diumenge, 19 de novembre del 2023

Fita, Premi Pere Casaldàliga a la Solidaritat

 
Del 12 al 22 d'octubre va tenir lloc la 19a edició del Festival Internacional de Cinema Social de Catalunya, el Clam. Manresa, Sant Fruitós de Bages i Navarcles son els municipis que en formen part i ens mostren un projecte de promoció i divulgació cinematogràfica centrat en la solidaritat i els drets humans. Fundat l'any 2003 a Navarcles, des de la seva primera edició lliura el Premi Pere Casaldàliga a la Solidaritat, un reconeixement honorífic a l'entitat o persona que per la seva obra o actitud hagi contribuït a fer que la solidaritat entre els pobles i les persones sigui un fet i no tan sols un desig.

 
L'auditori Agustí Soler i Mas de Navarcles, al llarg d'aquest anys, ha estat escenari d'aquest reconeixement a entitats i persones com: Pallassos Sense Fronteres, Arcadi Oliveres, Proactiva Open Arms, Jordi Planas, Enrique de Castro o la Cooperativa l’Olivera, entre altres. En l'edició d'enguany ha rebut el premi el projecte d'inserció laboral Fita, de Càritas Arxiprestal de Manresa, que des de l'any 2005 vetlla per donar formació transversal a persones susceptibles de quedar excloses del mercat laboral, ajudant-les a trobar un lloc de treball. Entre altres coses ofereix formació en feines com ara la cuina i la neteja domèstica, o l'atenció bàsica a persones dependents; coneixements que se sumen a altres qüestions com ara la prevenció de riscos laborals, el medi ambient, les noves tecnologies o la igualtat de gènere.

 
L'acte va estar conduït per Sílvia Sanfeliu, directora escènica i presidenta d'Òmnium Cultural Bages-Moianès, qui va començar el certamen amb un record a les víctimes del conflicte armat entre Israel i Palestina. Les paraules de rebuig envers aquesta nova guerra i les mostes d'afecte envers les víctimes es van anar repetint al llarg de les diferents intervencions. 

 
Alba Pérez i Subirana, alcaldessa de Navarcles, va demanar un clam per la pau, es va mostrar agraïda de poder acollir un any més el premi Pere Casaldàliga a la Solidaritat en el poble bressol del festival, fent referència a la importància d'aquest guardó. Una petita mostra del gran llegat que ha deixat el bisbe balsarenyenc. 

 
Seguidament, Glòria Casaldàliga, presidenta de la Fundació Pere Casaldàliga i actual alcaldessa de Balsareny, va pujar a l'escenari, on va mantenir una breu conversa amb la conductora de l'acte, afirmant que estar present en el lliurament la feia sentir com a casa, ja que ella, al llarg de tots aquests anys, hi ha estat sempre present d'una manera o altra. També va agrair el treball de totes les persones que hi ha al darrere d'aquest premi, i va mostrar el seu desig de continuar treballant en favor de quelcom tant important com és la solidaritat, que el seu oncle definia així: “per sobre de tot , la proclamació, la reivindicació i la implementació de la Justícia”.
 

Tot seguit, Enric Roca, membre del jurat, llegia l'acta que donava a conèixer l'entitat guanyadora del Premi Pere Casaldàliga 2023, el projecte Fita; i demanava la compareixença a l'escenari de la representació de l'entitat.


Glòria Casaldàliga va lliurar el guardó, una escultura idea  de la navarclina Queralt Valls, disseny basat en la biografia de Casaldàliga Descalç sobre la terra vermella, de Francesc Escribano, enguany realitzada per la berguedana Montse Comellas.

 
Diferents membres de l'entitat guardonada van dir unes paraules d'agraïment i van expressar les seves experiències viscudes. La directora de Càritas Manresa, Fina Farrés, va definir el projecte Fita com un projecte de llarg recorregut que ha permès donar resposta a les famílies amb necessitats d'atenció a domicili, i al mateix temps oferir un acompanyament a les persones més vulnerables per regularitzar la seva situació laboral.  

 
En mes de quinze anys de trajectòria, el projecte Fita ha ofert atenció domiciliar a més de 3.000 famílies, donant una oportunitat laboral a gairebé 400 persones, algunes d'elles presents a l'acte de lliurament. Farrés va recordar que en el lliurament del premi d'enguany hi havia d'haver estat present el periodista Manel Alias, i la seva absència causava una especial tristesa, ja que era fruït de l'esclat d'una nova guerra entre Israel i Palestina, que se suma a tantes altres que desgraciadament pateix la humanitat.

 
En aquest sentit, Alias, mitjançant un vídeo enregistrat des de l'Orient Mitjà, adreçant-se als assistents, va encoratjar Càritas a continuar treballant per fomentar la cohesió social “perquè són projectes com el vostre els que donen esperança en la humanitat”. La seva intervenció va ser rebuda de forma emotiva per part dels allí presents, que tenien molt presents les víctimes dels conflictes armats. 

 
Per finalitzar l'acte l’organització va projectar el curtmetratge L'adéu, de Lara Roquet, guardonat el 2015 amb l'Espiga d'Or al millor curtmetratge a la Seminci (Festival de Valladolid) i nominat a millor curtmetratge als European Film Awards i als Premis Gaudí. El film dibuixa amb tendresa i contenció el vincle entre una treballadora de la llar i la senyora de qui té cura, i el respecte a les seves darreres voluntats.
 
Comissió Pere Casaldàliga
Fotos: Alfred Selgas / Jordi Vilanova






















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.