dimecres, 15 d’abril del 2020

Comiat a Mn. Joan Bajona



Ens ha deixat mossèn Joan Bajona i Pintó a l’edat de 87 anys.


Nascut el 1932 a Sant Llorenç de Morunys, es va ordenar sacerdot el 1955 i el seu primer destí va ser a Navàs, on va ser professor a l’Escola Professional. El 1961 va ser destinat a la Colònia Soldevila i es va integrar de seguida en els Pastorets que s’hi feien des de 1948. Allà va fundar també, el 1963, la Coral Sant Esteve. Va preparar un grup infantil de Pastorets que va debutar el 1969, i que va ser el que va assegurar la continuïtat de les representacions i el canvi generacional. A la colònia va deixar un rastre important, ajudat per la gent d’allà: les caramelles, la restauració de l’interior de l’església de Sant Esteve, la font, el jardí, el pessebre... 


El 1978 va ser destinat a Balsareny, i el 1979 va ser nomenat arxiprest. El 1980 inaugurava la nova Llar Parroquial, al lloc que havia estat abans l’escola parroquial de Sant Josep. Va ser president de la Penya Barcelonista, va ensenyar flauta a l’Escola Municipal de Música i va començar la seva tasca artística, fent mosaics i fotografia. 


Sempre al davant de la Coral Sant Esteve, va fundar també la coral infantil Romaní i, més endavant, la coral Ametllers al Casal de Gent Gran. 



Era director d’honor de la Coral Sant Esteve de Balsareny, que va dirigir en els concerts de Sant Esteve durant més de 50 anys. Quan els Pastorets van haver de deixar la colònia es van constituir en associació, que ell va presidit durant molts anys, i últimament n’era president d’honor.


L'any 2011 l'Ajuntament el va declarar Fill Adoptiu de Balsareny. Aquell mateix any l'Ajuntament havia promogut, amb el seu consentiment, que se li dediqués un gegantó amb la seva efígie, i el poble li va retre un homenatge popular molt participatiu. Ell havia escrit la música dels gegants Marc i Maria de la Colla de Geganters i Grallers de Balsareny, i dels gegantons que fa ballar la Colla Gegantera de Balsareny Els K+Sonen; i va col·laborar activament en moltes altres entitats culturals, esportives, benèfiques i socials de Balsareny. 


N’ha deixat constància en tres llibrets, que evoquen els seus primers 20 anys a Balsareny; els seus Records de 50 anys de capellà 1955-2005; i Mossèn Joan, entre la sotana i la gaveta de paleta, que recull la seva obra plàstica. I també en l’opuscle 50 anys de la Coral Sant Esteve de Balsareny, 1963-2013.


Quan les circumstàncies ho permetin, segur que el poble de Balsareny li retrà el comiat emotiu que es mereix, després de tota una vida dedicada, a més de les seves funcions parroquials, al servei de l’art, la cultura i les tradicions del país, i també de les persones. Ara se’n va, però deixa en el cor de la gent del seu poble una empremta inesborrable. Adeu, Joan: per les teves bones obres el recordarem sempre.

C.C.B.
Fotos: Arxiu

6 comentaris:

  1. Bon día, soc Ramon Estany del diari NacioSolsona. Em permeteu que us agafi el texte I alguna imatge de l escrit que heu fet amb motiu de la defuncio de Mn Joan Bajona, citant la font obviamente, gracies

    ResponElimina
  2. Em costa imaginar-te absent per sempre.
    Descansa en pau, Joan.💜💜💜

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies pel comentari. Hauríeu de signar-lo, si us plau.

      Elimina
  3. Gràcies per aquesta ressenya! Al cel sigui i que pregui pels qui va estimar i servir.

    ResponElimina

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.