dimecres, 8 d’abril del 2020

Biblioteca Pere Casaldàliga



Biblioteca de Balsareny: una mica d’història


El 26 d’abril de 1964 es va inaugurar la Biblioteca Popular de Balsareny, a l’edifici de la Caixa d’Estalvis de Manresa; la bibliotecària era Otília Sarragua. L’any 1992 es trasllada a l’edifici actual i passa a formar part de la Xarxa de Biblioteques Populars de la Diputació de Barcelona. L’any 2004, la Biblioteca Popular de Balsareny adopta el nom de Biblioteca Pere Casaldàliga.

Altres bibliotecàries que han passat al llarg dels anys, han estat:  M. Teresa Ferré, Conxita Planes, Maria Jesús Rodríguez (Susi), Aina Homs  i Núria Puigivila; l’actual bibliotecària és Ana Pérez Hidalgo. Al llarg dels anys, la Biblioteca també ha comptat amb la bona feina de les auxiliars Maria Casaldàliga, Mireia Carreté i, actualment, Maria Josep Cors.

En un escrit al Sarment (octubre 2008), amb motiu de la seva jubilació, la Conxita Planes ja explicava que la feina a la Biblioteca de Balsareny anava més enllà dels llibres: “Des d'escoltar contes en magnetòfon o tocadiscos fins a fer venir narradors a contar-los, depenent sempre dels pressupostos de l'Ajuntament  [...] Avui, totes les biblioteques estan molt estandarditzades, però la nostra continua tenint un caliu especial.”


Biblioteca de Balsareny, en present

Recollim, doncs, les paraules de la Conxita i continuem treballant perquè la Biblioteca Pere Casaldàliga sigui un espai social, cultural i educatiu, viu i amable, adaptat a la realitat i a les necessitats d’una societat en canvi continu.

L’any 2019 vam dur a terme 88 activitats, amb 291 sessions, i un total de 3.560 participants. Aquesta xifra porta implícita una diversitat i volum notable d’activitats per a una biblioteca petita  com és la nostra. Es per això que estem molt satisfetes d’haver-ho fet i, sobretot, de la bona resposta que hem tingut per part dels usuaris i de totes les persones i agents educatius i culturals que hi han col·laborat.

En els escrits que publiquem regularment al butlletí Sarment, us donem compte de la vida de la Biblioteca i publicitem i ressenyem actes i activitats que duem a terme. Com sabeu, la Biblioteca treballa de portes endins, però també de portes enfora. Estem especialment satisfetes del treball conjunt amb la Fundació AMPANS,  la Residència Casal Verge de Montserrat, l’Escola Guillem de Balsareny i la Llar d’Infants Sant Marc.

La Biblioteca Pere Casaldàliga, com totes les biblioteques públiques en tant que espais de proximitat, evoluciona i millora els seus serveis al ritme que marquen els canvis socials i reflecteix el perfil de la ciutadania que a la qual atenem, convertint-se en un espai  cultural, educatiu, de promoció de la lectura i de cohesió social. I, no cal dir-ho, està al servei de tots els balsarenyencs i balsarenyenques.


Volem aprofitar aquest escrit per dir-vos que ens encanta visitar setmanalment la Residència i compartir una estona de lectura amb els avis i les àvies, establir converses franques i amoroses, saber com estan i quina festa han celebrat... saber coses d’ells. Ara, en aquests dies tan durs del Coronavirus, pensem molt en ells i valorem molt més la tasca de totes les persones que hi treballen.

Felicitem els amics del Sarment per aquests 500 butlletins plens de treball desinteressat en pro de la cultura i la informació de Balsareny i aprofitem per agrair-los l’estima amb què sempre han tractat la Biblioteca. Per molts anys més!

Text i fotos: Biblioteca Pere Casaldàliga

En aquesta infografia corresponent a l’any 2019 podem veure la Biblioteca en xifres.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.