dimarts, 17 d’octubre del 2023

XV Trobada dels Amics de la Colònia Soldevila

 
 
El dia 24 de setembre va tenir lloc una nova trobada dels Amics de la Colònia Soldevila, la quinzena, amb una visita al monestir de Santa Maria de Serrateix, seguida d’un dinar a Castelladral.
 
La Colònia, durant molts anys, va tenir una intensa vida social i cultural. En recordem algunes:
  • L’escola de nens i nenes: dos pisos adaptats per fer d’escola, els nens a l’esquerra, les nenes a la dreta.
  • El cafè, el cine, el grup de teatre, els Pastorets, les Caramelles, l’Esbart, les processons (Setmana Santa i Corpus, amb catifes de flors)  l’envelat (per la festa major), les festes nadalenques, els focs de  Sant Joan i de Sant Pere, el camp de futbol, les cistelles del bàsquet, la pista de tenis...
Malauradament el tèxtil va fer fallida, les famílies, a poc a poc, van deixar la Colònia i el jovent va emprendre  el seu camí... Com els fils, la vida té diferents colors i textures. Durant molts anys poca cosa vàrem saber els uns dels altres, excepte les persones que vivien en el mateix poble. La família, el treball i l’activitat diària de cadascú eren prioritàries. Ens hem anat fent grans quasi sense adonar-nos-en. La vida, amb els seus entrebancs, s’esmuny com aquell que vol agafar aigua amb la mà i se li escola entre els dits. 
 
Però hi va haver algú, fa uns quants anys, que va pensar a reunir tots aquells que havíem compartit la nostra infantesa a la Colònia Soldevila.  Fou la Maria Rosa Riera, malauradament traspassada aquest any 2023, qui, juntament amb altres persones, van iniciar els contactes i la possibilitat de retrobar-nos tots plegats. Efectivament, ja fa uns anys que, tots els que podem, ens retrobem en algun lloc prèviament consensuat. Aquest any hem trobat a faltar la Maria Rosa, especialment, pel seu tarannà, per la seva cordialitat i per ser una excel·lent persona.Per això li hem dedicat aquesta trobada. Després del dinar han vingut les seves filles, nétes  i néts. El seu nét Guillem, al teclat, ens ha cantat “La mare”, la cançó predilecta de la seva àvia.  

 
En la mateixa trobada vam recuperar i escoltar la sardana  “A l’ombra de Sant Esteve“, dedicada a la Colònia Soldevila, amb lletra de Miquel Bosch i Jover i música de Francesc Juanola i Reixach, estrenada a la Colònia el 18 d’agost de 1957.
 
L’Horaci Capel va iniciar el  treball de recerca de la sardana, un treball feixuc i complicat. Començant per la Casa de la Sardana a Barcelona i  continuant pel Museu de la Mediterrània a Torroella de Montgrí. Totes les gestions eren  negatives i poc encoratjadores. Passat un temps, l’Horaci va contactar amb en Joan Piñero, de Manresa, i aquest, juntament amb un amic seu, va aconseguir la particel·la de l’esmentada sardana. Finalment, es varen posar en contacte amb el director de la cobla Ciutat de Granollers, Joan Gómez, que va refer la particel·la principal i la de cada instrument, ja que l’original es trobava en mal estat de conservació. Amb  la seva direcció se’n va fer una gravació a Granollers.
 
En la nostra trobada anual, hom va suggerir la possibilitat de cantar aquesta sardana, i aquí apareix de nou en Guillem Cabra Besa, qui, amb una dolça veu,  ens la va cantar en recordança de la seva estimada àvia, Maria Rosa Riera. Així tothom en vàrem poder gaudir. Gràci4es als organitzadors i participants, i esperem retrobar-nos per molts anys en aquestes trobades emotives.
 
Amics de la Colònia Soldevila
Foto: Alfred Selgas

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.