dissabte, 18 de maig del 2024

Treballs de la Comissió de Memòria de Balsareny

 
 
A la Comissió de Memòria de Balsareny Educa continuem recopilant records i fets que van passar fa anys al poble. Darrerament, hem dut a terme un recull d’entrevistes a persones grans. Inicialment, vam optar per recollir tot el que anava sortint en les converses amb les persones que entrevistàvem, que ens explicaven com era abans el poble: les  botigues, el treball a la fàbrica, les tasques quotidianes i familiars, els records de la guerra, com s’entretenien, etc. I així ho vam fer amb l’Anita Corominas, la Maria Massana, la Carme Maya i la Queralt Bacardit. Els mitjans que teníem a l’abast per fer les gravacions eren escassos i estàvem mancats de les bones eines per aconseguir que les filmacions tinguessin una bona sonoritat i una il·luminació adequada.
 
Després d’una primera fase, ens vam replantejar la forma de fer les entrevistes i d’editar-les. Sobretot, vam pensar que havien de ser més breus i calia que en milloréssim la qualitat. Vam pensar que la solució més bona podia ser centrar les entrevistes en temes monogràfics. Amb aquest propòsit, hem editat vídeos sobre temes concrets: Amb la Teresa Sallés vam parlar de les operacions quirúrgiques, que van realitzar equips de metges en un espai llogat al Casal. Del grup de teatre El Carrussel, ens vam centrar en les actuacions que van fer durant anys, que els servien per recollir fons per a l’escoltisme i, en un moment concret, per ajudar econòmicament les víctimes de les devastadores inundacions al Vallès l’any 1962. La Rosa Campos ens va explicar l’arribada de la immigració a Balsareny, un cas particular, però generalitzable a moltes altres famílies. També hem recuperat records de quan Balsareny disposava de centraleta telefònica, amb les germanes Núria i M. Àngels Mercader, que hi van treballar a nivell familiar, i amb la Dèlia Ortega i la Paqui Expósito, que hi van operar una temporada. La Carme Maya també ens va fer un repàs de la seva faceta artística, el teatre, ja que va actuar molts anys al poble i en altres indrets.
 
Gràcies a aquestes col·laboracions personals i a l’ajut tècnic que ara mateix ens ofereix el Jordi Sarri, creiem que hem enfilat un model de recull i edició més amè. En aquests moments hem enllestit un vídeo-resum dels monogràfics que teníem i prope3rament n’editarem un altre amb fragments de les entrevistes personals, amb petites mostres de com era el Balsareny fa molts anys.
 
Sempre hem dit que no érem historiadors i, per tant, només recollim “apunts” de la vida del nostre poble, per tal que en quedi constància. Moltes persones que podien explicar vivències molt interessants ja no hi són: amb elles se n’han anat els records que ja no podem recuperar.
 
La casa de cal Masplà, durant la nevada del 1962

Si us interessa seguir les publicacions que fem puntualment, les trobareu en aquest enllaç. Hi trobareu els vídeos que hem editat fins ara, i també el darrer, que hem anomenat “Les noies de la Telefonia” basat en la centraleta de telefonia que hi havia a Balsareny a la casa de cal Masplà, on actualment hi ha l’oficina de Caixabank.
 
Comissió de Memòria de Balsareny
Fotos: Arxiu Fotogràfic CCB

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.