diumenge, 19 d’abril del 2020

Centre Excursionista Balsareny


A mitjans de la dècada de 1980, una colla d’amants de la neu i de la pràctica de l’esquí varen fundar la Penya Esquí Balsareny. Uns quants dels participants foren: Abel Artigas, Fèlix Pastor, Xavier Espinosa, Elisabet Badia, Jaume Vila, Maite Soler, Jordi Canudas i d’altres.

La Penya organitzava cursets per aprendre a esquiar i feia sortides a la neu per a la pràctica de l’esquí.

L’any 1986, a cal Pijoan, Jordi Orobitg i Pep Cañellas aplegaven un grup de persones per parlar d’organitzar una caminada popular. Es va constituir una comissió i s’hi van sumar Dolors Canals, Esteve Obradors, Joan Prat, Isidre Prat i Alfred Selgas; el segon any s’hi van afegir Jaume Calvet i Armand Casòliva. Posteriorment, Jaume Canals, Diego Aguado i Delfí Craviotto; i després, ja dins del CEB, molta més gent va treballar en la Caminada, netejant i marcant camins i sobretot en l’organització de l’esmorzar, com Diego Hernández i una bona colla de gent entusiasta.

El dia 7 de juny de 1987 es duia a terme la Primera Caminada Popular de Balsareny. Posteriorment es va decidir sumar esforços i es fa fundar una nova entitat, el CEB. El 27 d’octubre de 1989 es van aprovar els estatuts del CEB. El primer president va ser  Xavier Espinosa.

El 23 de novembre de 1990, Toni Garcia va passar a ser el nou president fins al 10 abril de 1996; llavors el càrrec el va ocupar Núria Prat fins al 7 de novembre de 2003. Després ho va fer Alfred Selgas fins al 20 de gener del 2012; el va substituir Jaume Vila, que va passar el relleu el 10 de desembre de 2015 a Pep Cañellas, actual president.

El CEB du a terme diferents activitats:

L’any 1991 es va fer una expedició als Andes per assolir el cim de l’Illampú, a Bolívia.

Caminada Popular, ja molt consolidada, una de les més veteranes de les nostres contrades: en portem 33 edicions.

Cross del Traginer, per a corredors grans i petits i a més amb la possibilitat de fer el recorregut en Marxa Nòrdica. Diferents distàncies fan apte el Cross per a tothom. Se n’han fet 14 edicions.

Caminada Nocturna, una manera diferent de caminar que ens ajuda a veure una altra perspectiva dels nostres entorns.

Caminada del Terme, per recórrer indrets poc coneguts del nostre terme municipal i també en llocs propers; activitat dirigida a tothom, d’una durada aproximada de tres hores.

En col·laboració amb l’Associació de Diabètics del Bages, Caminada per la Diabetis. Per difondre els coneixements sobre la malaltia.

En col·laboració amb l’AMPA de l’escola, Descobrim caminant. Una manera per donar a conèixer als nens i als pares els nostres entorns, forns de calç, tines, tombes medievals, cases de pagès, camins i fonts, amb les explicacions de Xavi Novell.

Col·laboració amb la Marató TV3.

Portada de la Flama del Canigó per Sant Joan, en col·laboració amb l’Ajuntament de Balsareny.

Sortides del 3.000: sortida al Pirineu que requereix una certa preparació física.

Sortides del 2.000: sortides no tant exigents, aptes pràcticament per a tothom.

Sortides a la neu: esquí alpí, de fons, de muntanya, raquetes de neu, trineu.
Caminades amb bastons, una de les activitats més completes i segures.

En col·laboració amb l’Ajuntament i la Diputació, Sortides a 100 cap als 100, ara anomenades sortides de marxa nòrdica, amb Diego Hernández i Alfred Selgas com a dinamitzadors.

Sortides 100 cims, de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya.

Audiovisuals i xerrades de divulgació de l’excursionisme. Obertes a tothom que ens vulgui explicar activitats relacionades amb la natura.

Participació en el Projecte Balsareny Educa.

Participació en l’expedició Spantik 2019 al Pakistan, amb Toni Garcia.

Hem d’agrair el treball de molta gent i la participació en aquestes activitats, que ens agradaria que anés pujant.

Agraïm també la col·laboració de l’Ajuntament de Balsareny: creiem que és indispensable.

La nostra finalitat és potenciar l’exercici físic, el coneixement del territori i de la història, i la col·laboració amb totes les entitats del poble.

L’excursionisme és molt més que caminar, bàsicament és aprendre, compartir  i difondre coneixement.

Confiem en una propera sortida de la situació actual de confinament pel COVID 19 que permeti reiniciar totes aquestes activitats. També ens agradaria que tota la població de Balsareny hi participés.

Felicitem el Sarment, butlletí del Cercle Cultural de Balsareny, per haver arribat al seu número 500 després de 44 anys de servei al poble. Per molts anys i endavant!

Centre Excursionista Balsareny

Balsareny, 18 d’abril de 2020

Foto: Abel Artigas

2 comentaris:

  1. Un del fundadors de la Penya Esquí Balsareny va ser també en Jordi Canudas.

    ResponElimina

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.