divendres, 11 d’octubre del 2024

L’aurora boreal, visible des de Balsareny


 
El dia 9 d’octubre de 2024, una forta explosió al Sol va projectar a l’espai una bombolla gegantina de partícules carregades: allò que es coneix com una Ejecció de Massa Coronal (CME). Ràpidament, l’administració que controla el clima espacial va emetre una alerta: la CME es dirigia directament cap a la Terra.
 
Un dia i mig després, l’enorme CME impactava el nostre planeta causant una tempesta geomagnètica. Afortunadament, el camp magnètic que ens envolta i protegeix va recollir totes aquestes partícules carregades i les va dirigir cap al pol nord i el pol sud. Això va ocasionar l’aparició d’unes espectaculars aurores boreals, que han estat visibles des de llocs no gaire habituats a veure-les, com ara Anglaterra o Alemanya. 

 
Però en la nit del dijous 10 d’octubre la intensitat de la tempesta va ser tan forta que les aurores es van poder veure fins i tot des de Catalunya. Concretament, un tipus particular d’aurora, anomenada SAR, que és més rara i menys coneguda, però igualment impressionant. Es caracteritza per tenir una llum vermellosa i estable, diferent de les aurores comunes (que acostumen a ser de color verd i més dinàmiques). 

 
Alertades per mitjà de les xarxes socials, una dotzena de persones es van aplegar al castell de Balsareny, des d’on els va resultar fàcil captar la brillantor vermellosa de l’aurora tot fent fotografies de llarga exposició amb els mòbils. Cap a les 22:45 hores, la lluentor era tan intensa que fins i tot es podia intuir a simple vista, com si fos un enorme núvol de color granat fosc que cobria el cel mirant cap al nord.
 
Malgrat que un episodi similar d’aurores ja es va repetir enguany al mes de maig, val a dir que un fenomen així és estrany de veure. De fet, feia 19 anys que no teníem una tempesta geomagnètica tan intensa com les que hem tingut dues vegades aquest 2024.


Aquí us oferim algunes fotografies enviades per persones que es van trobar al castell. Cal aclarir que la imatge que és capaç d’obtenir la càmera és molt més brillant i acolorida de la que es pot intuir a simple vista, ja que està feta amb el mode de llarga exposició.
 
Jordi Medina Salomon
Fotos: Jordi Medina / Marta Bruch

Hora de les fotos: Foto 1: 22:48; foto 2: 22:56; foto 3: 23:13; foto 4: 23:24. Dia 10 d'octubre de 2024.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.