dilluns, 17 de juny del 2024

Balsareny, capital del Món Geganter

 

Entre els dies 14 i 16 de juny de 2024, el nostre poble ha celebrat la XVI Fira del Món Geganter, combinada amb la XXIV Trobada Gegantera del Bages-Berguedà, organitzada per la colla de geganters, grallers i tabalers de Balsareny Els K+ Sonen. Tres dies intensos, amb un programa atapeït d’actes festius de cultura popular, que han omplert els nostres carrers de moviment, color, parades, música i balls, i també de molta, molta gent que formava part de les colles visitants o les  acompanyava, juntament amb els balsarenyencs, que s’hi van abocar amb una participació molt activa i engrescada.
 
Cal destacar la complexa preparació d’aquesta diada, que ja va començar fa més d’un any amb la presentació de la candidatura per esdevenir seu organitzadora de la Fira, cosa que es va proclamar en la XV Fira, celebrada ara fa un any a la Ràpita (vegeu Sarment d’octubre 2023). Després, la decisió de celebrar també la trobada comarcal (Sarment, novembre 2023). I després, una tasca ingent d’organització, davant la qual cal treure’s el barret, i que va culminar amb la publicació del programa de la Fira, on es pot apreciar amb detall la magnitud de l’esdeveniment —i la llarga llista d’agraïments a institucions i entitats col·laboradores, així com a tots els voluntaris que hi han aportat el seu suport actiu.
 
El temps va acompanyar els actes, i tots tres dies va fer molt bo, un ambient entre primaveral i estiuenc que va ajudar a fer lluir les activitats. Els actes van començar el divendres dia 14, amb una “hora del conte” a la Biblioteca Pere Casaldàliga centrada en històries de gegants a càrrec de David Trias. Després, una plantada i cercavila de gegantons i elements infantils, presidida pels gegantons de Catalunya, Pau i Alegria, que va acabar amb una ballada a la plaça de l’Ajuntament. Allà es va fer el pregó de la festa, i es va presentar la restauració de la geganta Blanca de Bell-lloc, de la colla Els K+ Sonen; una botifarrada popular, un repic de campanes pels campaners de Balsareny. Al vespre, l’espectace “Agegantats”, de la companyia Cosinart, i a la nit, ball amb DJ locals: Morgan&Co i James Goal a la sala Sindicat.
 
Dissabte dia 16, al matí, mossèn Antoni Bonet va presentar unes visites guiades a l’església parroquial. A les 10 van arribar els Gegants de Catalunya, en Treball i na Cultura, amb les autoritats locals, la pubilla i l’hereu, la Coral Sant Esteve, els Dansaires dels Pastorets amb el Ball d'Homenatge, l’ACGC i Els K+ Sonen. Una breu cercavila fins a l’espai firal de la plaça de la Mel, amb nombroses parades de tema geganter i de cultura popular. Seguidament, tallers infantils de manualitats i balls. A migdia, a la plaça Ricard Viñas, els cinc grups dels Dansaires dels Pastorets de Balsareny van oferir una selecció dels seus balls. A continuació, el capgròs del Dr. Cañellas va descobrir una placa commemorativa amb l'efígie del gegantó de Mn. Joan Bajona a la façana de l’Escola municipal de música i teatre que porta el seu nom. Tot seguit es van presentar els gegants d’Inca (Mallorca), convidats d’honor; i es va servir un vermut amenitzat per un concert dels Grallers de Campdevànol.
 
A la tarda es va presentar el 36è Aplec internacional Presov-24, que el mes d’agost portarà la cultura popular catalana a la ciutat eslovaca de Presov. Al Sindicat, una conferència sobre construcció de gegants, amb Toni Mujal, Francesc Cisa, Clara Anglada i Jordi Arnau Espuga. A les 6, plantada de gegants, gegantons i nans estrenats o restaurats els últims mesos, amb una quinzena de colles, que van fer una cercavila pel poble i balls de lluïment a la plaça de la Mel. Al vespre hi va haver un sopar popular amb 366 comensals al carrer del Cadí; després, a la plaça de l’Església, es va presentar un magnífic espectacle: “Balsareny, una història gegant”, una creació de Marc Comabella per a la Fira del Món Geganter, sobre textos de l’obra Balsareny, més de mil anys i altres, amb música a càrrec de la Cobla Berga Jove, la Xaranga de Falset i Els K+Sonen. Hi van participar les colles de l’Ametlla de Merola, Bellvís, Gósol, Sallent, Sant Cugat del Vallès, Sant Joan de Vilatorrada, Sant Vicenç de Castellet, la Mulassa de Falset i les colles locals dels Geganters de Balsareny, Peta Fluix i Els K+Sonen. El públic que omplia la plaça els va ovacionar merescudament. Després, un Correbars amb la Mulassa i la Xaranga de Falset, i un concert amb el grup Waikiki i el DJ TDJ. Tant dissabte com diumenge es podia visitar a la sala petita del Sindicat l’exposició “Món Gegant”.
 
Diumenge dia 16 al matí, al carrer del carrilet, hi va haver la gran plantada de Gegants, amb més de 50 colles vingudes d’arreu, des del Rosselló a les Illes, a més dels tres grups locals, tot plegat prop d’un  miler de persones participants. Van esmorzar a l’Institut Escola Guillem de Balsareny, on els Bastoners de Balsareny i el Ball de la Faixa van ballar les seves danses tradicionals. A continuació, els gegants de Berga van traspassar al Bernat i la Blanca les bandes de colla organitzadora de la trobada bicomarcal, Seguidament, tots els gegants van sortir en una doble cercavila, per dos itineraris diferents que van confluir a la plaça de la Mel, recinte firal, on van ballar els gegants Reis de Manresa. Llavors, la cercavila, ja conjunta, va continuar fins a la plaça de l’Església. Allà, amb presentació a cura d’Elisa Jorba i Jordi del Rio, i amb la música dels Xigronets de Moià, van ballar els gegants amfitrions, els d’Inca i els de l’ACGC, amb el ball Nocturn Blau (dansa del Bages-Berguedà), i es va proclamar Sallent com a seu de la trobada comarcal de l’any que ve. L’acte va acabar amb una ballada general de tots els gegants. A la tarda, al Casino, un animat cafè concert amb els Xigronets va clausurar els actes de la Fira.  
 
Cal felicitar Els K+ Sonen per la molt bona organització de la festa, i de manera especial en Marc Comabella, que n’ha estat l’artífex des del començament; així com les altres colles del poble i totes les que hi han participat; i agrair el suport de l’Ajuntament i les institucions, entitats i moltes persones que, amb el seu esforç, han ajudat a convertir Balsareny, per tot un cap de setmana, en l’epicentre del món geganter dels Països Catalans. Que per molts anys puguem mantenir i acréixer les nostres tradicions i la nostra cultura amb el mateix esperit, tan eficient com tenaç i alhora tan festiu. Moltes gràcies!   

Sarment
Fotos: Isidre Prat, Jordi VilanovaEls K+ Sonen 

'Agegantats', Companyia Cosinart

L'alcaldessa Glòria Casaldàliga amb Miquel Àngel Audí, president de l'ACGC i Núria Farlete, secretària, signant al llibre d'honor

Rebuda dels Gegants de Catalunya. Coral Sant Esteve

Gegants de Catalunya, Cultura i Treball

Inauguració de l'espai firal




Dansaires dels Pastorets de Balsareny



Placa commemorativa de la Fira

Gegants Sabaters d'Inca, convidats d'honor

Vermut concert. Grallers de Campdevànol

Conferència 

Sopar de dissabte

'Balsareny, una història gegant'




La Mulassa de Falset

Ball de la Faixa





Lliurament de records

Traspàs de bandes a la Blanca i el Bernat


Ha estat tota una festa. Moltes gràcies!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.