dimarts, 21 d’abril del 2020

'Sarment', número 500




per Laia Riu Capdevila




Fa quatre anys, al febrer de 2016, el Sarment va celebrar els seus 40 anys. Ja feia quatre dècades que cada mes explicava la història del poble a tots els lectors. Ho vam celebrar amb un resum dels temes més importants que van ocupar l’espai del nostre butlletí al llarg d’aquests anys.

Avui, quatre anys després, celebrem que el Sarment compleix 500 números. Al llarg d’aquests, el butlletí Sarment no ha deixat d’explicar la història del nostre poble.





2016

A l’edició de febrer, el Sarment arribava als seus 40 anys, amb 454 números publicats. I al març, el poble tornava a estar de celebració, perquè la Caminada complia 30 anys. La primera va ser el 1987. També s’informava dels actes que s’havien celebrat a Balsareny amb motiu del Dia de la Dona.

A l’abril es va celebrar la Festa Major, dins de la qual es van proclamar els nous representants del pubillatge balsarenyenc: Blanca Soler Codina, pubilla; Mercè Rovira Ribera, dama d’honor, i Ferran Duocastella Vall, hereu.


El mes de juny obria el Sarment amb la notícia que el CCB tenia nou president.  A l’assemblea general ordinària, Ramon Carreté va presentar la seva renúncia, al·legant que portava molts anys en el càrrec, però que continuaria col·laborant amb l’associació. L’assemblea va nomenar president Joan Prat Obradors (fins llavors vicepresident) i vicepresidenta Laia Riu Capdevila. A més, es va designar un nou coordinador del butlletí: Jordi Selgas Catalan.


El 26 de juny hi va haver la repetició de les eleccions del desembre de 2015. Els resultats generals a tot l’Estat van donar com a guanyador el PP (137 diputats). A Balsareny, va guanyar Podem, seguit d’ERC i CDC.

Aquell estiu arribava ple d’actes al nostre poble: la IV Trobada Gegantera a Balsareny (organitzada per Els K+Sonen), una fira Ecosalut, el fi de curs de l’Escola Guillem, de les Escoles Municipals de Música i de Teatre, la nova edició de la Shopping Night, la Revetlla de Sant Joan, les caminades del Centre Excursionista, les curses del Club Ciclista Alt Llobregat Pla i Baixada, el fi de festa de l’Escola de Futbol, el Torneig Solidari de Futbol Sala, el Campus Esportiu i els cursets de natació, els tradicionals sopars de carrers, Cinema a la fresca organitzat pel grup La Garsa… Cal destacar que es va commemorar el 80è aniversari de l’Olimpíada Popular de 1936 a Barcelona.

Per la Diada, dos autocars es van desplaçar fins a Berga per participar a la concentració que es va dur a terme a 5 municipis catalans amb l’objectiu de reivindicar, un any més, la independència. També, aquest mateix mes es va presentar al poble el tràiler d’Altafulla, la sèrie creada per Mireia Ferré i pel balsarenyenc Marc Comabella.

A finals d’any, el Centre Instructiu i Recreatiu (popularment “el Casino”) va complir 125 anys d’existència.







2017

Vam iniciar l’any amb la celebració d’un altre mitjà de comunicació del poble: el desè aniversari de Ràdio Balsareny.

Els Traginers d’aquell any van comptar amb una novetat important: la tradicional comitiva del nuvi i de la núvia va ser protagonitzada per una parella que es van casar de debò, la Núria Gómez Ribas i el Jordi Selgas Catalan.

A l’estiu el Sarment ens informava que el Casal Verge de Montserrat estava preparant la celebració del seu 70è aniversari. Per celebrar-ho, es van dur a terme diversos actes al mes de setembre.

També els dies 5 i 6 d’agost membres de la Festa dels Traginers i dels Geganters i Grallers de Balsareny es van desplaçar fins a Sent Gironç per participar en la seva festa “Autrefois le Couserans”, una festa en la qual hi desfila bestiar, carros, màquines agrícoles…

El mes de setembre va arribar ple de notícies: l’editorial es va dedicar a l’atemptat de Barcelona que va tenir lloc el 17 d’agost i el de Cambrils, la matinada del 18. També, el CCB es va posicionar, una vegada més, a favor de la participació ciutadana en tots els processos electorals, referèndums i consultes, amb motiu del referèndum convocat pel govern de Catalunya el dia 1 d’octubre, que no estava reconegut pel govern de l’Estat. Com cada any, Balsareny va participar en la multitudinària concentració per commemorar la Diada Nacional de l’Onze de Setembre (la Diada del Sí) a Barcelona.

Aquest mateix mes arribava la notícia que l’alcalde de Balsareny, Albert Neiro, havia dimitit. El dia 14 de setembre va anunciar que renunciava als càrrecs d’alcalde i regidor per raons personals.

La primera pàgina del mes d’octubre va anar dedicada a un Manifest signat per diverses entitats de Balsareny. En aquest manifest explicaven la situació viscuda el dia 1 d’octubre a diversos llocs de Catalunya, l’intent d’impedir l’exercici de llibertats bàsiques per les forces repressores de l’Estat i el dret de votar lliurement. A Balsareny, l’exercici de democràcia es va poder dur a terme gràcies a la col·laboració i mobilització de moltes persones que, molt ben organitzades, van defensar el col·legi electoral des de dissabte a la nit fins al diumenge al vespre que es va anunciar l’escrutini.

En les setmanes posteriors a l’1 d’octubre, es van viure concentracions i moviments populars diversos. També es va pintar un mural a la carretera de Manresa amb el lema “Llibertat i democràcia”. Davant l’aplicació de l’article 155, el CCB va reiterar el seu suport al Govern i al Parlament de Catalunya, i va expressar solidaritat a totes aquelles institucions i organismes que en poguessin ser afectats.

També, el 5 d’octubre es va celebrar el Ple extraordinari per elegir nou alcalde. Isidre Viu  (ERC) va ser nomenat nou alcalde; i Noelia Ramírez (PDeCAT), primera tinent d’alcalde. Els membres de GdB van passar a l’oposició.

Al novembre, el Centre Excursionista de Balsareny va participar al cicle de passejades “A cent cap als 100”, que va recórrer diversos municipis fins a mitjans de maig, que es va fer la cloenda a Palau-Solità i Plegamans.

L’any es va tancar amb unes eleccions autonòmiques el dijous 21 de desembre. Van ser unes eleccions convocades pel govern central en aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola, que es va fer servir per destituir el govern de la Generalitat i per dissoldre el Parlament de Catalunya abans d’hora.


2018


A principis d’any, Balsareny es preparava per a la celebració dels 75 anys de la represa de la Festa dels Traginers a la postguerra. Per celebrar-ho, la comissió va encarregar a l’artista grafiter Roc Blackblock un mural commemoratiu. El mural llueix des de llavors a la paret del bloc dels “Pisos Nous” a la carretera de Berga. Els Traginers d’aquest any van demostrar que la pluja no els espanta gens i, tot i el mal temps, vam poder gaudir de la tradicional cavalcada. Per segon any consecutiu, es va celebrar un casament de debò. Els nuvis van ser Laura Bonet i Simon i Adalbert Arnau i Costa.

També al febrer, el Sarment va dedicar la seva primera pàgina a Pere Casaldàliga. El bisbe balsarenyenc havia complert 90 anys.

Al març, es va dur a terme la trenta-dosena edició de la Caminada Popular a Balsareny. Després d’una festa major molt lluïda, el 29 d’abril, Dia Internacional de la Dansa, va tenir lloc a Balsareny la Roda d’Esbarts, organitzada pels Dansaires dels Pastorets de Balsareny. A més, durant el mes de maig, el Centre Excursionista de Balsareny va organitzar una caminada per la diabetis. També, la colla de Geganters i Grallers de Balsareny van portar els gegants, en Marc i la Maria, al Gran Premi d’Espanya de la Fórmula 1 al Circuit de Barcelona Catalunya.

Al juny es va celebrar a Balsareny la “Pinkfloyada”, una nit en la qual els amics de la música de Balsareny, amb la gentilesa dels propietaris de la finca i la col·laboració de l’Ajuntament, van fer un tribut a la banda Pink Floyd.

A finals d’estiu, la Setmana de la Joventut va celebrar la seva quinzena edició. Com a gran novetat, el cinema a la fresca es va dur a terme al Castell del poble.

A la portada del setembre, el Sarment lamentava dues morts: Pere Juncadella, fundador del CCB, i Lluís Casaldàliga.

A l’octubre, es va celebrar el Dia Mundial de la Salut Mental. També es va dur a terme el 13è Cross del Traginer i el 7è Cross Infantil, amb molt d’èxit.

L’Ajuntament informava a través del Sarment del projecte pilot de contenidors tancats amb control d’accés, un nou sistema de recollida que seria efectiu al novembre, però, per diversos problemes, es va acabar endarrerint fins al juny del 2019.

S’acostaven les festes de Nadal i aquell any els Pastorets ens portaven una renovació total. Els Pastorets havien presentat el nou director artístic, Climent Ribera, amb la col·laboració de l’Anna Obradors. A més, el desembre va arribar ple d’activitats culturals i esportives al poble: els actes a benefici de la Marató de TV3, el Quinto del Traginer, la recepció del Príncep Assuan, els Pastorets de Balsareny, etc. Malauradament, el Sarment del desembre va lamentar la mort de Josep M. Ribera, “el Minguet”.


2019

A principis d’any el Sarment informava del mig segle de celebració del Concert de Sant Esteve de la Coral Sant Esteve de Balsareny i la Polifònica de Puig-Reig. També, durant el mes de gener va tenir lloc al poble una sortida de caire geològic, guiada pel professor emèrit de la UPC de Manresa, Josep Maria Mata. Es va celebrar, també, un espectacle solidari a favor d’Althaia pel Càncer, amb actuacions musicals i desfilades.

Aquest any la Festa dels Traginers va tenir més sort amb el temps, ja que va fer molt bo i molt sol. En l’apartat més literari, presentàvem el llibre De Gandesa a Grossbeeren, de Gemma Masip Bonet, veïna de Balsareny.

A l’abril, Balsareny va celebrar els 50 anys de Pubillatge. En aquest acte hi van participar hereus i pubilles que han format part del pubillatge balsarenyenc al llarg d’aquests 50 anys. Es van proclamar per primer cop una Pubilleta i un Hereuet, l’Estel Dalmases i el Pol Seuba. També va celebrar anys el Centre Excursionista, concretament 30.

La pluja va fer presència durant la Festa Major. Els tradicionals balls del dia de Sant Marc no es van poder celebrar a la plaça de l’Ajuntament i es van haver de traslladar a la sala Sindicat. El diumenge de la Festa Major, a més dels actes de la festa, van tenir lloc les eleccions generals de l’Estat espanyol, que van donar la victòria als socialistes.

El Sarment del mes de maig va dedicar unes pàgines a la presentació dels programes electorals dels dos grups que es presentaven a les Eleccions Municipals 2019 a Balsareny: SUMA Balsareny i ERC. Al maig, també es va celebrar la XVIII Trobada dels gegants Marc i Maria, de la colla de Geganters i Grallers de Balsareny. També, la Judit Capdevila, pubilla de Balsareny, va ser escollida Pubilla de la Catalunya Central.

A la portada del mes de juny, el butlletí ens portava una notícia històrica: Noèlia Ramírez s’havia convertit en la primera alcaldessa de la història de Balsareny, després de la victòria de Suma Balsareny a les eleccions municipals.

També, aquest mateix mes el Sarment acomiadava Esteve Díaz, cofundador del Cercle Cultural de Balsareny juntament amb Pere Juncadella. Aquest mateix mes es va presentar a la sala Sindicat l’audiovisual “Balsareny. Mirades d’un poble”, que reprodueix imatges antigues del poble. Aquest audiovisual va ser encarregat per l’Ajuntament a l’empresa Sabem.com. També, per la Setmana de l’Energia, la Biblioteca va acollir una mostra de maquetes d’invents de Ramon Magem.

L’estiu va anar acompanyat de gran activitat per part de les colles geganteres de Balsareny: Els K+Sonen van batejar el seu nou gegant Bernat de Peguera, i la colla dels Geganters i Grallers de Balsareny van visitar El Masnou i Tavertet. També, en el butlletí de juliol, l’Ajuntament informava del nou cartipàs municipal. Aquest mateix mes el butlletí s’acomiadava de Josep Rodergas i Font i Rosa Fíguls Playà.

Passat l’estiu arribava, de la mà de la Garsa, una secció anomenada Esgriolem, una pàgina de facebook creada per suggerir iniciatives i vehicular inquietuds del poble.

El butlletí d’octubre s’iniciava amb un editorial conjunt de la Premsa Comarcal en el qual es parlava de la situació política del moment (la sentència del Tribunal Suprem de condemnar els presos polítics i líders socials a anys de presó) i l’opinió del col·lectiu que firma l’editorial, que es manifesten “partidaris del diàleg, de la discussió, de l’acord i del consens”. També, durant el mes d’octubre, es van celebrar diverses “Marxes per la Llibertat” organitzades per l’ANC i Òmnium Cultural, una de les quals va passar per Balsareny. 

Amb les Eleccions Generals del 10 de novembre, el Sarment ens portava els resultats de Balsareny, en els quals va guanyar ERC, seguit de JuntsxCat i PSC.

S’acostava el Nadal i l’Ajuntament va informar que aquest any s’estrenarien arbres amb llums a diversos indrets del poble. Un any més, els Pastorets de Balsareny preparaven la nova temporada. Sota la direcció de Climent Ribera, seguien innovant, aquest any amb una novetat principal: el personatge de la Rovellona. Abans de tancar l’any també ens van recordar que els Geganters i Grallers de Balsareny estaven a punt de celebrar el seu 35è aniversari!


2020

Comentem aquí només els tres primers mesos de l’any, fins arribar al número 500.

El Sarment ens va presentar, com de costum, una crònica de la Festa dels Traginers, que va comptar amb una majestuosa cavalcada un matí de no gaire fred.

Al mes de febrer informàvem que, al gener, ens vam veure sobtats pel temporal “Gloria”, un dels episodis de pluja, neu, fred i vent dels últims anys. Les conseqüències en alguns indrets van ser devastadores: onades de més de 5 metres, vents huracanats, destrosses a carreteres, pobles sense llum, pèrdua de collites i de ramats…

En el moment que escrivim aquest breu resum, el Sarment del mes de març encara no s’ha pogut repartir en format paper. I és que, des de fa ja unes setmanes, a causa de la pandèmia de CoVid-19 que afecta tot el món, estem vivint una situació excepcional. El Govern espanyol anunciava la proclamació de l’estat d’alarma el dia 13 de març. A finals de febrer es va detectar el primer cas a Catalunya i, des de llavors, el creixement exponencial del coronavirus ha portat a mesures molt dràstiques per part dels governs. Des del dia 14 de març, tots els ciutadans ens hem de quedar a casa confinats i només es pot sortir en casos molt concrets. Des de ja fa setmanes les ciutats i pobles estan deserts, els hospitals estan saturats i el nombre de víctimes és cada dia més elevat. Estem vivint un moment complicat i cal que tots hi fem front per superar-lo. Cada dia que passa, som més a prop d’aconseguir-ho.

Amb aquesta edició d’abril, arribem als 500 números publicats. Gràcies a tots aquells que heu fet possible que el Sarment arribi tan enllà. Ho celebrem d’una manera que mai no hauríem imaginat, confinats a casa, però ho fem també amb moltes ganes de seguir explicant la història del nostre poble i amb la certesa i l’esperança que tot anirà bé.

Laia Riu

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.