dilluns, 26 de juny del 2023

Tempo: ‘El monstre de colors’

 
 
El dia 18 de juny el cicle d'espectacles familiars Tempo presentava la darrera obra de la temporada: El monstre de colors, de la companyia Tutatis -Transeduca. 
 
Va comptar amb una bona participació de públic que va poder contemplar un entranyable  personatge, en format titella, que no sap què li passa, perquè s’ha fet un garbuix d’emocions i li toca desfer l’embolic. Una història senzilla i divertida d'empatia, que ens ensenya a identificar i endreçar les emocions: el color groc vol dir que estàs content, el blau és la tristesa, el vermell és la ràbia, el negre la por; el verd... Quin embolic! Cada color representa una emoció, però cal saber-les entendre per posar-les en ordre. L'espectacle és una adaptació teatral del conte El monstre de colors, obra d’Anna Llenas,  amb més de 300.000 exemplars venuts i traduïda a 16 idiomes.
 
Amb aquesta representació, el cicle Tempo s'acomiada fins al proper mes de setembre, en què ens oferirà un espectacle que havia estat programat anteriorment, però que es va suspendre per motius de salut de l'artista: Welcome to my head, de la companyia Kerol. Un home a la vora de l'esquizofrènia ens convidarà a viatjar entre els plecs del seu cervell. Personatge caradura ple de tendresa, sarcasme i bogeria. Gentil, rocambolesc i cansat dels happy ends, Kerol ens mostra els efectes adversos que produeix viure en els nostres temps. Una sorprenent miscel·lània de malabars excèntrics i beatbox bufonesc.
 
Així doncs ens retrobem al setembre a la sala Sindicat.
 
Jordi Vilanova
Fotos: Tutatis-Transeduca 













diumenge, 25 de juny del 2023

La XXV Roda Coral 2023 Bages-Berguedà homenatja mossèn Joan


 
El dia 24 de juny, Sant Joan, va tenir lloc a la sala Sindicat de Balsareny la XXV Roda Coral Bages-Berguedà, que arribava al nostre poble després d’haver cantat a Gironella el 6 de maig i a Monistrol de Montserrat el 18 de juny, i que enguany s’ha dedicat a recordar i homenatjar la persona de mossèn Joan Bajona. Davant u
na sala plena, el president de la Coral Sant Esteve de Balsareny, Josep Creus, va donar la benvinguda als assistents recordant la figura del fundador de l’entitat, i va inscriure aquest acte en el conjunt de celebracions del 60è aniversari de la Coral, fundada per mossèn Joan el 1963.



Va obrir el concert la Coral Sant Esteve de Balsareny, dirigida per Marc Comabella, acompanyada al violí per Sergi Renom, a la bateria per Pau Bombardó i al piano pel mateix Marc Comabella, amb la soprano convidada Clara Renom (recordem el magnífic concert que ens va oferir la passada Festa Major amb el seu germà Sergi al violí i amb el Marc al piano). La Coral va interpretar un medley musical amb peces del grup Abba, amb arranjaments de Josep M. Conangla, i l’espiritual negre Oh Happy Day, amb arranjaments d’E. Hawkins i amb Laia Carulla com a veu solista.  





Seguidament va actuar el Grup Vocal V9 de Viladomiu Nou, que també dirigeix Marc Comabella juntament amb Carles Rutlló, amb Marc Comabella al piano i Pau Bombardó a la bateria. Van interpretar el motet Ave Verum Corpus (K618) de W. A. Mozart; Per què he plorat? i la Cançó d’Osman, del musical Mar i cel d’Albert Guinovart; i El bandoler, de Lluís Llach, del projecte “Passejant Llach”.





A continuació, la Coral Font del Fil, de Manresa, dirigida per Mariona Soldevila Sala i amb Montserrat Casas al piano, va interpretar aquestes cançons: Allelujah, de Leonard Cohen; Tornarem, de Lax’nBusto; la sardana Maria de les trenes, de Josep Saderra i Puigferrer, i El reloj, de Roberto Cantoral.




Tot seguit, la Coral Santa Maria d’Avià, dirigida per Xavier Llobet, va oferir les havaneres Ciutat de Parella, amb lletra i música de Deseado Mercadal, i Vestida de nit, de Càstor Pérez i Glòria Cruz; el tango Volver, amb lletra d’Alfredo Le Pera i música de Carlos Gardel; la sardana L’oreneta de Queralt, amb lletra de Neus Ballarà i música de Manuel Oltra; i Alegria, del grup Antònia Font, amb música de D. Martell.




Finalment va ser el torn de la Coral Jove de Sant Bartomeu de Casserres, dirigida per Paula Boix i Job Casas, que van cantar Escriurem, de Miki Núñez; L’ametller, de Josep Ollé; Cançó de bres per a una princesa negra, d’Antoni Rodríguez, i Esclat de cançó, de Carme Camps.
 






Abans de la cloenda, el rector de Balsareny, mossèn Antoni Bonet i Trilla, va fer una sentida glossa de la persona i l’obra de mossèn Joan Bajona i Pintó, i també s’hi va referir amb emoció la delegada territorial Bages-Berguedà de la Federació Catalana d’Entitats de Cant Coral, Carme Quintana, que va destacar la importància de les corals a Catalunya, amb més de 500 grups federats, i va emplaçar el públic i les corals d’aquestes comarques a la vint-i-sisena trobada l’any que ve. 





L’acte va acabar amb un cant comú, en què tots els grups conjuntament van interpretar l’Oració al senyor Sant Jordi, poema de Salvador Espriu musicat pel mestre Francesc Vila; i una bonica sardana composta per mossèn Joan Bajona, la Cançó de l’Arc de Sant Martí, abans de cloure la festa amb tot el públic dempeus cantant Els Segadors, l’himne nacional de Catalunya.
 








Aquesta Roda Coral que celebrava les seves noces de plata ha suposat una festa de la música, la veu i la cultura, i ha demostrat l’alt nivell de les entitats corals catalanes, i que hi ha un bon planter, com ho demostra el bon fer del grup jove de Casserres. Totes les actuacions han estat brillants i han merescut l’agraït aplaudiment del públic. Per la part que ens toca com a balsarenyencs, voldria destacar el paper de la Coral Sant Esteve, que commemora els seus 60 anys amb una enorme vitalitat i una destacada qualitat vocal, que reforça les veus més consolidades amb un bon esplet de veus joves. Amb les aportacions dels músics i amb el repertori variat i exigent que proposa la direcció de Marc Comabella, es demostra que —parafrasejant el tango del grup d’Avià— "seixanta anys no són res”; perquè, havent assolit una tan llarga història plena d'èxits, l’entitat té un bon futur al davant i hi fa front amb decisió i empenta. Felicitats i per molts anys!
 
Ramon Carreté
Fotos: J. Vilanova / R. Carreté
Vídeos: Coral Sant Esteve


divendres, 23 de juny del 2023

XI Trobada Gegantera d' ‘Els K + Sonen’ de Balsareny

 
 
La tarda del dissabte 17 de juny de 2023, Balsareny es va omplir de gegants i gegantons vinguts d'arreu de Catalunya per tal de celebrar l'anual trobada que organitza la colla de geganters, grallers i tabalers de Balsareny - Els K + Sonen; un acte que any rere any s'ha organitzat ininterrompudament d'ençà la creació d'aquesta entitat. Enguany s'arribava a l’onzena edició.

 
A les cinc de la tarda, al primer tram del carrer Sant Marc, anaven arribant les setze colles que participaven a l'edició: les Cabanyes del Penedès, Cassà de la Selva, Gironella - Viladomiu Nou, Esparreguera, Manresa - Poble Nou, Mollet del Vallès, Montblanc - Amics dels Gegants, Montornès del Vallès, Puig-reig, la Roca del Vallès, Sant Fruitós de Bages, Súria - Gorg de l'Olla, Teià, l'altra colla de Balsareny, els grallers d'Avinyó i els amfitrions. Al llarg de tota la jornada també hi va ser present el capgròs d'en Pep Cañellas, estrenat aquesta passada Festa Major i ballat pel mateix doctor. 


Prop de 400 geganters i grallers es van veure acollits dins d'aquesta efemèride. Alguns van aprofitar per remullar-se a la piscina a primera hora, abans de començar la cercavila, que, tal com estava previst, va començar a les 18:15 h amb puntualitat.
 

Les colles van dansar pels carrers del municipi omplint de música i color el poble de Balsareny. En aquest transcurs es van fer un parell de parades, per dur a terme dos avituallaments que permetessin seguir afrontant les altes temperatures de la tarda, ubicats a la plaça Ricard Viñas i al carrer Cadí, dos indrets que van quedar diminuts amb la presència de totes les colles plantades. 

 
A les 20 h, i sota una gran repicada de campanes, les colles van fer entrada a la plaça de l'Església i es va procedir a la mostra de balls de lluïment, on vam poder conèixer la història de totes les figures que ens acompanyaven i veure fer els seus balls. La plaça feia molt goig. Finalment també es va fer l'entrega de records per part de la junta de la colla gegantera organitzadora al costat d'una representació de l'Ajuntament de Balsareny, constituït aquell mateix matí. L'acte va comptar amb la presència de l'alcaldessa, Glòria Casaldàliga, i del tinent d'alcalde, Isidre Viu, que també van dirigir unes paraules a tots els assistents, recolzant i donant suport a la cultura popular catalana. 

 
L'acte va finalitzar amb una gran ballada general de totes les colles.
A les 21 h, a la plaça de la Mel, es va dur a terme el sopar geganter a la fresca i a partir de les 23:30 h, al Sindicat, va començar la sessió de DJ fins passades les 3 h de la matinada.

 
Des de la colla organitzadora volem donar les gràcies a tothom qui va fer possible que poguéssim acollir un any més un acte d'aquestes dimensions: Ajuntament sortint, Ajuntament entrant, brigada municipal, vigilant local, protecció civil, llar parroquial, veïns i veïnes del poble de Balsareny, a totes les colles participants i, no cal dir-ho, també als membres de la pròpia entitat i col·laboradors per la seva constància i compromís. Seguirem treballant per la cultura popular de Balsareny!
 
Text: Colla de Geganters, Grallers i Tabalers de Balsareny - Els K + Sonen
Fotos: Els K+Sonen / J. Vilanova