dimecres, 22 de maig del 2024

Imatges de Balsareny

 
 
Aquest mes us presentem una foto sobre el nostre entorn natural. Sabeu de quin arbre es tracta i on es troba, dins del terme municipal de Balsareny? És fàcil. 
La resposta es publicarà d'aquí a uns dies en aquest mateix lloc. 

Tet i foto: Isidre Prat Obradors 

Solució a Imatges de Balsareny
 
Es tracta de dos lledoners majestuosos, dels arbres més grans del nostre nucli urbà. Es troben al carrer de la baixada del Trull, que es perllonga amb el carrer de l’Om, paral·lel al Repeu; concretament a la cruïlla de l’accés a la zona d’aparcament, sobre el parc infantil de la cara nord de l’Institut Escola.
 
Són molt antics, tot i que no podem assegurar, en principi, que siguin centenaris; però ja estaven plantats abans d’urbanitzar-se aquell sector, quan encara no hi havia l’actual escola, sinó que hi havia horts, camps i vinya i, a més, hi passava el tren, el Carrilet. De fet, quedaven al final del pati de l’antiga Escola Parroquial (que va funcionar fins el 1974), el qual ocupava l’actual Era del Mas Martí. Per tant, és un honor poder dir que han resistit el pas del temps i els canvis urbanístics. Que continuïn en aquest lloc.
 
Aparentment, des de lluny o a la foto mateixa, sembla un sol arbre, però són dos que estan molt a prop, separats per molt pocs centímetres. Les branques i fulles de la capçada estan falcades i entrelligades les d’un lledoner amb les de l’altre. Gairebé sembla el “lledoner de les dues branques”. Tant la seva alçada com el diàmetre màxim que abasta la doble capçada fan entre 12 i 15 metres.
 
Text i foto: Isidre Prat Obradors
 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.