divendres, 10 de novembre del 2023

Imatges de Balsareny

 
 
Us presentem una nova imatge per endevinar on correspon i què en sabríeu explicar. És d’algun indret que pot ser del nostre terme municipal o molt proper (termes fronterers de Castellnou de Bages, Gaià, Navàs i Sallent). Publicarem la solució més endavant en aquest mateix post, Sort!

Text i foto: Isidre Prat 

Solució a “Imatges de Balsareny”
 
Es tracta de l’església de Santa Maria de Cornet, al terme de Sallent, però molt a prop del terme de Balsareny. Cornet sempre ens ha estat molt proper, als balsarenyencs, perquè és més a prop i més ben comunicat amb el nucli urbà de Balsareny (i el d’Avinyó) que amb el de Sallent.
 
Per anar-hi cal agafar la carretera de Moià (en sentit Avinyó) i, un cop passat el quilòmetre 35, prendre el camí asfaltat de l’esquerra (està indicat) i, sense deixar-lo mai, seguir-lo durant un quilòmetre (els darrers metres, per una pujada), fins arribar a l’esplanada on hi ha l’església i una casa de pagès molt gran.
 
L’església és romànica, feta amb bons carreus, sobretot de gres, del segle XII, tot i que el campanar i les capelles laterals són més recents, del segle XVII. És d’una sola nau i un sol absis, semicircular, que mira cap a llevant. La porta principal, que mira cap al sud, té tres arquivoltes llises, emmarcades amb un arc de mig punt, el típic arc romànic; i una quarta arquivolta decorada amb motius vegetals. Les arquivoltes tenen el suport de dues columnes amb capitells decorats amb motius animals, semblants a gossos. A les parets hi ha diverses finestres, la principal de les quals es troba al centre de l’absis. És un bon exemple a conservar de l’art romànic del Bages.
 
Isidre Prat 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.