dilluns, 22 de gener del 2024

Presentació de la Festa dels Traginers 2024

 
 
El dissabte dia 20 de gener va tenir lloc al local de cal Merenci, on es fa la Taverna del Traginer, la presentació de la Festa dels Traginers d’enguany. que es celebrarà de l’1 al 4 de febrer.
 
Prèviament es va instal·lar la botiga del Traginer al costat de la Taverna, a l’exterior, on es van començar ja a vendre objectes de record de diferents tipus: el nou càntir d’aquest 2024, gots, estovalles de farcell, xapes, pins, imants, boines, etc. Evidentment la venda grossa serà durant la festa, però força gent ja es va anticipar amb la compra del seu objecte preferit.

 
Per acompanyar l’acte, enguany també es va comptar amb la presència d’Antoni Majó, de Breda, que és l’autor dels objectes de ceràmica, com el càntir. Ens va visitar amb el seu fill, continuador de l’ofici, i va portar el seu torn, per fer-nos una demostració de la seva feina. Va començar a treballar el fang sobre les 11.30 del matí, i va estar-s’hi ben bé dues hores, alhora que regalava i dedicava objectes a la gent.
 
Cap al migdia, la Taverna del Traginer es va omplir de gom a gom per iniciar l’acte. En primer lloc, va parlar  Dafne Molina, secretària de la Comissió de la Festa dels Traginers, que va presentar, davant la pantalla, els actes de la festa d’enguany, amb tots els detalls. Va actuar també de moderador el regidor i membre de la Comissió Jordi Santasusana. Com a novetat, entre altres coses, s’amplien els actes del dijous a la tarda, amb cercavila, berenar popular i un concert de l’Escola Municipal de Música, així com les inauguracions de la Taverna, la botiga i l'exposició de fotografies, que s'ha cregut més lògic de fer-les el primer dia, dijous, que no el dissabte com es feia abans.

Es van presentar la banderera jove, Berta Garcia Escolà, i els seus cordonistes, Joel Russiñol Márquez i Lena De Miguel Bassany


Tot seguit, es va presentar el banderer d’enguany, Jordi Morros Sabata, que va adreçar unes paraules al públic, en què va dir que les seves filles, Ariadna i Aleida, seran les dues cordonistes. En Jordi va agrair a la comissió el fet de comptar amb ells per presidir la cavalcada d’enguany; que és un gran honor per a la seva família. També es va referir a Jaume Artigas, traginer de molts anys i recentment traspassat, i va recordar les converses mantingudes amb ell sobre la festa i el pas ràpid dels esdeveniments a Balsareny: “Dels Traginers i Carnaval, ve la Pasqua i Festa Major; de seguida les vacances d’estiu; Tots Sants i les festes de Nadal; i quan te n’adones, ha passat l’any”.
 

Jordi Santasusana va fer referència a la restauració del carro amb què antigament es traslladaven els difunts, que va fer servei des de 1940 fins a 1965, el qual va estar exposat durant el matí a la plaça Ricard Viñas. S’està encara acabant d’esbrinar la història d’aquest carro, que sortirà per la cavalcada amb aquest rètol: “En memòria dels nostres difunts”. També va donar la notícia que hi ha hagut d’altres donacions d’objectes de particulars a la festa, com és una premsa de vi.

 
Tot seguit es va desvelar qui serà el nou Traginer d’Honor, per als propers dos anys, 2024-2025. Aquesta distinció honorífica va començar el 2011 i ha destacat fins ara set persones, algunes de les quals ja no hi són, i se’n va fer merescuda recordança: Josep Rodergas, Francesc Maya i Jaume Artigas. En aquesta ocasió, per primera vegada, s’ha nomenat una Traginera d’Honor: Mercè Farràs Manent, que va expressar la seva gran sorpresa per ser escollida, cosa que accepta de bon grat, donat que a ella li agrada molt la festa i sempre hi ha col·laborat. De la seva generosa participació, any rere any, en va donar fe Anna Vall, que va lloar la feina altruista de la Mercè, entre altres coses, en el maquillatge personalitzat que fa als participants de la cavalcada. En acabat, es va donar veu al Traginer d’Honor sortint, del període 2022-2023, Josep Sensada, que va adreçar unes paraules d’agraïment al públic.


 
També va sortir a parlar Antoni Majó, que va deixar el seu torn per uns minuts. Majó, que va aprofitar el dia per portar la comanda dels seus productes d’aquest 2024, va donar les gràcies per comptar amb ell i va remarcar que, any rere any, ell i les encarregades de la botiga es veien, amb temps, per dissenyar entre tots com ha de ser el nou càntir, emblema de la festa.

 
Finalment es va fer un homenatge a la família Arnau i Costa, que durant tants i tants anys ha estat present, de manera ferma, a la nostra festa. Va intervenir Jacint Orriols, que va explicar extensament, i amb moltes fotos, la trajectòria dels Arnau a la Festa dels Traginers, que ja va començar amb l’avi Antoni (marit de l’Enriqueta, de la coneguda botiga que duia el seu nom) i va continuar amb els fills i néts. Un dels fills, Josep Arnau, marit d’Aurèlia Costa, va dir també unes paraules agraint el diploma que li van donar en reconeixement a la seva col·laboració de tants anys, tot i que ara ja no hi pot participar activament com abans. També va parlar, emocionada, la seva neboda, que, tot i viure a Sabadell, està molt vinculada a la festa igual com tota la seva família, i tenen un especial afecte per Balsareny (al Vallès també hi ha molta tradició de la festa de Sant Antoni Abat).
 
Jacint Orriols va aprofitar l’avinentesa per fer memòria dels que ens han deixat al llarg dels anys i que també eren fidels col·laboradors, ells i les seves famílies; amb un record especial als darrerament traspassats Jaume Artigas i Concepció Griera.

L’acte es va concloure a la plaça de Ricard Viñas, amb un aperitiu per a tothom i amb el bon ambient que hi va haver al voltant de la botiga i les darreres demostracions del terrissaire Antoni Majó.
 
Isidre Prat Obradors
Fotos: Jordi Selgas / Anna Casaldàliga 






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.