dimecres, 22 d’abril del 2020

Voluntariat Coronavirus, Balsareny

OPINIÓ




Des de fa dies estem del tot familiaritzats amb el mot coronavirus, el brot d’aquest virus que van notificar les autoritats xineses a finals del 2019. La propagació del virus va ser ràpida, però nosaltres, de moment, només en sentíem a parlar com una informació més d’aquest món tan globalitzat. Però és clar, pel fet de ser globalitzat, la quantitat de moviments a escala mundials és enorme i constant, des dels sectors industrial, turístic, polític, administratiu..., i de seguida es va expandir a nous països.


Els ciutadans hem incorporat altres mots que giren a l’entorn de la pandèmia que s’ha generat i que ha arribat a casa nostra, tal com era de preveure. De forma molt ràpida, hem assumit la prohibició dels moviments de la població per tal d’evitar-ne la propagació, així com el tancament de les fronteres, el confinament, les hospitalitzacions de pacients greus, les característiques de la infecció, les mesures preventives, les mesures dràstiques i les morts. Un dels episodis més dolorosos de digerir ha estat la soledat dels malalts en els hospitals i les residències, i la mort de sers estimats en un aïllament absolut. El número d’infectats i morts creix, els polítics han de prendre decisions molt ràpides, no es posen d’acord –tal com estem acostumats–, els sanitaris i científics lluiten a contrarellotge.

Els hospitals es fan petits, el personal sanitari i de serveis essencials ho dona tot i més. Individualment surt aquell instint de col·laboració de ser solidari, però com? I sí, la gent s’ofereix, comença a actuar a nivell d’empresaris que posen els seus mitjans a disposició de les necessitats del moment: respiradors, màscares de pantalla amb impressores 3D, bates, polaines i mascaretes. També hi ha entitats que s’han posat al servei de la distribució d’aliments, formulant campanyes per a fer efectives donacions que ajuden a contribuir a tota la maquinària col·lectiva. Als pobles es formen grups i comencen a produir, sobretot, material per als sanitaris, residències i per a ús personal i familiar. Les donacions per a la fabricació les fan particulars i indústries, i la gent s’organitza i talla, cus, embossa, reparteix de la forma que requereixen les mesures de confinament i fa arribar als llocs tot allò que gratuïtament fa. Cal dir que no tots els materials són de la qualitat que es requeriria, però com que la pandèmia ha pres una magnitud inesperada, millor una mascareta domèstica que res, o una bata de plàstic per als treballadors/es de les residències.

A totes les poblacions la col·laboració ha existit, i un grup molt potent de gent de Navàs i Balsareny –sobretot de Navàs– el 19 de març es llença a la fabricació de bates, polaines de peus i màscares. Aquest material el fan arribar a algunes residències del Bages, Berguedà i Solsonès, i a altres llocs clau perquè es distribueixin.

A Balsareny també han treballat persones anònimes fent mascaretes que han fet arribar a veïns, familiars i a gent que els en demanava, sobretot des del dilluns 13 d’abril quan, en algunes empreses, treballadors no essencials tornen als seus llocs de treball . Aquesta gent voluntària han dut a terme una feina desinteressada, han col·laborat activament i els ho agraïm molt, perquè ser solidari quan el moment ho requereix té un doble valor: el de l’oferiment i el del res a canvi.

També cal dir que els dissenys, sobretot de les infantils i d’algunes d’adults, són variats i escaients. Per dir-ho d’alguna manera, donen color a la pandèmia!

L’ ANC de Balsareny ha participat en la campanya #Un Milió de Mascaretes# amb l’ obtenció d’un lot de 300 unitats  que ha confeccionat una persona anònima i que s’han distribuït a través  de la botiga Els Colors. Es va pensar que era un establiment prou neutre a l’hora de recollir-les, ja que no hi havia competència en el producte que dispensa l’establiment. I també perquè els propietaris s’han avingut a la idea de col·laborar amb aquesta acció.



Tothom qui ha col·laborat en alguna tasca se sent d’allò més satisfet. Les imatges parlen per elles mateixes: producció de material, agraïments de la gent que l’ha rebut, i sobretot, els GRÀCIES, GRÀCIES,GRÀCIES. Un goig, donar i rebre en moments que la situació ho requereix!

Text: Dèlia i Lluïsa, en nom d’un grupet de voluntàries
Fotos: Voluntariat



















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.