dilluns, 9 d’octubre del 2023

Imatges de Balsareny

 


Aquest mes d’octubre us presentem una nova imatge d’algun racó del nostre poble. A veure si sabeu a on correspon i quin significat pot tenir. La solució la publicarem aquí mateix més endavant.
 
Text i foto: Isidre Prat Obradors

Solució 
 
És una tarja reixada que hi ha sobre una de les antigues portes laterals de fusta de l’edifici del número  26 del carrer de la Creu, on hi havia hagut el Centre Parroquial, que havia estat un cinema (amb projeccions cada cap de setmana) i on sovint es feia teatre; també hi havia un bar per la part del davant, com molts recordareu. Actualment l’immoble és privat, perquè la Parròquia de Balsareny se’l va vendre, fa prop de cinquanta anys, amb l’objectiu d’arranjar l’actual Local Parroquial amb els diners de la venda. De fet, l’antic bar, reformat, va continuar en funcionament fins fa pocs anys.
 
Es tracta d’una reixa decorativa de metall, on es pot llegir “Año 1898”, amb una orla al seu voltant. De la porta antiga, només en queda la part superior, perquè la fusta que veiem està retallada i a sota ara hi ha una porta de garatge. Si us hi fixeu, a la part de baix, enganxada a la fusta, hi ha una placa ovalada i rovellada, que diu: “Assurances Generales- Incendios. Fundada en 1819”, que feia referència a l’assegurança contra incendis de l’immoble.
 
El 1898, segons hem pogut trobar, seria la data d’acabament de les obres d’aquest edifici del Centre Catòlic o Parroquial, de nom complet “Centro Moral, Instructivo, Recreativo y Hermandad de San José y San Luis Gonzaga”, que va ser fundat el 1885. En fou el primer president Florenci Fornesa i el primer secretari, Josep Bonals. No sabem on feia les activitats socials el Centre durant els 13 anys que van entre la fundació de la societat i la inauguració del local; potser ja s’hi va fer alguna actuació abans d’acabar l’edifici.
Entre les diverses activitats culturals que va dur a terme el Centre Parroquial, destaquen el teatre i el cant coral. El teatre va tenir una llarga trajectòria, des de la primeria del segle XX fins a finals de la dècada de 1960. Per altra banda, hi va haver el Cor Parroquial Sant Josep, fundat el 1883, del qual tenim constància que va funcionar a principis del segle XX, així com el Quintet del Centre Parroquial (cinc instruments de corda).
 
Actualment, tot i que en un costat hi ha un pis habitat des de fa molts anys, sobre l’antic bar (on antigament, quan encara era de la Parròquia, hi havia un local per a l’Agrupament Escolta on també assajava el grup de teatre La Lluerna als anys 60), es manté tot el local de l’antic cinema-teatre, amb la porta (que era la d’emergència) i una finestra lateral transformades; i, al final de tot, tocant a la plaça Ricard Viñas, encara hi ha la porta petita, per on entraven i sortien els actors cap a darrere l’escenari, per no ser vistos pel públic.
 
Isidre Prat Obradors
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.