dilluns, 18 de juny del 2018

Una excel·lent vetllada de cant coral



La Coral Eswèrtia de Manresa i la Coral Sant Esteve de Balsareny van oferir el dia 17 de juny un magnífic concert a l’església de Sant Carles Borromeu, del convent de les Caputxines de Manresa. L’acte formava part del Cicle de Concerts al Convent, que des de fa temps organitza la Plataforma 379 a fi de donar suport a les monges caputxines i apropar, per mitjà de la cultura, la societat al convent del carrer de Talamanca de Manresa.

La Coral Eswèrtia es va constituir el 1978 en el si de l’històric Centre Excursionista de la Comarca de Bages; després de quaranta anys i és un referent en l’àmbit musical de Manresa i del Bages, amb un repertori que va des de les cançons més populars als més grans compositors de música clàssica: Actualment la dirigeix la jove Cristina Gamisans. Al seu torn, la Coral Sant Esteve de Balsareny va néixer l’any 1963 a la Colònia Soldevila de Balsareny i és, per tant, una de les corals més veteranes de la Catalunya central, amb un repertori molt ampli i variat i una llarga trajectòria que inclou enregistraments discogràfics i participació en espectacles teatrals musicals. Fundada per mossèn Joan Bajona, que l’ha dirigida al llarg de més de 50 anys, l’actual director és el jove Marc Comabella.


El concert, d’un gran nivell musical i vocal, va constar de tres parts. A la primera, la Coral Eswèrtia, dirigida per Cristina Gamisans amb l’acompanyament de Cinta Macià al piano, va interpretar sis peces.


Van començar amb un clàssic divertit: Bon menú, de Carl F. Zöllner, en versió catalana; a continuació, el cèlebre Hallelujah de Leonard Cohen; The last rose of summer, de John Stevenson; L’oreneta de Queralt, de Manuel Oltra; i la popular Baixant de la font del gat, en una notable harmonització. van cloure aquesta part amb l’abrandada Evocació del Pirineu, de la Cançó d’Amor i de Guerra de Lluís Martínez Valls.


A la segona part, la Coral Sant Esteve de Balsareny, amb el director Marc Comabella també al piano i amb Mel·lina Illa al violí, va oferir també sis composicions.


D’entrada van oferir dos bonics lieder de Johannes Brahms: Rosmarin i Vergangen ist mir Glück und Heil; seguidament, una cançó popular del Brasil, A rolinha do mato; l’emotiva havanera Nadala marinera, del mestre Josep Lluís Ortega Monasterio; i l’encisadora Memory, la més coneguda de les peces del musical Cats, d’Andrew Lloyd Weber amb lletra del poeta T. S. Eliot; per acabar amb un medley de cançons catalanes que incloïa peces com Margarideta, Ton pare no té nas, L’estaca, El meu avi, d’Ortega Monasterio, i l’Oració al senyor sant Jordi, de Francesc Vila sobre un poema de Salvador Espriu, entre altres.


La part final va reunir les dues corals conjuntament per interpretar dues cançons tradicionals: El Rossinyol i Muntanyes del Canigó. L’acte va finalitzar amb mossèn Joan Bajona dirigint l’himne nacional de Catalunya, Els Segadors. El públic que omplia l’església va premiar amb llargs i càlids aplaudiments les dues corals, que van oferir un concert d’una gran qualitat.

Ramon Carreté
Fotos: Ramon Payàs  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.