diumenge, 19 d’abril del 2020

'Sarment', motor de canvi








‘Sarment’, motor de canvi
En els ambients prerevolucionaris del segle XVII, l’occità Pèire Baile va introduir per primer cop el concepte República de les lletres per referir-se a la gran comunitat d'intel·lectuals d'Europa i Amèrica de l’època que compartien com a principal característica l'ús sistemàtic de cartes manuscrites per a les seves comunicacions, que, òbviament, exposaven i oferien de manera pública, per tal que el discurs emès fos escoltat i debatut pel conjunt de l’àgora.
Diuen que és aquí on trobem l’origen del que avui anomenem premsa i mitjans de comunicació.
Les cartes d’aquells intel·lectuals no eren altra cosa que una descripció i anàlisi de la realitat del moment, a través dels coneixements i raonaments de cada un d’ells. L’interès, precisament, radicava a respondre i rebatre les aportacions d’uns i altres, per així, conjuntament, afinar el discurs fins aproximar-lo cada cop a una realitat més ponderada.
Si explico tot això és perquè tinc el convenciment que el vostre Sarment, amb més de 500 números i 44 anys a l’esquena, no difereix gaire de l’esperit d’aquelles cartes prerevolucionàries.
Des de Balsareny, heu sabut bastir un espai de debat i comunicació local de temes d'interès i actualitat, de temàtica cultural, però també esportiva, cívica i política, i amb un perfil clar i definit de catalanitat i democràcia. A través d’un butlletí, i sempre amb la voluntat que tothom s’hi expressi amb absoluta llibertat, heu sabut narrar la realitat des d’un poble de la Catalunya central que podria ser representatiu de tants altres indrets on la gent es mou amb compromís per uns ideals de llibertat i de país.
Com a Consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, m’omple d’orgull de poder felicitar-vos per la vostra efemèride, que il·lustra a la perfecció aquesta idea de persistència, fins i tot en temps difícils i convulsos com en l’actualitat. Només em resta d’encoratjar-vos a continuar la vostra tasca de foment i difusió de la realitat cultural i del debat intel·lectual, sempre des d’aquest esperit reivindicatiu i municipalista, que tan indispensable és i serà per al nostre poble.
El professor Sebastià Serrano, en el seu Els secrets de la felicitat, vaticina que “La comunicació és l’espurna generadora del canvi”. És aquest mateix motor de canvi que perseguia la República de les lletres segles enrere, el mateix motor de canvi que perseguiu a Sarment i que desitjo que sigui per molts anys més.
Mariàngela Vilallonga
Consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.