dimecres, 26 d’octubre del 2016

Mossèn Joan deixa de dirigir la Coral Sant Esteve


En la reunió celebrada el dia 17 de setembre per la Junta Directiva de la Coral Sant Esteve de Balsareny, el seu director, Mn. Joan Bajona i Pintó, va fer entrega del següent manifest:

«Per Nadal, fa 53 anys, començava a fer cantar la Coral Sant Esteve de la Colònia Soldevila… El senyor Lluís Virgili, de l’Orfeó Lleidatà, m’ensenyà a portar el compàs i a dirigir. Ara ha arribat el moment de deixar-ho.

»Els motius són: l’edat —84 anys— i la vista. Tinc molta dificultat per poder llegir una partitura.

»Dono les gràcies a tots els cantaires, tant de Sant Esteve com de Balsareny, que heu compartit amb mi moltes hores cantant en la Coral, i esimant. Aquest ha sigut el lema des del començament: “Canta i estima”.

»També dono les gràcies a Déu, per haver pogut fer aquest servei tants anys amb vosaltres. Bona part de la meva vida ha sigut una cançó.

»Desitjo que la Coral continuï duent a terme les seves activitats amb el mateix esperit i il·lusió amb què va començar el 1963 i que ha mantingut fins ara.

»Moltes gràcies.

Joan Bajona»

La Junta comprèn i accepta aquesta decisió, i per unanimitat el proclama Fundador i Director d’Honor de la Coral Sant Esteve de Balsareny.

La Junta


Reconeixement a mossèn Joan Bajona

El diumenge 23 d'octubre, la Coral Sant Esteve de Balsareny va oferir un acte de reconeixement a Mn. Joan Bajona per la seva dedicació a la direcció durant cinquanta-tres anys.

A les dotze del migdia, es va oferir una missa cantada per la Coral Sant Esteve, que en aquesta ocasió va ser dirigida pel seu mestre. Tot seguit, la Coral Sant Esteve va interpretar quatre peces, algunes compostes i altres harmonitzades per mossèn Joan Bajona i dirigides per l'actual directora, Olga Puigbò.

Mossèn Joan va adreçar-se al públic assistent, amb unes paraules senzilles i emotives i la gent dempeus li va agrair la seva dedicació i vocació de mossèn músic i de director de les corals Sant Esteve, Romaní i Els Ametllers.

La Coral va fer entrega a mossèn Joan d'un pergamí que deia:" Gràcies per ensenyar-nos a cantar i a estimar". Tot seguit, li varen regalar una caixa de puros dels que li agraden a  mossèn Joan.

La festa es va acabar amb un dinar, una arrossada i un bon ambient de celebració.

Mossèn Joan, a l'edat de vuitanta-cinc anys, continua tenint viva la música i dirigeix la coral de la gent gran i la dels més petits.

Així mateix, aprofitem  l'avinentesa per comunicar a tothom que la Coral Sant Esteve continua sota la direcció d'Olga Puigbò i Vidal.


Coral Sant Esteve
Foto: Arxiu

Jordi Capdevila Alsina

ENTREVISTA


Jordi Capdevila Alsina, al servei carni de Balsareny

Carns Capdevila és l’establiment, situat al carrer Jacint Verdaguer número 9 de Balsareny, que regeixen des de fa disset anys el Jordi Capdevila i la Núria, la seva dona, carnissers. Ambdós tenen dos fills, el Gerard, que va ser Hereu de Balsareny, i la Judit.

En Jordi va néixer el 20 d’agost de 1970 i en acabar els estudis d’EGB, a Balsareny, va prendre la decisió de dedicar-se a les feines pròpies del camp. Prové d’una família de pagesos que viu a la casa de l’Alou, situada entre Balsareny i Sallent. Actualment regeix l’establiment familiar. Per la seva feina, ha de seguir diferents cursos per adaptar-se a les normatives que el càrrec li exigeix. Pel que fa al temps lliure, comenta que «en no disposar de molt temps lliure, no puc dedicar-me a viatjar ni gairebé llegir».

—En primer lloc, com va néixer el projecte de Carns Capdevila?

—M’agrada la pregunta. Jo, als 20 anys, vaig entrar a treballar a l’Escorxador de Balsareny. Aquell contacte amb els diferents carnissers va ésser el punt de sortida que em va fer pensar que podria obrir un establiment on comercialitzar xais i vedells procedents de la nostra pròpia granja. Va ser, però, en casar-me amb la Núria que ambdós ho vam veure molt més clar. I la veritat és que actualment, gràcies a la gent que confia en nosaltres, tenim moltes ganes de continuar.

—Sabem que sempre t’han agradat els animals. Com ens pots explicar aquesta afició?

—Doncs vaig pujar de petit com a pagès, i de més gran em va continuar il·lusionant molt tot allò que envolta el món animal. D’aquí l’entusiasme per poder dedicar-m’hi. El contacte directe amb una granja et fa estimar a totes les espècies d’animals que s’hi mouen.

—En referència al vostre producte, quins són els passos a seguir fins arribar a la venda?

—Com que tenim la granja tan a prop del poble, podem gaudir d’un circuit tancat de venda de proximitat. És a dir, plantem el gra, ens fem el pinso, engreixem l’animal per matar-lo a l’escorxador i desfer-lo a la botiga per acabar al taulell. Per tant, és gairebé un producte quilòmetre zero. Intentem elaborar tot allò que ens és possible, tot i que les necessitats de la gent cada dia canvien i ens cal posar-nos al dia. La nostra línia és elaborar poc, sovint i de la manera més natural possible.

—Ja fa anys que Balsareny no té escorxador. On feu, doncs, la matança?

—Actualment fem el sacrifici dels animals a Berga, ja que això em permet estar a la cadena de matança i garantir que els animals arribin a la botiga en les millors condicions.

—Creus que a Balsareny s’hauria de reobrir l’antic escorxador?

—Per anar bé a nosaltres, sí! Però reconec que mantenir un escorxador avui en dia no és fàcil. Cada dia es demanen millores i és un no acabar mai, a part del manteniment que també comporta.

—A més a més dels productes carnis, es pot trobar quelcom més en el vostre establiment?

—Com que no estem situats al centre del poble, també oferim, en atenció als nostres clients, un raconet amb alguns productes bàsics del dia a dia.

Josep Gudayol i Puig

Foto: Capdevila

Balsareny Avui

Museu del cavall i antiguitats als baixos de Can Cabra

Manuel Balibrea disposa d’un racó cultural històric de museu del cavall i antiguitats, als baixos de l’immoble del carrer Jacint Verdaguer, número 18, de Balsareny. «El meu pare i el meu avi van transmetre’m un gran amor pel cavall i en concret per a tot el món animal. Recordo que el meu avi va ser un empresari important del sector animal i també el meu pare». En Manuel, o Manolo, és un home inquiet i en el seu dia a dia innova i amplia aquest espai on avui ens trobem. «Me gustaría hablaros de diferentes aspectos que forman parte de la indumentaria del mundo animal, del jinete vaquero dentro del campo donde una faena toril cumple con el pastoreo animal».

El ‘traje corto’

El nom de «traje corto» data des de fa uns 607 anys i és el vestit típic que s’utilitza per pujar a cavall en termes andalusos. Aquest vestit, que es pot veure al museu, porta aquest nom perquè consta d’una armilla que vesteix des de les espatlles fins a la cintura, la qual permet al genet vaquer tenir una llibertat de moviments sobre el cavall per fer determinats tipus d’exercicis. El vestit consta d’uns pantalons que tenen per nom «calzona», que arriben des de la cintura fins a mitja cama amb la finalitat que el genet pugui tenir contacte camal constant amb el cavall.

El genet sol cobrir-se la testa amb un barret, que també té característiques especials, com el de «copa alta y alas anchas», que serveix per protegir-se del sol i la pluja. El barret porta una cinta (la del Manolo porta el nom de «Barbaquejo») que s’ajusta sota la barbeta amb la finalitat de prevenir que el fort vent se l’endugui.

També formen part del «traje corto» els anomenats «zahones», una peça que s’ajusta des de la cintura i protegeix les cames quan plou. Aquests tenen un atractiu de dibuixos que fan molt bonica la peça, i també són presents en els dies de festa i romeries.

Si visiteu el museu del Manolo, ell us guiarà i podreu admirar més de dues-centes peces relacionades amb el cavall i la seva indumentària. Per concertar visites podeu fer-ho al telèfon 665 044 269.


Setmana de la Gent Gran

Tot just passades unes setmanes que deixàvem enrere la Setmana de la Joventut, diverses entitats dedicaven els seus recursos a un altre col·lectiu més gran, el de la Gent Gran, el cap de setmana dels dies 1 i 2 d’octubre de 2016. Hi pot haver més o menys encert, ja que és impossible acontentar tothom, però va ésser una setmana d’activitats físiques en què professionals com l’amic i metge balsarenyenc Josep Cañellas i la fisioterapeuta Eli Claret del Casal Verge de Montserrat van ser-hi presents.

A la plaça de l’Església, el dilluns i dimecres, un grup de gent gran va participar en unes proves físiques saludables. Prenent com a senyalització horitzontal la reixa del desguàs de la plaça, i aprofitant la seva geometria en diagonal, la prova va consistir a donar el major nombre de voltes possibles en un temps cronometrat de sis minuts. Persones de diferents edats van posar a prova la seva resistència, sense cap mena de competició.

Des del Casal Verge de Montserrat, la setmana va comptar amb jornades socioculturals portades a terme per l’animadora Pilar Meca, amb Taller de Mandales i una xerrada sobre la Màgia dels Colors.

El dissabte 1 d’octubre, coincidint amb el dia de les Rosers, com cada anys la Setmana de la Gent Gran va gaudir de la tradició religiosa amb l’assistència d’un grup de feligresos dalt l’esplanada de l’església de Sobirana de Ferrans. Més tard, al Casal de la Gent Gran es va projectar “Iris”, una reflexió sentimental a través d’una de les grans realitats de la nostra mateixa vida, la qual va tenir poca assistència, però va ser ben aprofitada per unes 25 persones.

El diumenge, dia 2, a la plaça de l’Església, el grup geganter Els K+Sonen van posar música i color al ball dels Gegants i al Ball de la Faixa. Albert Otero, regidor de Cultura i Festes, va presidir el lliurament del reconeixement a les persones més grans del poble. El dinar va córrer a càrrec dels cuiners de La Soca, servit per voluntaris i membres de l’Ajuntament, amb l’alcalde Albert Neiro al capdavant. El fi de festa el va posar l’obra teatral de reflexió tràgica sentimental de Josep Maria Benet i JornetDues dones que ballen”.

Josep Gudayol i Puig


Meteorologia



Setembre de 2016

Temperatura (ºC)
Mitjana (1 minut)         21,2
Mitjana (min.+màx.)    21,9
Mitjana de mínimes    13,2
Mitjana de màximes    30,6
Mínima                          7,8; dia 16
Màxima                       39,3; dia 4
Mín. més alta              19,9; dia 1
Màx. més baixa          23,6; dia 15

Vent (km/h)
Ventada més alta     45,4; dia 3
Velocitat mitjana         7,5
Recorregut del vent  3.129,0 km

Pressió (hPa)
Màxima                      1.019,1; dia 15
Mínima                       1.007,3; dia 30

La pluja (litres)
Dia 10                        17,8
Dia 13                          6,2
Dia 14                          5,4
Dia 23                          4,0
Dia 25                          3,2
Dia 27                          5,7
Dia 28                          1,6
Total                          43,9 litres


Francesc Camprubí

dimarts, 18 d’octubre del 2016

L'Ajuntament informa


L’Ajuntament informa – octubre de 2016

L’última setmana de setembre, coincidint amb el primer cap de setmana d’octubre, com és tradició a Balsareny amb motiu de l’1 d’octubre, dia internacional de la gent gran, vam celebrar la Setmana de la Gent Gran, una festivitat dedicada a les persones de major edat del municipi.

Aquest any, de nou, van haver-hi actes durant tota la setmana, que van ser possibles gràcies a la col·laboració del Dr. Pep Cañellas, també present al cinefòrum de la pel·lícula “Iris” de dissabte, i de la fisioterapeuta Eli Claret, amb els actes d’activitat física i saludables de la plaça de l’Església, a més de l’animadora sociocultural del Casal, Pilar Meca, amb el tallers de mandales i la xerrada “La màgia dels colors”. Dissabtes va celebrar el tradicional Aplec del Roser a Sobirana. El dia fort va ser diumenge quan, a la sortida de la missa, l’alcalde Albert Neiro va homenatjar, amb un ram de flors, les persones més grans que viuen a Balsareny, la Roser Flotats, de 99 anys, i l’Eusebio González, de 98. També voldríem mencionar la Maria Casals, que, amb 100 anys complerts al març d’aquest any i malgrat que estigui actualment vivint a la Residència Montblanc de Manresa, va viure molts anys a Balsareny i seria la persona de més edat del municipi. Després van tenir lloc els balls tradicionals dedicats a les persones grans amb la participació del Ball de la Faixa, a càrrec dels alumnes de 6è de l’EGB, i els balls dels Gegantons de Balsareny, Mossèn Joan i Mariona, a càrrec d’Els K+Sonen. La pluja, que va estar present de forma intermitent al llarg del dia, va fer que ens dirigíssim ràpidament al Sindicat per fer el Dinar de Germanor, on un centenar de comensals van gaudir de l’excel·lent menú amb paella, pollastre al forn, botifarra i pebrot escalivat del càtering “La Soca”, i les postres que ens va preparar, com cada any, la Pastisseria Bonals. En acabar de dinar vam entregar els obsequis que, seguint amb la tradició que vam encetar l’any passat regalant un test d’espígol, en aquesta ocasió va ser un test de romaní. Per cloure el dia, així com l’any passat van venir els “Apassionats” d’Esparreguera a oferir-nos el seu show, aquest any vam voler seguir donant protagonisme i visibilitat al teatre amateur i vam apostar, pensant que era idònia per la situació, per l’obra de teatre “Dues dones que ballen”, de Josep M. Benet i Jornet, interpretada per la companyia teatral vinguda de Sant Fruitós “H...tors”, dirigida per Lluís Gavaldà i protagonitzada per les actrius Puri Magnet i Àngels Rovira, obra que va agradar i emocionar el públic assistent.

Aquest octubre, a més, hem iniciat una nova temporada del cicle de música en directe SonaB amb l’actuació dels manresans Canals&Ribot, i amb nombrosos canvis per tal de potenciar l’assistència al cicle, com ara un nou horari (a partir d’ara serà els dissabtes a les vuit de la tarda) i un nou format de cafè concert, amb barra i servei de bar. A més, el Centre Excursionista ha celebrat per onzena vegada, i amb un gran èxit de participació, el Cross del Traginer, que va comptar amb més de cent quaranta participants, i el Cross Infantil, amb uns seixanta participants. Aquest any també hem celebrat la Festa de les Entitats, que es fa cada dos anys, enguany en la seva sisena edició i amb una participació d’una vintena d’entitats locals que han aprofitat la jornada matinal del diumenge 16 d’octubre per fer una mostra de les activitats que duen a terme durant l’any. El reconegut clown Pere Hosta ens ha visitat i animat el dia amb el seu espectacle “Open door”. La jornada ha finalitzat amb un dinar de les entitats al carrer Ponent. Diumenge 23 d’octubre, a les sis de la tarda al Sindicat, tenim el segon espectacle de la temporada del Tempo, en aquesta ocasió amb una actuació molt especial, la “Menuda Comèdia!” de la companyia Jordi del Rio, en la qual també participa la dinamitzadora cultural local Elisa Jorba.

Com veieu, tenim esdeveniments i activitats per a tots els gustos i totes les edats! Ens veiem al novembre, quan tindrem, entre altres actes, la celebració d’un nou SonaB, un nou Tempo, la nova Fira d’Hivern i els actes del 25N, dia internacional contra la violència de gènere.

Albert Otero Bonet

Regidoria de Comunicació i Informació de l’Ajuntament de Balsareny

dilluns, 17 d’octubre del 2016

Festa de les Entitats 2016




El diumenge 16 d'octubre, Balsareny va celebrar la Festa biennal de les Entitats. Una festa en què les societats esportives, culturals i cíviques del poble que ho desitgen poden exposar les seves activitats i mostrar la seva vitalitat. Tot i que tampoc no anem sobrats d’entitats, no hi eren pas totes, i fins diríem que hi havia menys carpes que fa dos anys. Això sí, les que hi van participar van omplir el matí amb diferents activitats populars. A més dels espais informatius de les associacions, va haver-hi una mostra de tractors i vehicles, a càrrec de l’ADF Tres Branques i l’APF Tres Castells; els de Ràdio Balsareny van fer música i ambientació; els Astroamics van muntar un telescopi per fer observació del sol, un joc dels planetes, una exposició de fotografies i un rellotge de sol; els Pastorets van fer un assaig de Dimonis obert al públic; el Club d’Escacs va muntar partides simultànies i ràpides; la Societat de Pescadors promovia la pesca infantil; la Colla de Geganters i Grallers de Balsareny van fer activitats per als menuts, van passar l’audiovisual de la trobada gegantera i van fer una mostra de gegants; la Colla de Geganters i Grallers Els K+Sonen van fer ballades de gegants i música pels carrers; i la Comissió de la Festa dels Traginers va fer voltar la Roda del Traginer, entre altres activitats. Completaven les parades entitats com l’Associació de Propietaris Forestals Tres Castells, l’Associació de Veïns Sant Josep, l’Associació de Dones “Adona’t que ets dona”, la Coral Sant Esteve, la Biblioteca Pere Casaldàliga, Càritas, Mans Unides, la Penya Madridista, l’Associació Més Ràdio Música i Cultura, i la Comissió de Reis. Per als infants, la companyia de clowns Pere Hosta va muntar l’espectacle d’humor a l’aire lliure “Open door”. I després, va tenir lloc el dinar popular amb fideuà i botifarra. Els actes els va organitzar les entitats participants i la Regidoria de Cultura i Esports.

Sarment
Fotos: Sarment / A.Selgas / A.Otero




















dijous, 13 d’octubre del 2016

XI Cross del Traginer



Èxit de l’XI Cross del Traginer

El passat 9 d’octubre es va celebrar l’XI edició del Cross del Traginer i el V Cross Infantil organitzat pel Centre Excursionista de Balsareny.

Aquest any, amb la intenció de seguir consolidant el Cross com a una activitat fixa en el calendari esportiu de la Catalunya Central, s’hi van incorporar dues grans novetats:

La primera fa referència a un nou circuit Trail de 12 km amb un desnivell acumulat de 500 m. Enguany, l’organització va voler que els participants poguessin descobrir el màxim d’indrets del nostre entorn, com el Castell de Balsareny, la Resclosa dels Manresans, els pas per les colònies de Soldevila i la Rabeia, etc.

La segona novetat va ser la possibilitat de fer el Cross en modalitat de Nordic Walking per tal d’animar a tots aquells esportistes locals i forans a caminar pels nostres camins i corriols, amb pals i a un ritme de vertigen.

I la resposta va ser tot un èxit! El passat 9 d’octubre, la plaça de l’Església es va omplir amb més de 200 esportistes disposats a participar al Cross del Traginer, Cross Infantil i modalitat Nordic Walking.

Els guanyadors del cross van ser: Toni Baños Tor (47’42’’), Ernest Palau Vila (48’24’’) i Jordi Cunill (48’47’’) en categoria absoluta masculina; i Carme Tort Creus (57’29’’), Sandra Martínez Martínez (1h01’40’’) i Manuela Martínez González (1h 04’53”) en categoria absoluta femenina. També es van premiar els primers corredors locals: Guillem Hernández Bruch (50’51”) en categoria masculina, i Montse González Molina (1h10’19”) en categoria femenina.

El Centre Excursionista de Balsareny està molt satisfet de la resposta del tots els participants i sobretot, vol agrair la col·laboració de la Colla Geganters de Balsareny i el grup Els K+ Sonen els quals, un any més, han omplert de música els corriols del poble, cosa que ja comença a ésser una tradició en la cursa. Cal esmentar l’esforç en la col·laboració tant del petit comerç local com altres empreses del territori, i dels més de 20 voluntaris repartits pel bosc que també van ajudar a vetllar pels participants durant les curses.

El Centre Excursionista de Balsareny vol agrair també a aquells que han facilitat que la cursa pogués pujar fins al peu del Castell i així gaudir d’un dels punts més emblemàtics del municipi.

Per últim, destacar com cada any, la participació de l’speaker, Jacint Orriols, disfressat d’un peculiar Kilian Jornet que va despertar rialles entre els participants i espectadors.

Prèviament, el divendres 7 d’octubre, davant un nombrós públic, el CEB va presentar l’audiovisual dels berguedans Marc Solé i Sílvia Puigcercós, sobre un viatge al Ladakh, l’Himàlaia indi.

Sarment
Fotos: Cross del Traginer/CEB


  



26 cançons infantils


L’EMMB informa

Entre els anys 1967 i 1970 es publicaren una sèrie de "singles" (discos de vinil petits) amb cançons infantils originals que assoliren un bon èxit de vendes. Eren obres amb lletra de Josep M. Espinàs i música de Francesc Burrull. Les veus que ho cantaven eren de diverses corals infantils, que aleshores ja eren nombroses a Catalunya. El mestre Burrull féu una gran tasca amb les composicions, els arranjaments, les orquestracions i la direcció, mentre que Espinàs posà el seu talent literari en la creació de les lletres.

La dècada dels seixanta del segle passat fou, al món occidental, una època de grans progressos i de canvis sociològics importants. La Catalunya d’aquells temps no hi fou pas aliena. Entre moltes altres coses hi hagué industrialització, corrents migratoris, va pujar la natalitat, es construí i s'urbanitzà, hi hagué l’esclat de l’automòbil i la joventut s’instaurà com a una nova classe.

La generació a la qual pertanyien Espinàs i Burrull tenia en aquell temps entre trenta i quaranta anys i va fer molta feina per tal que el país tingués un nivell cultural en el context d’un règim dictatorial ridícul i maldestre. Les activitats musicals eren un vehicle molt interessant per a portar a terme aquest propòsit. Foren moltes les persones que s’hi implicaren. Al nostre poble, i pertanyent a la generació esmentada, hi destaca Mn. Joan Bajona.

Aquells “singles” dels anys seixanta que van escoltar els nens i nenes de l’època han estat reeditats en format llibre-cd amb el nom de Les 26 cançons infantils; el trobareu a diverses biblioteques de la comarca. El llibre inclou la lletra i la música escrita de totes les cançons. A més, hi ha un pròleg molt interessant escrit per Lluís Llach. 

Feu sonar aquestes músiques a casa, els vostres infants ho agrairan.


EMMB

Repte número 18



Tots els qui actualment quan veiem una bimba activem les hormones sabem que en un partit de futbol qui guanya rep tres punts, qui perd cap i en cas d'empat un punt cada un. Quatre equips han pres part en un torneig i han jugat tres partits cada un. En acabat, un equip ha fet set punts i dos equips han aconseguit quatre punts. Quants punts ha fet el darrer?

Resposta al repte núm. 17: 10 hores i 30 minuts.

Roc Carulla


Josep Gudayol: 500 programes


500 programes de ‘Pista Matinal’: Josep Gudayol i Puig

Reconeixement a la gran tasca de comunicació, «giscant» —com diu ell— amb la direcció, la locució i les pistes de so, del programa de cada diumenge al matí, de nou a onze, al 107.1 de la FM.

Companyia, reflexió, informació i distracció. Josep, ens obres el seu programa amb la sardana de la pau. Signe de tot un poble, el català, que ens acull, que ens respecta i ens dóna la benvinguda.

La salutació a Balsareny, als pobles veïns i als seus conciutadans. L’entrevista al diari ‘El Punt Avui’. La recepta amb molts ingredients de Pista Matinal. Tenir temps i perdre el temps amb el llibre que cada setmana li fa arribar la seva néta. L’espai de l’endevinalla, amb la participació dels oients i la col·laboració d’un grup d’establiments patrocinadors que premia els encerts.

Tot «giscant» les cançons emblemàtiques de Catalunya amb la col·laboració del Josep de cal Sansa i la Maria Soler, ens fa gaudir i obtenir un sentiment de poble que de vegades no sabem valorar.

El telèfon de la ràdio, 938200954, amb una nova etapa engegada, ja fa deu anys, de la mà de Marc Vilardell i Casado. I va també un gran record al meu company regidor Marc Selgas i Cors, que amb la seva tasca va fer possible escoltar de nou a les ones Ràdio Balsareny.

Bon dia, Balsareny; bon dia, Catalunya. La constància és valedora: que un programa com Pista Matinal faci gairebé deu anys; que estigui en antena sense pausa pel bon fer de Josep Gudayol i Puig, la persona amb més ampli recorregut periodístic del nostre poble.

Per molts anys, Josep, ets admirable. Sense cap dubte, tu ets el mestre.

Andreu Fernández i Aguado
Foto: A.F.


dijous, 6 d’octubre del 2016

Programa de Millora de l’Èxit Escolar


El dijous 6 d’octubre, a la sala petita del Sindicat, s’ha celebrat l’acte d’inauguració del curs acadèmic 2016-17 del Programa de Millora de l’Èxit Escolar, una xarxa educativa que, sota el logo “e·2” (educació i èxit) aglutina la comunitat educativa de Sallent i Balsareny, amb la col·laboració de sengles ajuntaments i el suport de la Diputació de Barcelona.  En una sala plena d’un públic que s’ho va passar molt bé, Ramon Garcia Alamillo i Joana Almansa van presentar, respectivament, la memòria d’activitats del curs passat i el programa d’activitats per al curs que comença, basats, entre altres aspectes, en les transicions de llars d’infants a centres de primària i a secundària. Tot seguit, el conegut filòleg, verbívor i escriptor Màrius Serra va fer una xerrada molt interessant i divertida, titulada “Els tresors de la llengua” , centrada a destacar les potencialitats del llenguatge, les llengües com a ésser vius en evolució permanent, els aspectes lúdics  i la importància dels errors en el procés d’aprenentatge de les llengües. La regidora d'Educació, Mariola Fabián, va obrir i tancar l'acte.

Sarment
Fotos: Sarment