dilluns, 13 d’abril del 2020

Coral Sant Esteve de Balsareny




El fundador de la Coral va ser mossèn Joan Bajona l'any 1963 i la va dirigir fins a l'any 2016, quan va ser substituït per Olga Puigbò. Actualment la direcció corre a càrrec de Marc Comabella. 

Si hem de buscar els inicis de la Coral, els trobarem a la Colònia Soldevila, vers l'any 1963, quan un grupet d'afeccionats al cant, i ja molt ben preparats pel Sr. Frederic Font de Sallent, varen agrupar-se per solemnitzar la Setmana Santa, Primera Comunió i Nadal. 

A partir de llavors, es pot dir amb orgull que no han fallat mai. Iniciats a la tècnica vocal pel Sr. Lluis Virgili, de l’Orfeó Lleidatà, han participat a totes les trobades de cant coral que s'han organitzat a les comarques del Bages i Berguedà. Es per tant una de les corals mes veteranes de les nostres comarques. Adherida des del seu començament a la SOC (Societat dels Orfeons de Catalunya), actualment FCEC (Federació Catalana d'Entitats Corals).   

El seu radi d'actuacions  es mou normalment dins la nostra terra. Ha participat en diferents ocasions al Festival Internacional Catalunya Centre a Puig-reig i a Castellbell i el Vilar. Va ser un orgull poder cantar conjuntament amb corals d'arreu del mon. També anaren a TV2, on van participar a la Missa en sis ocasions. Així mateix, ha actuat en altres comarques de Catalunya, entre les quals el Pallars Sobirà, la Cerdanya i la Vall d'Aran; i també a Galícia, al sud de França, Itàlia, Andorra... També ha actuat en casaments, noces de plata, noces d'or, aniversaris i altres esdeveniments.

L'any 1990 va realitzar el seu primer enregistrament discogràfic: Balsareny, més de mil anys. L'any 1996 enregistra el compact Música de Mn. Llorenç Riu. Ha representat els musicals: Balsareny mes de mil anys (1990 i 2013); El retaule del flautista (1997); Ai, Mossèn! (2005); i Residencia Sant Esteve (2010).

La coral en l'actualitat està molt activa, amb nous projectes per al futur. Ara està preparant El Cafè de la Marina, drama en tres actes original de Josep M. de Sagarra, al qual hem posat música. L’obra serà interpretada per la Coral en la seva integritat, amb la col·laboració d’actors externs.  La intenció era estrenar-la a Balsareny per Santa Cecília d’enguany, però per les circumstàncies prou conegudes caldrà posposar-la fins a l’any que ve.

Ens és molt grat de col·laborar amb el Sarment, que sempre es fa ressò de les nostres activitats, i ens sentim molt vinculats a la feina de divulgació de la cultura que fa com a butlletí del Cercle Cultural de Balsareny. Per molts anys i endavant!

Text i fotos: Coral Sant Esteve de Balsareny



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.