dijous, 11 de juliol del 2024

Imatges de Balsareny

 
 
Mireu bé aquesta imatge i a veure si endevineu de què es tracta. Es troba al nostre terme municipal o bé molt a prop d’ell, en termes veïns. Com sempre, publicarem la resposta més endavant, en aquesta mateixa entrada.
 
Text i foto: Isidre Prat Obradors
 
Resposta a Imatges de Balsareny
 
Com molt bé haureu endevinat, es tracta de la masia de les Planes de Puigdorca, molt a prop del nucli urbà. S’hi pot arribar perfectament a peu: aneu fins al pont del Riu i, un cop l’haureu travessat, trenqueu a la dreta per un camí barrat als cotxes. Seguiu aquest camí durant uns 850 metres, passant per l’antiga gravera, a un nivell elevat sobre el riu.  En  aquest punt, a la dreta veureu un accés per a vehicles per anar a l’Alou, des de la rotonda de Balsareny sud; i a l’esquerra veureu una rampa d’uns 50 metres, al capdamunt de la qual, fent 50 metres més cap a la dreta, arribareu a les Planes. Ubicació: 41,85441,1.87871.
 
Podeu fer un recorregut circular si, per tornar, travesseu els camps de Puigdorca per una pista ampla i molt recta d’un quilòmetre, que porta a la carretera d’Avinyó (al trencall de Puigdorca) i llavors es pot anar cap a l’esquerra i baixar fins al pont del Riu. Evidentment hi ha altres rutes, que molts balsarenyencs coneixeu sobradament.
 
És una casa de pagès, que data de 1949, ben conservada i actualment habitada com a segona residència. Està construïda totalment amb maó de més d’un tipus. El nom li ve del fet que està situada en un extrem de l’altiplà de Puigdorca. És de planta quadrada, de dos pisos i una teulada a quatre vessants; amb un balcó central a la façana principal i moltes finestres a tot el voltant. El ràfec de la teulada, per sota, està decorat amb cabirons (petites bigues). Sobre el portal, hi ha una inscripció que diu:  E 1949 C (l’any que es va acabar de construir i les inicials d’Esteve Caus). Sembla ser que, quan Esteve Caus va adquirir la propietat de Puigdorca, va fer construir dues cases semblants: la Masia i les Planes de Puigdorca, on vivien pagesos vinculats a la casa mare. El 1950 hi va arribar la família Ribalta, procedent de Navès (Solsonès), i s’hi va estar força anys. Actualment residents al poble, als Ribalta se’ls coneix, encara ara, pel sobrenom “els de les Planes”.
 
Aquesta masia està inclosa en els Mapes de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona.
 
Isidre Prat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.