dimarts, 9 de juliol del 2024

La sala Sindicat fa 25 anys

 
Inaugurada el juny de 1999 pel president Jordi Pujol, la nova sala municipal polivalent que ocupava l’espai on abans hi havia hagut el magatzem i punt de venda del “Sindicat dels Pagesos” (oficialment, Hermandad Sindical de Labradores y Ganaderos), va celebrar aquest mes de juny el seu 25è aniversari. 

 
Al llarg d’aquest quart de segle, el Sindicat —com s’ha continuat anomenant popularment— ja es pot dir que ha fet un gran servei a Balsareny, un poble tradicionalment mancat d’un local d’aquestes característiques. La necessitat d’un local gran amb un escenari raonablement funcional que pogués acollir espectacles, balls, festes i celebracions, i amb un espai més reduït per fer-hi conferències i reunions, era una reivindicació endèmica de les entitats, de la qual el Sarment s’havia fet ressò en incomptables ocasions i que, per la seva envergadura, no havia estat possible d’atendre. La llista d’activitats puntuals i de temporada —els Pastorets des del 2002, per exemple—, organitzades per les entitats del poble o per l’Ajuntament mateix, seria inacabable. Va ser un equipament molt necessari, i per tant molt ben rebut i ben aprofitat pel poble. Un espai de referència on la gent de Balsareny s’hi aplega ara i adés per atendre la variada oferta cultural i lúdica que ofereix.

 
Entre les activitats programades per celebrar aquesta efemèride, hi va haver, els dies 19 i 20 de juny, les audicions de fi de curs dels alumnes de l’Escola Municipal de Música Mossèn Joan Bajona, i el dia 21, les obres de fi de curs de l’Escola de Teatre Mossèn Joan Bajona —vegeu-ne article a part—; i el dissabte 22, un magnífic concert de piano a càrrec de Carles Cases —vegeu-ne també article a part—.

 
L’acte institucional del dia 23, amb la Pubilla i l’Hereu de Balsareny, va començar amb unes paraules del regidor de Cultura, Jordi Vilanova, i de l’alcaldessa, Glòria Casaldàliga, i va comptar també amb la presència de la regidora de Cultura de l’any 1999, Rosario Mateo, i de l’alcalde d’aleshores, Jaume Rabeya. Precisament va ser Rosario Mateo qui va llegir el parlament que ella mateixa havia fet, vint-i-cinc anys enrere, el dia de la inauguració. Es van lliurar obsequis commemoratius als participants de l’acte, entre els quals a la Rosario Mateo, a la Coral Sant Esteve en la persona del seu president Josep Creus, i també a Francesc Boltor, en agraïment per la seva bona feina com a encarregat del manteniment del local. 

 
A continuació es va projectar un documental molt interessant i aplaudit, elaborat per Jordi Sarri, amb fotografies i filmacions que recollien imatges de com era abans el Sindicat i la futura plaça de la Mel, aleshores un descampat amb horts; i de tot el procés de construcció de l’edifici nou i de la seva inauguració.

 
Finalment, la Coral Sant Esteve de Balsareny, que també hi havia cantat aquell dia de 1999, va oferir un excel·lent concert, dirigit per Marc Comabella, amb cançons del Retaule dels Embotits, del seu musical El cafè de la marina i un medley del grup Abba, per acabar cantant Els Segadors amb tot el públic que els havia aplaudit amb entusiasme.

 
A la sortida, l’Ajuntament havia preparat un aperitiu per als assistents. 


Els felicitem per aquesta commemoració i desitgem que el poble de Balsareny pugui continuar gaudint per molt anys d’aquest equipament tan útil i tan vital per a l’activitat cultural del poble.
 
Ramon Carreté
Fotos: Jordi Sarri

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.