dijous, 14 de març del 2024

Club de lectura: el conflicte Palestina-Israel a través de la novel·la ‘Apeirògon’


El dia 29 de febrer, el club de lectura de la Biblioteca Pere Casaldàliga va organitzar una tertúlia de literatura-pacifista sobre el llibre Apeirògon, de Colum McCann, dirigida per Jordi Armadans, dins del programa Biblioteques sense Fronteres, amb una notable presència de lectors i participants.
 
La bibliotecària, Ana Pérez Hidalgo, va explicar que el programa Biblioteques Sense Fronteres està compromès amb un món més just i que  és una iniciativa del Servei de Biblioteques del Departament de Cultura i l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat de Catalunya. L’objectiu és apropar al públic de les biblioteques públiques de Catalunya el coneixement i la comprensió davant de les situacions de vulneració de drets humans i facilitar els recursos per a l’acció, contribuint a la construcció d’una ciutadania global transformadora.
 
L’Ana va presentar  Jordi Armadans,  politòleg, periodista i ex director de FundiPau (Fundació per la Pau). Analista en temes de seguretat i conflictes, sempre ha estat vinculat a moviments socials en defensa de la pau, els drets humans i l’ètica social. Ha participat, com a representant de la societat civil, en processos diplomàtics de desarmament i control d’armes a les Nacions Unides.


Jordi Armadans ens va fer un petit resum del llibre Apeirògon, que ens ajuda a desxifrar el conflicte entre Palestina i Israel. Els protagonistes  de la novel.la són en Rami i en Bassam. Tots dos, fa molts anys, van emprar o comprendre la violència per defensar les seves idees. Tots dos, més endavant, van apostar per la pau. Tots dos van perdre una filla a causa del conflicte. I, malgrat tot, en lloc de caure en l’espiral de l’odi i la venjança, tots dos van continuar eixamplant la seva amistat i aprofundint en el rebuig a tota violència, en la defensa dels drets humans per a tothom, en la fi de l’ocupació i en un futur de justícia i llibertat per a palestins i israelians. Colum McCann  es va inspirar en aquesta història, punyent i ben real, dels dos personatges.
 
Un apeirògon és, segons la geometria euclidiana, un polígon de costats infinits. Aquesta figura serveix de metàfora a l’escriptor a través de mil i una vinyetes curtes.

 
Després hi va haver intervencions dels assistents explicant el seu punt de vista sobre la novel.la. Hi ha una potent documentació  que  ens mostra  la relació d’aquesta terra amb diferents personatges històrics: Freud, Einstein... Cal destacar com la natura serveix a l’autor per explicar les activitats de la guerra; compara la trajectòria dels ocells amb la que fan els drons, però aquests llencen míssils. També explica com els israelians promulguen lleis que dificulten la vida als palestins.
 
Jordi Armadans ens va mostrar aquest conflicte a través dels moviments socials en defensa de la pau i ens va donar algunes pautes de reflexió: 

 
- L’atac del 7 d’octubre que va fer Hamas no ha millorat en absolut la vida dels palestins.  La resposta brutal que està fent Israel sobre Gaza no assegurarà l’estabilitat  i el futur en pau d’Israel. L’odi sobre Israel a Gaza és ara superior que fa uns mesos . Estan fem unes dinàmiques que no interessa  objectivament a cap dels dos.
 
- És un nivell d’irracionalitat que a més de produir barbàrie genera problemes seriosos als dos actors que la fan.
 
- En el moment actual del conflicte es troba a faltar una mirada humanitzada  sobre les persones. Ara van apareixent víctimes de l’atac de Hamas , gent que ha perdut algun familiar, que estan fent un discurs de pau. També hi ha víctimes a Cisjordània i a Gaza que han perdut moltíssimes coses i estan fent també un discurs de pau sobre els drets humans.

- És lamentable la deshumanització amb què acabem mirant sobre els conflictes. Hem de tenir en compte que preservar la vida de les persones hauria de ser cabdal i important. Els organismes internacionals s’hi haurien de comprometre i la ciutadania ho hauríem de reclamar.
 
- L’espiral d’odi i violència que es produeix en qualsevol conflicte no porta enlloc: el que s’ha de fer és intentat arribar a un futur compartit, comprendre’ns i evitat noves pèrdues.
 
- És possible un món sense guerres si impulsem polítiques serioses que promoguin la pau i els drets humans, i sobretot les defensem. Si, al contrari, fem polítiques que generen condicions d’injustícia i violència, ens n’allunyem.

 
Ens resta donar les gràcies a Jordi  Armadans per recomanar aquesta novel.la, que ens ha servit per fer-nos una idea de la crua realitat d’aquella terra i ens ha acostat a la  visió del conflicte des de la pau. Ara valorem encara més les persones que treballen per la pau. Acostumats com estem a veure els conflictes a través de la crueltat de les imatges que ens ofereixen els mitjans de comunicació, agraïm al Jordi ens hagi mostrat el conflictes a través de la pau. Moltes gràcies.
 
Dèlia Ortega
Fotos: Ana Pérez
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.