dilluns, 5 de febrer del 2024

Si mirem el vas mig ple

 

Són, de fet, dues veritats. Dues maneres de ser en el món i de percebre’l: d’un vas podem posar la mirada en tot el contingut que conté, o bé en tot allò que faltaria per tenir-lo a vessar. El vas, certament, és mig ple i amb la mateixa certesa també és mig buit. Habituar-nos a posar davant la primera de les dues mirades ens sembla millor que posar-hi la segona.
 
Ara apliquem aquesta consideració a la dinàmica cultural, esportiva i recreativa de Balsareny:
 
Si mirem el vas mig ple hi trobem, entre altres, una Coral potent, amb una història de dècades; un Cercle Cultural amb un Sarment de gairebé mig segle; uns Traginers, amb una capacitat de mobilització extraordinària; Pastorets, Reis, Geganters, Bastoners, Escacs... Però, també: Futbol, Unió Ciclista, Natació, Centre Excursionista, Centre Instructiu i Recreatiu, Centre cívic, ADF, Escoltes..., i totes les excel·lents activitats de la Biblioteca, l’Escola de Música i de Teatre..., i un Ajuntament tripartit amb un funcionament més que correcte. I un munt de gent que posa la seva disponibilitat de manera altruista, ben al marge d’interessos econòmics, al servei d’allò comú.
 
I, a més, des d’aquesta mirada positiva, veurem també que no és cert que siguin sempre els mateixos, els qui participen en totes aquestes activitats: no són els mateixos els qui participen en l’escoltisme, els escacs, el futbol, la coral, els geganters, els reis, el centre cívic, Càritas... Seria bo, desactivar aquest tòpic.
 
Hi ha experts que han alertat del plaer que pot generar una mirada negativa de la realitat: les distopies atreuen. Sense negar-nos a reconèixer les pròpies febleses, seria un bon hàbit enfortir la mirada que emfasitza el vas mig ple. Aquella mirada que ens permet millorar la nostra autoestima com a poble, com a comunitat que fa coses. Que reconeix que som capaços de moure tantes iniciatives diferents i enriquidores, durant tant de temps, en benefici de tots. El repte, en tot cas, passa per crear una cultura que, sense girar la cara a les debilitats, posi l’èmfasi en les fortaleses. Com diria Aristòtil, és més bell, és més bo i sobretot és més útil. I és més sa.
 
Si pensem Balsareny des d’aquesta perspectiva, veurem sens dubte que les activitats culturals, esportives i recreatives són ben riques i variades, i mostren una fortalesa que seria bo de reconèixer. Veurem un poble amb una riquesa associativa, cultural, esportiva i recreativa de nassos. Perquè prendre’n major consciència pot servir-nos d’alçaprem per omplir el vas encara més.
 
Balsareny Educa

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.