dimecres, 15 de novembre del 2023

Festival Test de Teatre, al Sindicat

Recepció al vestíbul del Sindicat
 
El dissabte 11 de novembre va tenir lloc la vuitena edició de teatre itinerant de l’anomenat Festival Test. Es tracta d’un festival en xarxa, que es fa en diversos pobles, de microarts intenses, de prop i de curta durada.  A Balsareny va comptar amb l’assistència d’unes 70 persones, la més alta de les edicions fetes aquí fins ara, tenint en compte que és un teatre destinat a llocs reduïts, amb capacitat limitada.
 
El punt de trobada va ser a les 7 del vespre, a la plaça de la Mel. Era totalment gratuït. Per explicar com funciona l’activitat, hem de dir que la gent es va distribuir en dos grups: un d’ells va traslladar-se a la sala de la plaça de la Mel, al davant del Sindicat, per veure la primera obra; en tant que l’altre va pujar a la sala petita del Sindicat, on es va fer la segona obra programada. Després es van intercanviar de lloc tots dos grups, de manera que tothom va poder veure les dues obres. Finalment, tots plegats van entrar a la sala gran del Sindicat, per veure el tercer i últim espectacle. 

“Pluja ardent”
 
Totes tres obres tenien una durada d’entre 15 i 20 minuts aproximadament. La primera portava per títol Pluja ardent, una tragicomèdia, dirigida per Sara Sors i interpretada per Anna Bertran-Casas i Ariadna Fígols. L’obra parla de la idealització de la maternitat a través de dues germanes a les quals se’ls ha mort una tia àvia que no havia pogut tenir fills. 

“El primero”
 
La segona obra es titulava El primero, una comèdia en castellà basada en el món laboral, que transcorre entre el responsable de personal d’una empresa i un dels aspirants a ocupar-hi un lloc de treball. Reflecteix el fet que un bon currículum no garanteix l’accés a una bona feina i ens planteja com prenen les decisions els de dalt, què cal fer per ser escollit... En definitiva, com cal enfrontar-se a la selecció. L’obra estava dirigida per Dani Amor i interpretada per Alberto Trejo i Pol Forment, de la companyia “Sis Producciones”. 

“La sardana”
 
La tercera obra, que va gaudir en conjunt tot el públic a la sala gran, va ser La sardana, de la companyia “A foc lent”. Es tractava d’un espectacle de teatre i música, però amb un llenguatge molt gestual, amb poques paraules. Una noia, que és música, i un malabarista conversen mitjançant un clarinet i cinc bitlles respectivament; i busquen un llenguatge comú, que els portarà a crear un món únic entre la poètica i la comicitat, amb pinzellades de la sardana de Pau Casals Sant Martí del Canigó. La direcció anava a càrrec d’Agus Margarit, i, la interpretació, de Magda Peralta i Agus Margarit. Totes tres obres van ser mereixedores de les fortes ovacions del públic.
 
El Festival Test s’ha impulsat des de la Xarxa de Pobles Creatius, formada per catorze municipis de quatre comarques: el Bages (amb la gran majoria de pobles, entre ells, Balsareny), el Berguedà, el Lluçanès i el Moianès. Aquesta xarxa va néixer l’any passat per donar suport a la creació de projectes culturals i està coordinada per la residència d’artistes de Cal Gras d’Avinyó. Els catorze municipis es van comprometre a aportar ajuda econòmica, cedir espais municipals i fer difusió dels projectes artístics.
 
La residència de Cal Gras funciona des de 2008 i és una eina de suport per a creadors i programadores i un espai impulsor de cultura i creativitat. Entre altres coses, impulsa el projecte “Testimoni escènic”, que ofereix residències gratuïtes de suport a la creació per a propostes escèniques o musicals, a canvi de ser programats al circuit de preestrenes de la Xarxa de Pobles Creatius, durant els mesos d’abril i maig de cada any; i promou el Festival Test, que s’inicia cada juliol a Avinyó i continua als pobles de la xarxa durant els mesos d’octubre i novembre (com ha estat el cas, aquest novembre aquí, a Balsareny). A més, a Cal Gras són coproductors de projectes amb artistes i institucions del territori, com el projecte educatiu ProCrea, organitzat amb l’Ajuntament d’Avinyó i l’Institut Escola Barnola d’Avinyó.
 
Precisament el jurat de la 41a edició dels Premis Lacetània de les Arts i la Cultura ha concedit enguany el Premi Empremta, convocat per Òmnium Bages-Moianès, al Festival Test, en reconeixement a una iniciativa destacada els darrers temps, des d’aquestes dues comarques, en el desenvolupament cultural, artístic o social del país. El jurat va valorar que es tracta d’espectacles no convencionals, on la distància entre artistes i públic és mínima, per fer augmentar l’experiència del públic i la intensitat de l’espectacle. El premi es va lliurar en una gala celebrada el divendres dia 17 de novembre al Teatre Conservatori de Manresa, en què hi va haver tretze guardons, dotats amb un total de 9.000 euros.
 
El regidor de Cultura, Jordi Vilanova, des del Sarment, dona les gràcies a tothom qui ha participat en el festival, i felicita Cal Gras pel seu treball, l’èxit i reconeixements del Test; com també l’Elisa Jorba, per dinamitzar tant i tan bé la cultura al nostre poble. Així mateix, agraeix la implicació de Francesc Boltor, sempre al servei de la sala Sindicat, i el treball de tot el personal de l’Ajuntament.
 
Text i fotos: Isidre Prat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.