dilluns, 13 de novembre del 2023

De la Colònia al Sindicat: 75 anys de Pastorets

 
 
Si bé a Balsareny s’havien fet representacions de Pastorets almenys des dels anys 1920, fou a la Colònia Soldevila que es van començar a programar de forma sistemàtica. Del 1933 al 35 s’havia fet La Llum de l’Establia, de Marià Tubau, que es va reprendre el 1947; i ja el Nadal de 1948 es van posar en escena Els Pastorets o l’Adveniment de l’Infant Jesús, de Josep M. Folch i Torres, que s’hi representarien any rere any fins al 2000.

A més de Pastorets, a la Colònia Soldevila també es van posar en escena moltes obres de teatre. La més emblemàtica, La Ventafocs; però també recordem, entre moltes altres, Una història qualsevol; Berlín, plaça Alter; El diari d’Anna Frank o La filla del mar; i, col·laborant amb la Coral Sant Esteve, Balsareny, més de mil anys i El retaule del flautista


El 1973 es va celebrar el 25è aniversari i el 1998, els cinquanta anys; fins que l’any 2000, per imperatius externs aliens a la voluntat del grup, les actuacions a la Colònia es van haver d’interrompre definitivament. Abans, però, el Nadal del 2000 es va fer una última i emotiva representació a l’aire lliure davant de l’església de Sant Esteve.

Constituïts en associació privada, Els Pastorets de Balsareny vàrem reprendre l’activitat l’any 2002 a la Sala Sindicat, fins a l’actualitat, que en commemorem el 75è aniversari, rejovenits i amb ganes de treballar per mantenir viva, dinàmica i digna la flama que hem heretat de les generacions passades. També aquí s’hi ha fet teatre, amb obres com El Tartuf i La cara i la creu; i, amb la Coral Sant Esteve, Ai mossèn, novament Balsareny més de mil anys i El Poema de Nadal en diverses ocasions. A més, fa prop de vint anys que tenim un grup de Rapsodes, i els nostres Dansaires celebren enguany el seu desè aniversari.  


El 2018 vam emprendre una renovació estètica i generacional. Les restriccions imposades per la pandèmia no ens van deturar: les temporades 20-21 i 21-22  vam posar en escena la innovadora creació de Climent Ribera Salut, pastors (que falta ens fa!). El 2020 ens va deixar mossèn Joan Bajona, ànima dels nostres Pastorets els últims seixanta anys, i li vam dedicar les representacions. 


Els Pastorets de Balsareny volem retre homenatge i donar les gràcies a totes les persones que, al llarg d’aquests tres quarts de segle, més de cinquanta anys a la Colònia i més de vint al Sindicat, han ajudat a fer possible la continuïtat d’aquesta entranyable tradició tan nostra. Les representacions d’enguany seran el dia 25 de desembre a les 18:30 h, i els diumenges 7 i 14 de gener a les 18:00 hores, a la sala Sindicat. Venda anticipada d’entrades al web de l’Ajuntament i al de Pastorets: www.pastoretsbalsareny.cat
 
Fotos: Cartell de la temporada present. Primera representació a la Colònia el 1948 (autor desconegut); Temporada 2022-23 (Jordi Sarri); mossèn Joan Bajona el 2009 (Joan Peralta). 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.