dijous, 30 de gener del 2014

El Govern farà fer un estudi sísmic

DIPÒSITS DE GAS

La Comissió de Territori i Sostenibilitat del Parlament de Catalunya, a proposta del grup ICV-EUiA, va aprovar per unanimitat el dia 29 de gener de 2014 una resolució sobre el projecte de dipòsit de gas a Balsareny.

La resolució demana al Govern que informi del projecte amb la màxima transparència; que l’aigua que es faci servir per a les cavitats sigui residual o reutilitzada, a fi de no posar en perill el cabal ecològic del Llobregat; i que es prevegi un sistema segur d'evacuació de salmorres.

A més, al punt 4 —que és una esmena acordada amb CiU i el PSC— es demana al Govern que garanteixi que no autoritzarà el projecte si suposa un risc de moviments sísmics a la zona del dipòsit.

La resolució aprovada insta el Govern català:

1 - Que difongui i expliqui, amb la màxima transparència, tota la informació del projecte.

2 - Que no autoritzi el projecte si aquest no utilitza aigua residual o reutilitzada per la construcció de les cavitats.

3 - Que no autoritzi el projecte si aquest no preveu un sistema segur d’evacuació de les salmorres que es generin durant la construcció de les cavitats.

4 - Que exigeixi un estudi sísmic i geològic que asseguri que no hi haurà cap risc de moviments a la zona, i concretament que encarregui a l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya l’anàlisi sobre la idoneïtat d’emplaçar un magatzem subterrani de gas a Balsareny

Tractant-se d’un acord pres per unanimitat, és d’esperar que el Govern el durà a la pràctica. És important que el Govern català actuï sempre amb la màxima transparència; i en aquest cas concret, cal que informi amb claredat els ciutadans, les institucions i els agents polítics, econòmics i socials de Balsareny i del Bages de com avancen, o no, els tràmits relatius als dipòsits de gas. Amb tot, cal recordar que l'Ajuntament de Balsareny ja va facilitar el certificat de compatibilitat urbanística l'any 2012 i que l’autorització del projecte depèn de l'Estat.

Sarment

Informació treta de Manresainfo.cat, 29-1-2014. 
Vegeu la resolució íntegra aquí:

dimecres, 22 de gener del 2014

2014, potser amb il·lusió

EDITORIAL

 
Hem encetat l’any nou immersos en el cicle —tradicional, és a dir, rutinari— de les festes nadalenques: hem fet Pastorets, hem fet cagar el tió, hem celebrat el concert de Sant Esteve, hem menjat el raïm… Amb l’arribada dels Reis de l’Orient, rebuts com de costum amb il·lusió pels més menuts, s’han acabat les festes i ens toca fer front a un any ple de reptes: com tots, o qui sap si més que els altres.
A Balsareny seguim en stand-by en relació als dos temes que darrerament han preocupat o ocupat més la gent: els dipòsits subterranis de gas i la situació de la mineria. En tots dos casos, res de nou, que se sàpiga: el silenci sobre el gas ja no és notícia, atès que la tramitació documental a Madrid sembla que va per llarg; i la inquietud pel futur de la mina arran d’una sentència del TSJC s’ha vist pal·liada tan sols per declaracions tranquil·litzadores de la Generalitat. En tots dos casos, si hi ha hagut més novetats, no han transcendit, ni l’Ajuntament n’ha informat. Certament, en aquests afers, el municipi no hi té gaire vot ni veu; però s’agrairia que la poca veu que té la fes sentir, si més no per animar la gent.

Ara, seguint el cicle de les rutines, toquen Traginers, i hi ha molta gent enfeinada preparant la festa. Ja va bé. Les entitats van fent, cadascuna al seu ritme, i tot ajuda a anar fent poble, que és una bona manera de fer país.
Qui sí que es belluga és Balsareny per la Independència, l’assemblea local de l’ANC, que continua amb la campanya Signa un vot per la independència. El cap de setmana de l’11 i el 12 de gener van tornar a recollir signatures, exercint el dret constitucional de petició, a favor de celebrar la Consulta el 2014 —o, en cas que no la deixin fer, demanant al Parlament que proclami la independència. Els organitzadors estan molt satisfets de la resposta ciutadana, que supera unes expectatives que no eren baixes, i anuncien que la campanya continuarà els propers mesos, també amb recollida de signatures a domicili de qui ho demani, i preparant diversos actes públics de divulgació i debat.

La crisi econòmica, l’atur, les retallades en serveis socials, la corrupció emergent i la regressió política en qüestions com la llengua, la cultura, l’ensenyament, la medicina, la seguretat ciutadana, la planificació familiar, la recentralització..., tot plegat aboca la ciutadania a un estat que oscil·la entre la indignació i el desencís resignat. Fa falta il·lusió, idees clares i fermesa. Tant de bo que els Reis (els de l’Orient) ens hagin portat a tothom, com en la lletra del Cant de la Senyera, unes espurnes de «llum als ulls i força al braç» per resistir contra el desànim i poder mirar el futur amb una mica d’esperança.
CCB

'Signa un vot' continua en campanya

SOCIETAT


Balsareny per la Independència, assemblea local de l’ANC, continua la seva campanya de recollida de signatures “Signa un vot per la independència”. Els dies 11 i 12 de gener al matí vam posar la carpa a la plaça Onze de Setembre, i el dissabte a la tarda vam ser al Casal d’Entitats de la plaça Ricard Viñas.

La campanya recull firmes acollint-se al dret de petició, reconegut per la Constitució i per l’Estatut. Es demana al Parlament de Catalunya que convoqui una consulta preguntant als ciutadans si volen o no que Catalunya esdevingui un estat independent. En cas que això no sigui possible perquè l’Estat no permeti, impedeixi, o dilati la celebració d’una consulta democràtica o unes eleccions plebiscitàries, o no en reconegui els resultats, es demana que aquesta petició sigui entesa com un vot favorable perquè els representants electes del poble de Catalunya declarin la independència d’acord amb el dret internacional. Poden signar tots els majors de 16 anys, exhibint el DNI davant els interventors acreditats per l’ANC.

La campanya continua
Tornarem a sortir al carrer el dissabte 1 de febrer, de les 10 a les 13 hores, a la plaça de la Mel.
Si algú que no es pugui desplaçar necessités que li recollim la firma a domicili, pot trucar al telèfon 659 805 185 o bé escriure’ns a balsareny@assemblea.cat
Signa un vot per la independència!
Exerceix el teu dret de petició!
 

 
Text i fotos: BxI

 

Meteorologia

Desembre de 2013

Temperatura (ºC)

Mitjana (1 minut)              3,8

Mitjana (min.+màx.)        6,0
Mitjana de mínimes         -2,2
Mitjana de màximes      14,2

Mínima                           -5,9; dia 30
Màxima                         20,2; dia 15
Mínima més alta             5,6; dia 25
Màxima més baixa          5,6; dia 13

Vent (km/h)

Ventada més alta            39,2 dia 26
Velocitat mitjana               4,5
Recorregut del vent      1.708,1 km

Pressió (hPa)

Màxima                        1.030,4 dia 11
Mínima                988,4 dia 25

La pluja (litres)

Dia 10              0,4
Dia 19              8,7
Dia 20              1,5
Dia 21              0,5
Dia 24              2,2
Dia 25              2,1
Total                15,4

 
Resum de l’any 2013

 
Temperatura (ºC)

Mitjana (1 minut)           13,4

Mitjana (min.+màx.)      17,7
Mitjana de mínimes         6,5
Mitjana de màximes      22,6

Mínima                           -7,0; 24 de febrer
Màxima                         37,8; 26 de juliol
Mínima més alta           20,2; 20 d’agost
Màxima més baixa          5,5; 13 de març

Vent (km/h)

Ventada més alta            78,5; 3 de febrer
Velocitat mitjana               7,5
Recorregut del vent      36.696,9 km

Pressió (hPa)

Màxima                        1.030,4; 11 de desembre
Mínima                966,8; 19 de gener

La pluja (litres)

Gener                 34,6
Febrer                 6,7
Març                  68,5
Abril                 113,7
Maig                  93,0
Juny                   22,6
Juliol                  33,5
Agost                 50,4
Setembre           65,5
Octubre              23,3
Novembre          63,9
Desembre          15,4
Total                591,1

Francesc Camprubí i Jordi Soler
 

dimecres, 15 de gener del 2014

El nostre 1714

HISTÒRIA
Un fuseller del regiment Vila i Ferrer (imatge cedida per Francesc Riart)

                                     “¿Quién podrá persuadirnos a que, en un solo día, queramos consentir
que se entronize sobre los Catalanes la vanidad y violencia Castellana?”
Manuel de Ferrer i Sitges, del Braç Militar de Catalunya (6 de juliol 1713)
 
L’any 1714 és un any de trista memòria pel catalans. Aquell any va finalitzar la Guerra de Successió i les tropes borbòniques, un cop assolida la conquesta de Barcelona i la rendició de Cardona, van començar la destitució dels costums, lleis i tradicions catalanes per una legislació que va suposar una gran pèrdua per als vençuts. Els assassinats dels vençuts es fan fer habituals i els crims de guerra van ser venjats de les formes més diverses.

Però la Guerra de Successió, durant els anys que va durar, va ser una guerra global que afectà la majoria de monarquies europees i les seves colònies. A Catalunya aquesta guerra no només es va desenvolupar en els escenaris més populars que ens han arribat fins als nostres dies, com Barcelona, Cardona o Talamanca, sinó que es va lluitar en moltes localitats del nostre país, i Balsareny en va ser una. A Balsareny es va aconseguir una de les poques derrotes de l’exèrcit borbònic; una derrota que, un cop estudiada, ens fa palès que durant la guerra els dos bàndols van mostrar una crueltat sense límits.

Durant tota la guerra, el castell de Cardona va exercir un paper principal en la resistència contra els borbons a la Catalunya central. Des de Cardona s’organitzà la resistència i el combat contra les tropes borbòniques, sobretot a partir de 1713.

Des de Cardona, el Marquès del Poal i els seus oficials van fomentar la insurgència a la Catalunya interior, amb la intenció de desestabilitzar la zona i obligar l’enemic a retirar tropes del setge de Barcelona per contenir les revoltes a l’interior del país. La revolta popular antiborbònica esclatà el 4 de gener a Sant Martí Sarroca i durant els mesos de gener, febrer i març s’escampà per Osona, el Lluçanès, el Bages i el Solsonès.  Essent coneixedors de la geografia de la zona, els revoltats aconseguiren clars avantatges i, en alguns casos, això els donava superioritat enfront les tropes borbòniques, que van haver de destinar un gran nombre de forces per sufocar la rebel·lió, i això va contribuir a alleugerir la pressió del setge que patia Barcelona.

Els exèrcits austriacistes de la zona portaven a Cardona els presoners de guerra, que eren tancats a les presons del castell. Com diu La Gaceta de Barcelona del 27 de novembre de 1713, la influencia de Cardona a la Catalunya Central havia servit perquè

“más de 50 lugares de las vecindades de Cardona, Manresa, Solsona, y Berga ayan prestado rendida obediencia en manos de dicho señor Marquès  (...) y ” cuidasen de mantener sus armas, y estar prevenidos para cuando les diesse avisso, que seria para una accion gloriosa.”

Entre els mesos de gener i febrer del 1714, després de més de deu anys de guerra, es produí un aixecament popular a moltes localitats rurals de Catalunya. A part de la influència exercida des de Cardona pel Marquès del Poal, un del motius principals va ser la imposició per part dels dirigents borbònics d’una contribució arbitrària  i excessiva que tenia per finalitat sufragar les despeses de l’exèrcit. Aquesta quantitat reclamada, del tot abusiva per a les possibilitats d’un país empobrit per tants anys de guerra, i la incapacitat de satisfer-la, va provocar l’alçament, i fomentà la creació de partides de miquelets, voluntaris i paisans armats. La resposta borbònica seguia sent la de més repressió i destrucció. Aquells que no volien o no podien satisfer el tribut de guerra eren executats.

Signatura d'Antoni Desvalls, marquès de Poal. Font: www.cardona1714.cat
 
Un pagès de Cererols (Súria) escrivia en el seu diari personal el 1714:

“S’alçaren per moltes parts de Catalunya molta gent a qui deien voluntaris. I hi feien capitans i comandants, i n’hi havia de cavall i de peu, i anaven corrents per tot Catalunya, i es feien donar tot el que havien de menester, o, sinó, s’ho prenien. Amb què, entre uns i altres, no deixaven res per cases i llocs. I tenien per general el marquès de Poal (...).”

Amb les seves accions, els revoltats obligaven les tropes borbòniques a destinar força contingents a perseguir-los, alhora que havien de deixar contingents suficients als principals nuclis de població i als enclavaments estratègics que necessàriament minvaven les seves forces.

Aquests van ser els motius que van provocar la batalla de Balsareny. El dia 11 de gener de 1714 el coronel borbònic Palomino, al comandament del regiment de Lleó format per prop de 700 efectius, va irrompre a Balsareny. Tal com ho descriu un cronista de l’època:

“ Al entrar en el lugar, el dia 11 de Enero, tomaron presos los Jurados (de  Balsareny), por razón que no habian llevado el dinero que les tocaba por la contribución que habian tasado”.

Però les tropes no es van quedar als afores i l’ocupació del poble va ser general.

La notícia de l’ocupació de Balsareny es va escampar ràpidament arreu, sobretot per la comarca d’Osona, on les tropes voluntàries s’organitzaren pel seu alliberament. Aquestes tropes van trobar prop del Prats de Lluçanès al coronel Ferrer (Joan Vilar i Ferrer – s.XVII, Gaià (Bages). s. XVIII, ?–), anomenat així per ser el fill del “Ferrer de Gaià”, mot que encara avui és conegut a Navàs, amb el seu regiment de 300 fusellers, que s’hi uniren. Així, juntament amb nombrosos grups de sometents de contrades veïnes i algunes partides de miquelets van dirigir-se cap a Balsareny per reconquerir la localitat. Algunes fonts parlen d’un contingent de prop de dos milers d’homes, però bé podria tractar-se d’una xifra sobredimensionada.

Les milícies arribaren a Balsareny el 14 de gener. El coronel Ferrer no va voler esperar, i va ordenar que l’enfrontament comencés de seguida. Ferrer va iniciar l’assalt a primera hora del matí, ordenant que tant els voluntaris com els fusellers travessessin el riu mentre que els paisans, amb el subveguer Prats i els batlles, s’acostessin tocant les botzines i cornetes envoltant el poble.

Els voluntaris i fusellers començaren a atacar per la part de l'església. La primera escomesa va ser refusada pels borbònics, on morí el capità Domènec Torres (fill de Torà), germà del coronel Segimon Torres, i 8 fusellers. Després d’aquesta primera envestida els atacants es retiraren a una distància prudencial, fora de l’abast dels trets dels fusells, però ben aviat decidiren un nou atac, amb el qual van arribar fins a la muralla del poble, només amb dues baixes perquè no van rebre una defensa aferrissada des de l’interior. La fàcil aproximació va enaltir els assaltants, que cridaren a la resta: "A ells, que no tenen municions".

Llavors tots els invasors assaltaren la vila per diferents parts alhora. El capità de voluntaris Jaume de Granollers, el capità de voluntaris Busquets i el tinent Salvador Bordas entraren per diversos marges petits i poc protegits, seguits de la resta de les tropes.

El coronel Palomino no va tenir altra opció que replegar-se, mentre ordenava a un capità de granaders que incendiés el poble. Però en començar l'incendi el granader va ser atacat pels vilatans, que el van ferir mortalment, i l’incendi va ser sufocat. Palomino i els seus van retrocedir davant l’escomesa dels assaltants i van aconseguir fer-se forts a l’església, on van ser assetjats durant dues hores, fins que va capitular la seva rendició i la dels seus soldats a casa del rector. La capitulació es va fer en presència del coronel Ferrer i el subveguer del Lluçanès Prats, i el botí de guerra va ser quantiós en tots els aspectes. El coronel Palomino va ser empresonat i dut a Cardona, mentre que la resta els van traslladar cap a Vic. En l’enfrontament van morir entre deu i dotze soldats, segons consta en un llibre de la parròquia de Balsareny:

“A mitg mes de Janer poch mes o menos del Any 1714 moriren en esta parroquia de Balcereny de mort violenta de onse a dotse personas los quals no se sap de ahont eran pero com a christians que eran i com en efecte los mes reberen tots los Sagraments sels dona sepultura eclesiastica en lo fosar de esta Iglesia Parroquial de Sta Maria de Balcereny.”

En aquella època les tropes filipistes de la zona eren comandades des de Manresa pel general Vallejo, un militar expert en les operacions contra la guerrilla de sometents i miquelets, i en aquell moment estava dedicant tots els seus esforços i efectius contra Cardona, no sense entrebancs, ja que tenia les seves tropes més disperses del que volia i rebia constants atacs enemics. El general Vallejo tenia una gran amistat amb Palomino, i en saber la seva situació va mobilitzar cap a Balsareny dues columnes: els “Dragons de Marimon”, comandat pel coronel català Bernardí Marimon i de Corbera,  una de les dues úniques unitats borbòniques formades íntegrament per catalans i amb fama de ser una unitat d’una qualitat extraordinària, i el regiment napolità “Basillicata”, dirigit pel brigadier Félix Álvarez de la Escalera.

El coronel Ferrer va sortir al seu encontre, però es va haver d’aquarterar a Sallent a causa del gran nombre d’efectius borbònics que s’aproximaven. Marimon i els seus dragons van ser interceptats per un contingent del marquès del Poal. El botifler sofrí 80 baixes i, minvat d’efectius, en lloc de dirigir-se directament cap a Balsareny va decidir esperar per unir-se al regiment d’Escalera. Aquesta espera va suposar que les dues columnes arribessin a Balsareny massa tard per ajudar Palomino, però això no els va privar d’incendiar el poble i després marxar cap a Sallent per enfrontar-se a Ferrer. Però Ferrer va aconseguir abandonar el poble i es dirigí fins a Gràcia, on la nit del 26 al 27 de gener va assaltar el quarter filipista amb l’ajut de la companyia de voluntaris del capità Marco i 300 fusellers del regiment d’Ortiz.

Mentre traslladaven els presos fins a Osona, alguns dels fusellers de Ferrer i alguns paisans van degollar les tropes capturades a Balsareny, juntament amb militars dels regiments de Nieuport, d’Ostende i dels dragons de Grimau, a l’anomenat bosc dels Pregons, prop de la serra de Degollats a Santa Maria de Merlès, tot i que aquesta ubicació no està del tot confirmada. En total assassinaren més de 600 soldats. Hi ha versions que opinen que aquesta matança fou en revenja dels fets de la Gleva, on les tropes borbòniques assassinaren a traïció prop de 200 vilatans desarmats.

Tot plegat fou un preludi del que, a partir de l’estiu, entraria en una espiral de màxima virulència i que acabaria amb l’ocupació de Barcelona l’onze de setembre, i la de Cardona una setmana més tard, en el malaurat estiu del 1714, en què els catalans no tan sols van perdre una guerra, sinó que perderen gran part de la seva identitat com a poble i com a país; del qual, 300 anys després, encara queda molt per recuperar.

Santi Fornell
 

Mapa de Balsareny, segle XVI-XVII. Archivo Histórico Nacional, Madrid


Per saber-ne més:
 

-          SERRA i SELLARÈS, Francesc. ERILL i PINYOT, Gustau,(2009) La darrera victòria de l’exèrcit català. La batalla de Talamanca (1714). Col·lecció Nostra Història, número 12. Farell Editors, Sant Vicenç de Castellet. 

-          PLANES i BALL, Josep Albert. (2002) La Guerra de Successió al Lluçanès. Centre d’Estudis del Lluçanès. Prats de Lluçanès. 

-          ALCOBERRO i PERICAY, Agustí. Catalunya durant la Guerra de Successió. Vol I. Àustries contra Borbons. (1705-1713). Barcelona: ara LLIBRES, 2006. 

-          ALCOBERRO i PERICAY, Agustí. Catalunya durant la Guerra de Successió. Vol II. La Guerra dels Catalans. (1713-1714). Barcelona: ara LLIBRES, 2006. 

-          CASTELLVÍ i OBANDO, Francesc. Narraciones Históricas desde el año 1700 hasta el año 1725, Volum III: anys 1710:1711:1712:1713. Data de redacció del manuscrit: des de 1733 a 1749 aproximadament. Transcripció de Josep M. Mundet Guifré i José M. Alsina Roca Editorial: Fundación Francisco Elías de Tejada y Erasmo Pércopo (Madrid), 1999.
 
-          CASTELLVÍ i OBANDO, Francesc. Narraciones Históricas desde el año 1700 hasta el año 1725, Volum IV: anys 1714:1715:1716:1717:1718:1719:1720:1721:1722:1723:1724. Data de redacció del manuscrit: des de 1733 a 1749 aproximadament. Transcripció de Josep M. Mundet Guifré i José M. Alsina Roca. Editorial: Fundación Francisco Elías de Tejada y Erasmo Pércopo (Madrid), 2002.


Webs

 




-          www.guerradesuccessio.cat


-          www.cardona1714.cat


 
Agraïments

  • Francesc Serra i Sellarès, de Navarcles.
  • Josep Maria Badia i Masgrau, de Navàs.
  • Xavier Novell i Bulnes, de Balsareny.

 

 

La Rosario, 96 anys

ENTREVISTA

La Rosario, 96 anys: la balsarenyenca més gran

Acompanyada dels seus fills, Lídia i Josep Maria, ens trobem amb la Roser Flotats i Balaguer al Casal Residència Verge de Montserrat. La Roser va néixer al petit nucli de Merola, del municipi de Puig-reig (Berguedà), l’any 1917. Tal com ens diu ella: «Avui gaudeixo d’un temps en què tinc moltes coses per recordar. Recordo la meva infantesa pels verals de Merola». Ens mira, i en la seva mirada hi podem veure el reflex d’una infantesa feliç.

A l’edat escolar va seguir els estudis del temps al col·legi de les monges a Cal Riera, i més tard va continuar la seva formació a l’Ametlla de Merola i al nucli de Galera. «Era l’educació pròpia de l’època: ens ensenyaven a brodar, fer ganxet, corte y confección, fer mitja...».

La Roser va estar casada dos cops, però avui ens centrarem en el seu segon matrimoni, amb el balsarenyenc Ramon Ribera i Font, el Minguet. «El primer casament va ésser només pel procediment d’estat civil, ja que em vaig casar en temps de la República. I amb el Ramon, després de la Guerra Civil, ja em vaig casar per l’església». La Rosario ha tingut tres fills, fruit del matrimoni amb el Ramon Ribera: en Joan, en Josep Maria i la Lídia. «Tots m’estimen molt i si estic aquí a la residència és precisament perquè pugui estar més atesa ja que en els temps que corren tots tenen prou preocupacions en els seus treballs».

—Per què el motiu de Cal Minguet?

—Minguet era el diminutiu de Mingo, que era la forma escurçada de dir el nom de Domingo, que és com es deia el meu sogre, el pare del Ramon. El diminutiu es feia servir a vegades per anomenar la gent jove o les persones petites.

—Recordeu on estava situada la casa de Cal Minguet?

—Sí, però això potser t’ho explicaran més bé la Lídia o el Josep Maria.

[Respon el Josep Maria] —El Minguet, el nostre avi, tenia un forn de pa al carrer Nou, avui carrer de Sant Domènec.

—Però després d’aquella generació de l’avi, hi va haver una segona casa coneguda pels balsarenyencs com a Cal Minguet, oi?

—Sí, allí és on vaig viure uns 33 anys. Va ser Cal Minguet, al Raval, o carrer Jacint Verdaguer, al número 9. En aquells anys l’immoble també es coneixia com a Cal Valls: al costat hi havia una botiga que jo vaig conèixer, la Pilarica, de l’Amadeu Calmet; molts balsarenyencs no hi ha vist mai la botiga oberta, perquè fa molt temps que van tancar.

—En Ramon va ser un músic enamorat de la trompeta, oi?

—Sí, segur que els veïns més grans encara avui recordaran els tocs d’assaig de trompeta els caps de setmana. El Ramon havia tocat la trompeta en diferents grups musicals. També era un aficionat a l’esport de la boxa.

—Al carrer Jacint Verdaguer hi van néixer els vostres fills, però vau viure sempre allà?

—No, des del carrer Jacint Verdaguer ens vam traslladar a la Carretera de Moià. [Continua la Lídia:] Després de Cal Minguet del Verdaguer ens vam fer una casa, on actualment visc jo, situada entre el carrer del Bruc i la carretera de Moià.

—I la vostra vida laboral, com va ésser?

—Doncs des del 1936 fins al 1962 vaig treballar a Cal Viñas, uns 23 anys al tèxtil. Ah, i durant aquests darrers anys vaig tenir la sort de poder fer tot un seguit de treballs manuals amb la Rosario de cal Maya.

—I ja per últim, parleu-nos de la vostra gran festa: els 96 anys que acabeu de celebrar.

—Amb goig [parla la Lídia]. Fou un dia molt entranyable, que ens vam poder reunir les generacions dels Ribera, Alonso, Cunill, Aguirre i Montes, fills, néts i besnéts, tots al voltant de la mare, àvia i besàvia. Un gran dia per recordar en la història de tots nosaltres.

—Moltes gràcies, Rosario, Lídia i Josep Maria, i felicitats.

Josep Gudayol i Puig

 

Gat i gos


BALSARENY AVUI

Fa uns dies que en un dels carrers de Balsareny es va produir un fet incívic, que podríem qualificar com una pèrdua de valors. No és cap conte; de fet, podria ser un cas esporàdic, però compte amb els animals descontrolats.

El veí afectat va expressar-se amb les següents paraules: «M’han destrossat el meu gat i el que em sap més greu és que en aquests dies de Nadal, això que vull explicar, em retorni a temps passats i et pugui semblar un conte. M’explico: el Wuessi, el meu gat, gairebé cada dia feia el seu recorregut fins a una carnisseria on li donaven, podríem dir, el seu esmorzar. No era un animal que corregués tot el dia pels carrers, no. Doncs bé, fa uns dies que en aquest recorregut de bon matí, se li van tirar al damunt un parell de gossos descontrolats i ferotges, els quals sense morrió me’l deixaren malferit, amb ferides mortals que li provocaren la mort. Sort d’unes persones que el van recollir del terra de la via pública per deixar-lo en un lloc millor. La meva pregunta és: com és que gossos descontrolats no porten morrió? El Wuessi només feia el seu passeig anant a buscar el seu premi gastronòmic. Voldria donar les gràcies a les persones que recolliren el meu gat».

Josep Gudayol i Puig

 

M'ha agradat


CINC MINUTS

 
Són les sis de la tarda i al meu poble la foscor pròpia del temps, amb la complicitat del rellotge, ha atret aquesta claror pròpia, artificial, del temps nadalenc. Un altre Nadal ha tancat les portes de l’any 2013. I el 2014 ens obre el camí a continuar, en plena llibertat democràtica, amb un segell reconfortant de pau i convivència.

Per tot i més, m’ha agradat retrocedir en el temps i recordar aquells primers escrits que, com a col·laborador al Sarment, vaig escriure: «Amor de festa, quin goig tan gran, diu l’àvia sortint a la finestra contemplant el pas de nans i gegants, genets muntats en els seus cavalls i trabucaires amb trabucs tronant. Amor de festa, quin goig tan gran... (Sarment núm. 50, març de 1980)».

M’ha agradat poder agrair, avui, a totes aquelles persones que m’han donat l’oportunitat d’expressar-me i fer així una realitat autodidacta en el meu món periodístic.

M’ha agradat poder demanar perdó per tots aquells errors involuntaris que, sense cap intenció, com a ésser humà hagi pogut cometre.

M’ha agradat tenir sentiments, i per tant el do de saber perdonar tothom qui, de ben segur, no hauria volgut mai ferir la meva sensibilitat.

Per tot i per a tothom m’agrada desitjar-vos un bon any 2014. El poder manifestar aquest meu desig, fet públic darrerament, d’aquest valor tan preuat com és la bona convivència.

Josep Gudayol i Puig

 

 

 

 

L'arbre de Nadal

CERCLE LITERARI

 
Amb goig nadalenc em plau fer-vos participar d’aquests mots que he rebut de part d’una família amiga de fa molts anys. Els mots, tal com veureu, expressen uns desitjos d’amor i de pau que entendreixen i donen un caliu humà tan necessari en aquest temps nadalenc. Valors on el bon veïnatge en comú fa arrelar aquest arbre noble i enriquidor.

«M’agradaria guarnir, aquests dies, un arbre de Nadal molt especial i penjar-hi, en lloc de regals, els noms de tots els meus amics. Els de prop i els de més lluny. Els de sempre i els que tinc ara. Els que veig cada dia i els qui trobo de tant en tant. Aquells que sempre recordo i aquells que sovint oblido. Els constants i els inconstants. Els de les hores alegres i els de les hores difícils. Els que sense voler vaig ferir i els que sense voler em van ferir. Aquells a qui conec profundament i aquells que han passat per la meva vida. Els que rebreu aquest missatge i els que no el rebran. Un arbre d’arrels profundes perquè els vostres noms no es puguin arrencar mai. Un arbre que en florir l’any vinent, ens porti salut, il·lusió, amor i pau. Tant de bo que per Nadal ens puguem retrobar per compartir els millors desitjos d’esperança, donant una mica de felicitat a aquells que ho han perdut tot.» Bon Nadal.

Josep Gudayol i Puig

 

 

 

 

 

 

dimarts, 14 de gener del 2014

Mossèn Francisco


DE MEMÒRIA (32)


Als anys quaranta i cinquanta del segle passat, la parròquia era un centre aglutinador d’activitats per a nois i joves (també noies, però aquestes anaven sobretot a les monges). La responsabilitat d’aquestes activitats requeia en els vicaris, capellans més joves que els rectors i més a prop de les inquietuds del jovent. Avui, aquesta figura ha desaparegut totalment de l’univers parroquial d’aquí.

Mossèn Francisco Planas en va ser un exemple. Va arribar a Balsareny cap el 1946, essent rector el controvertit mossèn Esteve Vedaguer. La seva funció principal, a part de les tasques del culte, era la de fer de mestre a l’escola parroquial. Era, doncs, allò que oficialment es coneixia com a vicari-mestre. A l’antiga escola parroquial de Sant Josep érem una colla nombrosa de nens des dels cinc o sis anys fins als tretze o catorze, distribuïts en graus però amb un sol mestre: per al cas, mossèn Francisco. Era un home jove i simpàtic que no recordo haver vist mai enfadat, tot i que a l’escola feia observar la disciplina de rigor. Jo era dels petits i recordo haver après les lletres d’uns grossos abecedaris d’hule penjats a la paret, així com els números i les primeres regles de l’aritmètica sense patir-hi massa. Mossèn Francisco era aficionat al teatre i amb els nens de l’escola muntava peces, algunes de prou conegudes com La botifarra de la llibertat de Serafí Pitarra, degudament adaptada, sense noies, i amb una escenografia de collita pròpia. Amb aquesta obra vaig debutar, crec que amb cinc anys, al teatre del Centre Parroquial. Resulta que amb quatre companys més fèiem una mena de conjunt, asseguts a terra en quadrat, amb turbants i altra disfressa adient al tema. A mitja escena em va venir pipí —la por escènica?— i el mossèn, que va adonar-se’n, em va fer senyal de retirar-me des de la conxa de l’apuntador, on feia sonar un timbal que ritmava els nostres gestos. Em vaig alçar i, sense saber per què, un altre company del grup em va seguir, sembla que seguint les ordres del seu pare, qui, poc confiat, li havia dit que fes tot el que feia jo. Fet el pipí, ens vam reintegrar a l’escena. N’hi ha que encara riuen...
Els diumenges a la tarda, mossèn Francisco feia cine a l’escola amb una màquina de cine mut: pel·lícules còmiques de Laurel i Hardy, Harold Lloyd o Charlot, per als que havíem anat al catecisme. Un dia, quan feien el Casal, hi vaig caure als fonaments i em vaig fer quatre pelades que el mossèn em va curar amb tintura de iode passada. La ferida se’m va infectar i no vaig poder anar a l’escola de dies. Llavors, mossèn Francisco i uns quants de la colla va venir a casa meva amb la màquina esmentada i ens va projectar, en mut, «Fabiola», ho recordo bé. Més tard va comprar una màquina en sonor molt deficient, però mira, almenys feia soroll.

He parlat del seu amor al teatre. Com que era fill de Sant Hilari Sacalm i allà fan unes escenes de la Passió a l’aire lliure que tenen fama arreu, doncs bé, mossèn Francisco va voler provar-ho a Balsareny i, abans de la processó del Dijous Sant, va muntar unes escenes sobre les runes de la vella rectoria, amuntegades on avui hi ha l’ampliació del Casal, amb èxit escàs, però amb molt bona intenció. L’experiment no va tenir seguida.
Mossèn Francisco —que més tard ja va ser Francesc— tenia habilitats poètiques, escrivia versos i més d’un dels meus companys de generació té impresos algun d’aquests versos en el seu recordatori de primera comunió.

 
Mossèn Francisco va haver de viure les tensions al voltant de mossèn Esteve i va ser ell qui va rebre mossèn Leandre com a nou rector en una cerimònia aleshores molt solemne i concorreguda. Poc temps després va ser destinat a Manresa, a l’aleshores barri extrem del Poble Nou, on va exercir una tasca exemplar i encara avui recordada.
Jordi Planes

Fotos: Arxiu CCB - Arxiu Jordi Sarri.
La primera és de l'arribada de Mn. Leandre Picas el 1948; al centre, mossèn Francesc Planas.
La segona és al camp de futbol vell; també hi surt mossèn Francesc.