha pensat un joc: farà 15 forats a la sorra i donarà 1 pedra a cada un dels 7 estiuejants amics seus perquè la posin, un per un i sense mirar què fan els altres, al forat que desitgin. Quina és la probabilitat que hi hagi algun forat amb més d'una pedra en acabar el joc?

Resposta al repte núm. 11:  4030.





Roc Carulla

L’Ajuntament informa – Març 2016




















Arriba el mes de març i caminants, corredors i excursionistes estan d’enhorabona, ja que és temps de celebració a Balsareny de la tradicional Transèquia i la nostra Caminada Popular, que aquest any complien la seva 32a i 30a edició respectivament.

Les edicions d’enguany han aplegat una bona quantitat de gent, tant del poble com vinguda d’arreu, invitant-los a conèixer i gaudir de certs indrets i espais naturals del nostre terme municipal com són, en el cas de la Transèquia, el naixement i recorregut del canal de la Síquia en el seu pas pel nostre municipi de camí cap a la ciutat de Manresa; o, en el cas de la Caminada, en el recorregut d’homenatge pel territori situat entre el Pla de Calaf i Candàliga, que va ser cremat i devastat durant els terribles incendis dels anys 1994 i 2005, zona que es troba en plena reforestació natural. Des de l’Ajuntament, felicitem els organitzadors d’ambdues caminades: el Parc de la Sèquia en el cas de la Transèquia, i molt especialment el Centre Excursionista de Balsareny, que aquest any estava de celebració, perquè es complien trenta anys de la nostra Caminada Popular. És un orgull col·laborar un any més amb aquestes dues celebracions tant tradicionals i arrelades al nostre poble sense les quals el març no seria el març.

Dit això, aprofitarem la columna d’aquest mes per informar d’algunes novetats que s’han esdevingut o que s’esdevindran durant el mes vinent al nostre municipi pel que fa a les polítiques socials i d’igualtat impulsades per l’Ajuntament. Una novetat important en l’àmbit del benestar social i l’atenció a les persones és que l’Ajuntament ha convocat la plaça pública d’educador/a social, per la qual cosa durant el març les persones interessades poden entregar les seves sol·licituds a les oficines de l’Ajuntament per tal de concórrer al concurs públic d’aquesta plaça al nostre municipi. Un cop estudiada i analitzada la realitat social i assistencial del municipi, des de l’equip de govern trobem molt prioritària i necessària aquesta nova incorporació. La inclusió de la figura d’un/a educador/a social, juntament amb l’ampliació de les hores de la treballadora social, els pagaments d’emergència social i el cobriment de les vacances de les treballadores familiars durant l’estiu són algunes de les mesures que conformen els eixos de treball principals en les polítiques de benestar social que s’estan aplicant; i la convocatòria d’aquesta plaça en concret respon a la idea bàsica de crear un equip de treball centrat en la temàtica assistencial social que reforci l’atenció i millori la prestació oferta des dels Serveis Socials municipals.

En aspectes relatius a les polítiques d’igualtat, com a novetat ens agradaria destacar que Balsareny va homenatjar la figura de la dona el passat 12 de març en la celebració del Dia de la Dona, festivitat que va aplegar una bona afluència de dones en una sèrie de tallers, xerrades i, finalment, en un dinar popular per cloure una festivitat dedicada a les dones del nostre municipi i que ens agradaria seguir celebrant anualment. En relació amb aquest àmbit, també volem informar-vos d’una altra novetat molt important i que ens fa molta il·lusió anunciar-vos, i és que enguany Balsareny tindrà el privilegi de ser el poble que acollirà la Trobada de la Dona del Bages, organitzada pel Consell Comarcal del Bages. El dia de la Trobada de la Dona al nostre poble serà el proper dissabte 16 d’abril, la setmana prèvia a la Festa Major del nostre municipi, i de ben segur reunirà molts visitants i moltes dones vingudes d’arreu que s’acostaran al nostre poble a gaudir de la seva trobada comarcal anual. Properament us oferirem més informació sobre aquesta trobada, que ens enorgullim d’anunciar que es celebrarà al nostre poble.

I no ens oblidem que el mes que ve és abril! Amb motiu d’això, en la columna del mes que ve parlarem a fons del que s’acosta aquest any en la nostra esperada Festa Major, que vindrà carregada d’actes tradicionals, però també de força novetats! Ens veiem el mes vinent!

Albert Otero Bonet
Regidoria de Cultura, Comunicació i Informació

El ‘Dia de la Dona’ a Balsareny

SOCIETAT

Durant aquest mes de març s’han celebrat diversos actes per commemorar el dia de la dona. El mateix dia 8 de març, la regidora d’igualtat de gènere, Mariola Fabián, juntament amb els locutors de la ràdio Tomàs Merinero i Marc Vilardell, va assistir a l’emissora de Ràdio Balsareny  per explicar i donar a conèixer el motiu pel qual celebrem avui el dia 8 de març.
A part d’aquest acte, el dissabte 12 de març es van celebrar amb gran èxit unes jornades dedicades a les dones, que van durar tot el matí de dissabte.
Primerament es va fer una petita concentració amb les dones assistents i es va llegir un manifest abans de donar pas a les diverses activitats que es van fer.
Aquestes jornades es varen dur a terme gràcies a la col·laboració d’Ecosalut, una entitat que vetlla per la salut física i espiritual de les persones. En el nostre cas varen realitzar tres tallers; el primer va ser un taller de biodansa, un altre per purificar la nostra energia interior i finalment un taller de meditació. Tots tres, tallers innovadors que, pel que sembla, varen agradar molt a les assistents que van participar de la matinal de dissabte.
El bon ambient i la diversió varen estar assegurats i moltes de les assistents volen repetir l’experiència.
Realitzant els tallers varen participar una quarantena de dones balsarenyenques, i també hi van haver participants d’altres localitats, com Manresa i Navàs. Dones d’edats compreses entre els 26 i els 80 anys, totes diposades a passar una bona estona.
Desprès dels tallers es va oferir a les participants un pica-pica gratuït a càrrec de l’Ajuntament. Va ser un moment d’intercanvi d’opinions de les activitats  entre les participants de la matinal.
Pel que fa al dinar, es van aplegar a la sala del sindicat una cinquantena de persones, moment que va aprofitar la regidora d’Igualtat per instar a crear una associació de dones: un teixit associatiu important a posar en marxa dins el nostre poble.
Per acabar volem agrair la participació i col·laboració de totes les persones que han fet possible els actes de si 8 i 12 de març.
Informem que el dia 16 d’abril es celebrarà a Balsareny la 10a edició de la Trobada de Dones del Bages. Una trobada a nivell comarcal, a la qual us animem a participar, ja que es preveu que un centenar de dones omplin els carrers de Balsareny. Quan tinguem més informació la posarem a l’abast de tothom.



Text i fotos: Mariola Fabián

La taxa que només paguen les dones

COLUMNA VIOLETA


Tres dies abans del Dia internacional de la dona, l’Organització Internacional de Treball (OIT) feia públiques les conclusions del seu informe anomenat “esquerda salarial de gènere i esquerda salarial per maternitat”: les dones d’aquest país cobren un 17% menys que els homes per fer la mateixa feina, i les que tenen fills, un 5% menys que les que no en tenen. Aquesta esquerda salarial entre homes i dones creix fins al 19% si parlem d’Europa i a un elevat 36% si mirem a d’altres països com els Estats Units; i  segons aquest informe, trigarà 71 anys a desaparèixer. Set dècades. La majoria de nosaltres no viurem per assistir a la igualtat absoluta.

La meitat del món està format per homes; l’altra meitat són dones. No obstant això, les dades de l’ONU mostren que el bàndol femení tan sols posseeix l’1% de la riquesa mundial. I tot i així, elles paguen molt més que els homes pel mateix producte. La culpable d’aquest abisme és la denominada “taxa rosa”, un impost invisible que grava les versions femenines d’un mateix producte.

El col·lectiu feminista francès Georgette Sand —que pren el nom femení del pseudònim que va triar l’escriptora Amandine Aurore Lucile Dupin per tenir l‘oportunitat de publicar els seus llibres de forma seriosa— es va submergir en una profunda comparació de preus. Quan va acabar la seva anàlisi, tenia una important i preocupant teoria per mostrar al món: les dones arriben a pagar fins a un 75% més pel mateix producte. Pel mateix raspall de dents, però de color rosa. Pel mateix desodorant —de la mateixa marca— situat al prestatge dels cosmètics femenins. Per hipoteques iguals, però diferents, i per cotxes que adeqüen el seu preu al sexe del consumidor.

 El què denuncia la taxa rosa és la preocupant distància econòmica entre productes similars, exactes, diferenciats tan sols pel seu color, un simple marcador de gènere, i en ocasions fins i tot ni en això.

El tema de l’esmentada taxa rosa ve de llarg. Al 1996 l’estat de Califòrnia va prohibir la diferència de taxes en funció del gènere i al 2011 Brussel·les va regular la fixació dels preus de les assegurances, censurant les distincions per sexe. Tanmateix, a dia d’avui, no hi ha de moment cap norma internacional que castigui aquest tipus de desequilibri. D’exclusions discretes, acceptades, maquillades. En el cas que el salt de xifra afectés a individus de diferents ètnies, en lloc de sexes, la disparitat a l’hora de pagar, pensem-ho, estaria segurament més que controlada i regulada.

Grup de Dones de ‘Gent de Balsareny’


Mariola Fabián, regidora de Joventut i Educació

ENTREVISTA


«M’atreveixo a dir que crec que tinc bona relació amb el món juvenil i educatiu, ja que durant molts anys n’he format part i me’n sento totalment part activa.»

La Mariola Fabián Jurado és l’actual regidora d’Educació i Joventut del grup municipal Gent de Balsareny. La Mariola va néixer a Balsareny el 26 de maig de 1990, i ha cursat Magisteri a la Universitat de Lleida. Li agrada llegir i el darrer llibre que ha llegit és La nueva educación, de César Bona. També li agrada molt viatjar. Coneix, entre altres, llocs com Edimburg, Londres, Roma i Zurich. Com a esport preferit, es decanta per la natació, ja que és un esport que la relaxa molt.

Digueu-nos, quin ha estat el criteri utilitzat a l’hora d’adjudicar la responsabilitat de les carteres municipals?

—Com a persona saps quines són les teves aptituds, i en base a això, vam decidir repartir les diferents regidories tal com ho vam fer.

Com va néixer Gent de Balsareny?

—Com ja sabeu, Gent de Balsareny va néixer al carrer. Converses entre persones actives i involucrades que volen un Balsareny millor. Una idea que va acabar sent un projecte en forma de candidatura municipal.

I com és que vau escollir aquesta opció política?

—Som gent molt diversa, organitzats en sistema d’assemblea. I com a tal, dins el color global, que és l’esquerra, hi ha molts matisos. Per tant, vam decidir que crear un nou partit independent seria bo per conservar la nostra identitat, una identitat plural.

En un grup polític, segons quin concepte s’enumeren els membres que formen el cos de l’equip de govern?

—En el nostre cas va ser una decisió conjunta entre les propostes dels assistents i la pròpia voluntat dels que hi participàvem. Tot aprovat per assemblea, és clar.

Heu tingut algun antecedent familiar en el camp polític municipal, autonòmic o nacional?

—Sí, el meu avi va ser militant del PSUC.

Quina dedicació us requereixen les vostres regidories i responsabilitats?

—Tenir deures i responsabilitats comporta un temps, dedicació i esforç. Primer per aprendre tot allò que és nou per a nosaltres. Segon, saber gestionar totes les informacions i tasques per tal que el resultat sigui el millor possible. I tercer, emprar adequadament les estratègies polítiques perquè els resultats es puguin dur a terme en consens amb els altres grups polítics, ja que no podem obviar que estem governant en minoria. En resum, no m’he parat a comptar mai el temps que ens ocupa a tots plegats, i tampoc no és una cosa que em neguitegi.

Finalment, digueu-nos quina relació manté la regidoria amb les entitats juvenils i educatives?

—M’atreveixo a dir que crec que hi tinc bona relació. He format part d’aquestes entitats durant molts anys i me’n sento un membre més. No per tenir un càrrec deixo de ser jo mateixa col·laborant en una entitat del poble. No obstant això, sí que és cert que desenvolupo altres tasques que fins ara no havia realitzat, però continuo dient que, a part d’aquests petits canvis, no deixo de ser la Mariola formant part d’una entitat organitzadora i amb ganes de fer coses.

Voleu afegir alguna altra cosa?

—Aprofito per donar les gràcies als joves que formen part del Consell de Joventut i que fan possibles molts dels actes que es duen a terme. Sense ells no seria possible. I també aprofito, ja que estem parlant d’entitats juvenils, per fer una crida: com en totes les entitats locals és necessari un relleu. Tots els nois i noies que estiguin interessats a formar part del Consell de Joventut seran molt benvinguts. Poden venir a demanar informació a l’Ajuntament.

Josep Gudayol i Puig

Club de Lectura

T’agrada llegir? 
I compartir la lectura?
La Biblioteca de Balsareny 
i els clubs de lectura

La lectura té un component de sol·licitud, d’individualisme que és molt reconfortant, de la mateixa forma que és poder compartir després amb altres persones aquesta lectura enriquint la nostra percepció del llibre. I és aquí on apareixen els clubs de lectura, una iniciativa pensada per a persones amb ganes de llegir que volen aprofitar per relacionar-se amb altres persones que comparteixen la mateixa passió per la lectura.

El funcionament d’un club de lectura és molt senzill. Un  grup de persones es posen d’acord a llegir el mateix llibre i després reunir-se per parlar-ne, definint prèviament la periodicitat i l’horari de les trobades.  Es compta amb la presència d’un dinamitzador, habitualment un coordinador docent en literatura, que és qui enriqueix, anima, introdueix... la trobada i també amb un coordinador, normalment el personal de la biblioteca, que gestiona, organitza i participa activament.

Moltes biblioteques tenen un o més clubs de lectura (d’adults, infantil, de poesia, de novel·la negra, de lectura fàcil...). I a Balsareny? la Biblioteca Pere Casaldàliga ja té en funcionament el club de lectura fàcil format, principalment, per persones d’AMPANS i dinamitzat per Josep Estruel, que es reuneixen cada dilluns. De cara a aquest any 2016 ens hem proposat crear-ne i mantenir-ne dos més:  un per a adults (de 18 fins a....100 anys?)  i un altre per a públic infantil (entre 9 i 12 anys). 

De moment, però, engeguem el nostre camí creant el Club de lectura dirigit a la gent adulta. La dinamització d’aquest club anirà a càrrec de Montse Sabala, mestra de Balsareny, gran lectora i experta en literatura. La coordinació anirà a càrrec de la pròpia Biblioteca. El presentarem el divendres 22 d’abril (vigília de Sant Jordi) a les 5 de la tarda a la Biblioteca.

Us animen a ser membres actius del Club de lectura d’adults de la Biblioteca Pere Casaldàliga i, com no, us convidem a assistir-hi a la presentació.

Ana Pérez Hidalgo
Biblioteca Pere Casaldàliga
Balsareny, març de 2016




30 anys mimant i estimant el gos

BALSARENY AVUI



El diumenge dia 28 de febrer, a la sala Sindicat de Balsareny, es va celebrar un homenatge a l’Enric Bruch i la Marta Vallverdú pels seus 30 anys dedicats a l’ensenyament dels gossos de rescat.

Els seus fills van preparar una gran festa amb tots aquells que actualment formen part de l’ERIE de Recerca i Rastreig amb gossos i tots els membres que en van formar part en el seu dia. Al voltant de 90 persones varen assistir a l’esdeveniment, on es va llegir un petit discurs als homenatjats, es va fer un gran dinar entremig d’anècdotes i rialles, i es va donar un petit obsequi a tots els convidats i, no cal dir-ho, també als dos homenatjats.

Finalment, es va fer el tancament de l’homenatge amb unes paraules per part de l’Enric i la Marta cap als seus amic i convidats, els quals es varen acomiadar amb petons i abraçades.

Josep Gudayol i Puig
Fotos: Enric Bruch