dilluns, 15 de juliol del 2024

Biblioteca Pere Casaldàliga: Resum del curs

 
 
La Biblioteca Municipal Pere Casaldàliga ha tancat el curs  amb un desplegament ampli d’activitats a nivell intern i amb estreta col·laboració amb institucions, entitats —l’Institut Escola Guillem de Balsareny, la Llar d’Infants, la Residència Casal Verge de Montserrat, l’Escola de Música, la Fundació AMPANS, el Casal Esportiu d’Estiu— i amb el suport de l’Ajuntament i els voluntaris que hi col·laboren.

 
Avui dia les biblioteques ja no són únicament un lloc on només s’hi va a llegir, a demanar llibres en préstec (que es fa, i molt) i a estudiar. Tal com la societat ha evolucionat, les biblioteques també; aquests espais pretenen donar servei als bons lectors, però també promocionar l’hàbit lector per a tothom amb accions de dinamització a les escoles i a la mateixa biblioteca per als seus propis usuaris. Els clubs de lectura, tant de petits com d’adults, també són espais de reflexió i posada en comú de lectures.

Ramon Soler, Les fàbriques de riu
 
Durant aquest curs han funcionat des de la Biblioteca sis clubs de lectura infantils i un d’adults, que es fan mensualment. Aquests clubs, a més de les lectures i opinions compartides sobre un llibre, s’enforteixen amb les visites d’autors, que l’Institut de Lletres Catalanes del Departament de Cultura facilita.

 
Al Casal Verge de Montserrat, cada dimarts, ha tingut lloc el Club de lectura fàcil i en veu alta. Una sessió a la qual assisteixen entre 10 i 15 persones. A més a més, en les diades especials de Sant Jordi, Nadal, el Dia de la Dona i altres, a part de la lectura s’hi fan activitats específiques.

 
Amb la Fundació AMPANS es continua el Club de lectura en format virtual; i el curs vinent es farà una experiència conjunta amb un grup de nois i noies del País Basc, per comentar un mateix llibre, El intruso, que explica les condicions de vida i feina a Meatzaldea, un poble miner, com Balsareny. 

 
Dins l’àmbit de la promoció lectora, a la Biblioteca Pere Casaldàliga s’hi ha encabit les visites d’escolars —alumnes de P3 fins a 3r d’ESO— amb activitats d’animació lectora dissenyades per la mateixa biblioteca o sota les línies de programes als quals està adherida: Biblioteques sense Fronteres, amb activitats adreçades a difondre la cultura de la pau i la no violència; La Súper Nit de TV3, amb la col·laboració d’aquest mitjà audiovisual; i sobretot als  programes oferts per la Gerència de Biblioteques de la Diputació de Barcelona (Debat a Bat, Laboratoris portàtils de lectura, Exposicions...).

 
S’ha dut a terme un any més el Programa Lecxit, adreçat als alumnes de 4t de Primària per tal de fer un reforç en la lectura. També s’han realitzat altres acompanyaments a alumnes de l’escola que es van iniciar amb el Lecxit o que s’han ajudat a emprar amb més solidesa la llengua del país d’arribada.

 
En la promoció de l’àmbit lector la Biblioteca Municipal també subministra lots de lectura amb llibres iguals o d’una mateixa temàtica pels alumnes de l’IE Guillem de Balsareny, fet que redueix la compra de llibres de lectura comuna a les famílies. Aquests lots de llibres s’aconsegueixen gràcies al servei CEPSE (Central de préstec del Departament de Cultura de la Generalitat) i també del servei de préstec interbibliotecari que es fa entre la xarxa de biblioteques de la Diputació. Les maletes viatgeres són una altra oferta que reben els escolars des de P1 fins a 2n curs de Primària; les maletes amb llibres diversos viatgen a les cases per tal de crear espais de lectura en família.

A la Llar d'Infants
 
A la Llar d’Infants, mensualment, es fa una visita per part de la Biblioteca per explicar contes i, al mes de juny, es fa una hora del conte a càrrec d’una narrador/a adreçada als alumnes de P2 i P3 dins del programa de coneixença que es duu a terme entre l’Escola i la Llar per facilitar l’entrada dels infants de la llar en la seva nova etapa educativa. 

Jordi Armadans, Apeirògon
 
Per altra banda, amb la presentació de llibres i xerrades a càrrec dels mateixos autors i especialistes, ens endinsem en coneixements més profunds que el de la simple lectura de l’obra. Per exemple, aquest curs, en Ramon Soler va fer quatre xerrades sobre llibres més lligats a la Memòria Històrica, com, a tall d’exemple, "El declivi del carbó" o “20 Km, 15 fàbriques de riu”; l’excel·lent presentació de Jordi Armadans sobre la novel·la Apeirògon, o bé la tertúlia literària amb Miquel Martín i Serra, autor de la novel·la La drecera. La Fundació Randa també va fer una presentació sobre el llibre Any de Déu, un text inèdit que recull les homilies fetes per Lluís M. Xirinacs a Santa Maria de Balsareny durant l’any litúrgic 1965-1966, amb pròleg del prestigiós Jordi Planes i Casals, que va captivar els assistents a l’acte amb comentaris sobre la cultura catalana ben documentats, i molts d’ells viscuts. 


La Biblioteca també col·labora en l’àmbit d’activitats a nivell de poble: per exemple, el Grup de Dones o el Concurs Literari Sant Marc. Aquest any, amb motiu de la 16a Fira del Món Geganter de Catalunya, celebrada a Balsareny, també va haver-hi una hora d’un conte musical sobre gegants a càrrec de David Joglar. I per acabar l’estiu, també hem participat amb el Casal esportiu d’estiu amb activitats on els contes i les històries han estat els protagonistes. 

 
Igualment, la biblioteca participa en grups de treball amb altres biblioteques de la comarca com són, per exemple, el dedicat a la salut mental i a la difusió dels beneficis dels jocs de taula. També amb el programa PIT Bages-Geoparc, especialment interessant, que compta actualment amb 78 agents acreditats, entre els quals hi ha biblioteques, administracions, oficines de turisme, centres de visitants i d’activitats turístiques, cellers, allotjaments, restaurants i comerços. Aquests punts són també centres col·laboradors del Geoparc Mundial Unesco de la Catalunya Central. Es tracta d’un programa impulsat i finançat per la Diputació de Barcelona i que al Bages s’executa a través de l’Àrea de Turisme del Consell Comarcal. Enguany, una de les activitats interessats que hem dut a terme ha estat una visita guiada sobre els indrets d’interès geològic de Balsareny, que es va adreçar, especialment, als alumnes de 1r de l’ESO de l’IE Guillem, i que va anar a càrrec de l’Isidre Prat i la Maria Estruch.

Miquel Martín, La drecera
 
Els cursos de català han continuat per a totes les persones que s’interessen pel coneixement d’aquesta llengua. En aquests moments hi ha dos grups iniciats: català inicial i de nivell mitjà, que van a tot gas i continuaran.
 
La Biblioteca de Balsareny, com totes les altres, dona un petit servei d’ordinadors amb connexió a Internet, que es fa servir per a la cerca de documents o facilita fer tràmits legals.
 
Avui dia, el ventall d’activitats d’una Biblioteca és força extens. Hi ha programes molt interessants als quals ens acollim i ens permeten oferir serveis diversos als nostres usuaris. Tot això és possible gràcies a un esforç col·lectiu de persones i entitats que col·laboren a fer-ho possible.
 
Després de tancar aquest volum de feina ens mereixem un descans per reprendre un nou curs amb la mateixa energia. La Biblioteca estarà tancada del 15 de juliol al 18 d’agost per vacances. El dilluns 19 d’agost, tornarem a obrir amb les piles carregades i amb ganes de continuar treballant per i amb tota la comunitat.
 
BON ESTIU I BONES LECTURES!
 
Biblioteca Municipal Pere Casaldàliga
Fotos: Ana Pérez Hidalgo









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.