dijous, 15 de febrer del 2024

Traginers primaverals


Un any més, i ja en fa més 80 des de la represa de la Festa a la postguerra, i molts més des d’uns orígens que es remunten molt enllà —vegeu l’article d’en Joan Craviotto que en documenta indicis ja el 1866—, els Traginers han omplert de gresca i vitalitat els carrers del poble al llarg de quatre dies amb temps primaveral i ben atapeïts d’activitats. Les resumim breument.
 
Després de la presentació de la Festa el 20 de gener, de la qual ja vam informar el mes passat, el dijous 1 de febrer a l’era del Mas Martí hi va haver el Traginer a l’escola, amb la Traginera d’Honor i els banderers joves, passejades amb carros i una explicació del significat de la festa a càrrec de Joan Pujol. Tot seguit, una cercavila amb els Geganters i Grallers de Balsareny va inaugurar l’exposició de fotografies, la botiga de ceràmica i la Taverna del Traginer. Seguidament, un berenar popular, el concert de l’Escola de Música a la Taverna, i després un concert al Sindicat amb Punkxada i Morgan & Co.
 
Divendres dia 2 hi va haver jocs per a la mainada a la plaça de la Mel, un torneig de botifarra a la Taverna i un espectacle infantil pel grup Teatre Arrossegat de Catalunya. Al vespre, un Correfoc infantil a càrrec de la colla Peta Fluix, amb Batucada Shangó i Reis del So; després, a la Taverna, un sopar Matalaraka i concert amb Antonio el Remendao; i al Sindicat, concert jove amb Los Que Faltaband + DJ.
 
Dissabte dia 3, un repic de campanes obria pas a la Cavalcada Jove, encapçalada per la banderera, Berta Garcia Escolà, i com a cordonistes, Joel Russiñol Màrquez i Lena de Miguel Bassany; com a suplents, Andrés Muñoz Garrido, Aditi Rumar i Biel Gaona Izquierdo; seguien una filera de Traginers amb bestiar i tot de carros, acompanyats pels Tabalons de Xàldiga i els Geganters i Grallers de Balsareny, tot comentat amb detall per Xavi Vall Barrau. A migdia, vermut concert a la Taverna; i a la plaça de la Mel, balls populars a càrrec dels Dansaires dels Pastorets de Balsareny i l’Esbart Vila de Sallent. A la tarda, al carrer Travessera, el tradicional Joc de les Anelles, amb Cercavila Traginera i concert a la Taverna, conclòs amb Batucada Shangó i els Reis del So. A la nit, el gran Correfoc amb Castell de Focs, a càrrec de la colla Peta Fluix; seguit de la Ruta del Traginer, animada pels Tabalons de Xàldiga; per acabar al Sindicat amb el concert de Xavi Sarrià, Hey Pachucos i DJ.
 
Diumenge dia 4 va començar amb la Torrada del Traginer, la demostració de ferrar un animal i la sempre esperada actuació de l’acordionista Valentí Alsina, mentre les nombroses parades del Mercat del Traginer oferien els seus productes a la gent. Al Trull s'anaven guarnint els animals i els carros i es configurava la comitiva d’honor i la dels nuvis, mentre a l’església es celebrava la missa del Traginer. En acabat, un repic de campanes anunciava l’inici de la gran Cavalcada dels Traginers. 

La conformaven els Bastoners de Balsareny, una llarga representació d’Hereus i Pubilles de tot Catalunya, els Geganters i Grallers de Balsareny amb els gegants Marc i Maria, i la colla gegantera Els K+ Sonen amb els gegants Bernat i Blanca i els gegantons Joan i Mariona. La cobla Ciutat de Manresa obria pas a la comitiva d’honor, amb el banderer, Jordi Morros Sabata, i les seves cordonistes, Ariadna i Aleida Morros Cuenca; el nuvi, Jordi Comabella, hereu de Balsareny; la núvia, Berta Soler, pubilla de Balsareny; i la mare de la núvia, Maria Erika Chanes Villar; al darrere, en un carruatge, presidia la Traginera d’Honor, Mercè Farràs Manent. També va ser emotiu poder-hi reveure l’artista local Pere Pla Parés.

Seguia el nucli històric de la cavalcada, un “museu vivent” amb una molt nombrosa desfilada d’animals amb albardes i bastos carregats amb productes de tota mena, i molts carros amb quitxalla i càrregues diverses; a destacar enguany l’acurada restauració del carro del morts, que va donar servei a Balsareny fins l’any 1965. Cloïa la desfilada una llarga corrua de genets participants a les curses i espontanis diversos. En passar la cavalcada per la plaça Onze de Setembre, en Jacint Orriols va fer una detallada explicació històrica de cada element de la Festa i de les persones que hi intervenien; a la plaça de la Torrada, el rector de Balsareny, Mn. Antoni Bonet, va beneir tots els animals, i es va lliurar l'estendard al banderer de l’any que ve, en Joan Conesa Garcia. 

A la tarda, al circuit del Castell, van tenir lloc les curses de cavalls, mules, ases i ponis. Els guanyadors van ser, en ases: Guillem Rabeya, seguit d’Iu Morral, Joan Vila, Aire Margarit i Oi Margarit; en ponis: Alba Vives, seguida de Nídia Esquius, Júlia Adan i Leire Collado; en mules i matxos: Alba Pujol, seguida de Xavier Vall Ribalta, Xavier Vall Barrau, Joan Casaldàliga, Arlet Castells i Paula Caballero; i en cavalls i eugues: Adrià Orriols, seguit d’Oriol Miranda, Maia Martínez, Joan Servitja, Martina Boix, Gal·la Fernàndez, Aida Puig, Quim Martínez, Berta Rabeya, Marc Rabeya, Anabel Martín i Xavier Carreras. Més tard, a la plaça de la Mel es van lliurar els premis corresponents, i amb un concert de cloenda a la Taverna es va clausurar la Festa d’enguany.
 
Una festa de quatre dies molt intensos, en què el temps va acompanyar molt; això va fer que tots els actes fossin molt animats i participats, i en especial que el diumenge vingués a gaudir-a ne molta gent de fora que, juntament amb la del poble, van donar-hi un caliu especial. Una festa que tot el poble ha fet seva, perquè tothom s’hi arremanga i hi col·labora incondicionalment des de molts dies abans. Una festa que beu de les arrels d’un passat molt llunyà, però que ha sabut mobilitzar l’entusiasme i les sinergies de tot el poble i per això creiem que té molt de futur. Moltes gràcies a tothom qui ha contribuït a fer-la possible i visquen els Traginers!  
 
Sarment
Fotos: Alfred Selgas
 
Dijous 1 de febrer













Divendres, 2 de febrer


Dissabte, 3 de febrer


















Diumenge, 4 de febrer

Traginera d'Honor















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.