dilluns, 5 de febrer del 2024

Imatges de Balsareny

 


La fotografia que veieu correspon a un indret del nostre terme municipal o dels termes fronterers, però en tot cas molt a prop de Balsareny. Sabríeu dir què és i on és? Publicarem la resposta més endavant en aquest mateix lloc. 
 
Text i foto: Isidre Prat Obradors 

Solució a ‘Imatges de Balsareny’

 
La fotografia correspon a la resclosa de Sant Esteve, d’on surt el canal d’aigua des del riu fins a la fàbrica, i que encara avui serveix per moure l’antiga turbina que genera electricitat, com una petita central hidroelèctrica.
 
Com veiem, és una resclosa molt ampla: passa dels seixanta metres d’amplada. Per altra banda, té un desnivell d’uns quatre metres. Actualment (a primers d’aquest febrer) hi salta molt poca aigua, mostra de la gran sequera que patim. Esperem que plogui ben aviat. Si algú no hi ha estat, sàpiga que ha d’anar cap a la part nord de la colònia i passar pel costat i per darrere de la fàbrica. Després cal continuar cap a l’esquerra, per un camí d’uns 150 metres, que transcorre entre el canal esmentat a l’esquerra i una filera de vells plàtans a la dreta (una quarantena aproximadament), fins arribar a la resclosa.
 
Mentre s’aixecaven les parets de la fàbrica, ara fa 140 anys i escaig, es va començar a construir també la resclosa i el canal, per donar energia per moure les màquines tèxtils. El balsarenyenc Josep Forasté Roca, en el seu llibre Història de La Rabeia i Sant Esteve, editat pel Cercle Cultural i l’Ajuntament de Balsareny, ens parla que no té referències que hi hagués una màquina de vapor per complementar la turbina, en èpoques de poc cabal d’aigua. Segurament era suficient, o bé aviat hi arribaria la xarxa elèctrica; a més, al principi hi havia poques màquines.
 
Segons el mateix Forasté, cap a 1927 la resclosa va tenir un problema important, ja que la caiguda de l’aigua en soscavava els fonaments i es podia trencar en cas d’una forta avinguda. Per solucionar-ho, a  la part baixa s’hi va afegir un empostissat horitzontal, de 6 o 7 metres d’amplada, que va esmorteir l’erosió que fa l’aigua, obra dirigida pel fuster Riba de Balsareny.

Isidre Prat Obradors 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.