dimecres, 11 d’octubre del 2023

Els gorgs de la riera de Rajadell

RACONS DEL BAGES
  
Què són els gorgs?
 
Els gorgs són uns clots que es formen sovint als rius i rieres, on l’aigua alenteix la seva velocitat o bé s’hi queda emmagatzemada. Es produeixen per l’erosió que fa l’aigua al llarg dels anys, que es va emportant els materials més tous, mentre van quedant els més resistents. Van associats a un pendent, més o menys alt, on l’aigua transcorre per salts o cascades i per passos estrets, entremig de les
roques, de formes ben curioses.
 
Els gorgs de la riera de Rajadell
 
La riera de Rajadell neix a l’altiplà de Calaf i desemboca al Cardener, al seu pas per Can Poc Oli, prop de l’Escola Agrària de Manresa. En el seu recorregut hi ha gorgs importants. Avui en destacarem quatre de molt accessibles i propers entre ells, vora la desembocadura. Cal anar a Manresa, travessar el Cardener, i, per la carretera C-37z, arribar al barri del Xup, on es pot deixar el cotxe. Al costat dels blocs de pisos, s’agafa una passarel·la que passa per sota de la carretera i segueix amb un camí ample, paral·lel a la riera de Rajadell, on trobarem els gorgs (hi ha indicadors). Lamentablement, la falta de pluges fa que actualment en aquests gorgs hi ha aigua estancada, però no hi ha moviment d’aigua.
 
Els gorgs dels Corrons i de Cal Gibert 

El gorg de Cal Gibert
 
Al cap d’uns 650 metres de l’inici del camí, trobarem el primer gorg, el gorg dels Corrons, poc important, perquè és petit i ha patit una forta degradació antròpica, és a dir,  està modificat per l’acció humana i reconvertit en un petit pont per travessar la riera. Tanmateix, caminant uns 600 metres més, arribarem al gorg de Cal Gibert, que ja fa més presència i no està alterat: té un desnivell d’uns 4 o 5 metres, sobre una roca de gres i conglomerat.
 
El gorg de les Escaletes
 
El gorg de les Escaletes

Si continuem pel mateix camí, al cap d’uns 500 metres, riera avall, ens trobarem amb el gorg més conegut, més llarg i ample: el gorg de les Escaletes, anomenat així perquè forma uns esglaonets, per on l’aigua va saltant. La roca  és de gres carbonatat i el llit de la riera fa diversos saltants o desnivells. Paradoxalment, la manca d’aigua ens permet veure millor els estrats de roques del saltant més gran i els seus colors, alternant el gris amb el vermellós. El seu desnivell total és de 7 a 8 metres. Com que el terreny, a banda i banda de la llera de la riera, és molt alt, també se l’anomena el “congostet” (petit congost) de les Escaletes. És patrimoni important del Geoparc.
 
El gorg dels Esparvers
 
 El gorg dels Esparvers

Després de salvar les Escaletes, passant per una passarel·la de fusta que hi ha al costat, seguim caminant i, al cap de 800 metres, trobarem el gorg dels Esparvers, que és molt rectangular i no tan gran ni tan profund com l’anterior. També està fet d’un gres carbonatat o calcari.
 
Si seguim el camí, sempre a l’esquerra  de la riera, al cap de 1,7 km. més o menys, arribarem, després de passar per un bon meandre, a l’aiguabarreig de la riera amb el Cardener.
 
Text i fotos: Isidre Prat Obradors
 
PEUS DE FOTO:
Foto 1:  
Foto 2:  
Foto 3: 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.