dimecres, 1 de febrer del 2023

L’Ajuntament, el CCB i la cultura

EDITORIAL

Per segon any consecutiu, l’Ajuntament de Balsareny ha exclòs el Cercle Cultural de les subvencions a les entitats d’àmbit cultural, en aplicació de la valoració obtinguda segons els criteris generals i específics que estableixen les bases reguladores, que determina l’Ajuntament, i que creiem que discriminen volgudament certes entitats culturals. Així, per exemple, es puntua desmesuradament alguns conceptes, mentre que d’altres puntuen molt poc o no es contemplen; i a més, hi ha un límit mínim de punts (que altres subvencions no tenen) per sota del qual les entitats queden excloses. És clar que l’Ajuntament pot establir les normes que cregui convenients, sempre que no siguin discriminatòries i que no les interpreti de forma subjectiva, com creiem que passa. Es diria que l’establiment d’aquests criteris i puntuacions es basa en una visió parcial de la diversitat d’àmbits que toquen les entitats culturals, perquè es prioritzen determinades activitats en detriment d’altres igualment vàlides.
 
Quan l’any passat ens van denegar la subvenció vam presentar-hi un recurs, que ens va ser denegat amb una argumentació llarga i detallada però que vam considerar en molts aspectes discutible. Aquest any també hem presentat recurs, i passats els 30 dies no hem rebut encara resposta.
 
El Cercle Cultural, en els darrers tres anys, ens hem trobat que l’Ajuntament ha trencat amb una tradició que durava des del primer consistori democràtic, fa 40 anys, de tenir dret a publicar una pàgina del Sarment a canvi d’una aportació econòmica pel valor del cost de la pàgina (últimament eren uns 300 euros anuals), i tot i dir-los que publicaríem igualment, sense cobrar, una pàgina amb les informacions que ens enviessin, no ho han volgut fer. Cada vegada que hem demanat un local per fer-hi activitats concretes, hem topat amb molts entrebancs. Quan hem demanat permís per fer la parada de Sant Jordi o altres activitats, ens han contestar tard o bé ens hi han posat tota mena de dificultats. Mai no hem entès la raó d’aquesta actitud.
 
Sabem que no som sols: fa uns mesos, les conclusions del fòrum d’entitats de Balsareny (Sarment, juliol 2022) van palesar que són nombroses les entitats que voldrien que l’administració local fes costat a les associacions, però es queixaven d’un excés de normativització, una manca d’interlocució planera i fàcil i un desinterès envers les activitats que alguns col·lectius duen a terme. En lloc de facilitar espais i recursos materials i econòmics, les entitats lamentaven que sovint s’hi posen entrebancs o dilacions burocràtiques que, al capdavall, acaben generant cansament i desànim.
 
Des del CCB continuarem treballant per poder mantenir les activitats que fem i incrementar-les si podem, convençuts que és una cosa important per al poble, encara que no tothom ho valori així. Esperem poder arribar a celebrar els 50 anys d’existència gràcies a l’escalf dels nostres socis, als quals agraïm el seu suport incondicional, així com a les entitats locals que col·laboren amb nosaltres; i haurem de pensar com obtenir noves fonts de finançament alternatives per contrarestar el menyspreu amb què aquest Ajuntament s’entesta a tractar la nostra entitat —entre altres, perquè de fet ja hem dit que no som sols a ser vistos com una pedra a la sabata.
 
Cercle Cultural de Balsareny

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.