diumenge, 12 de febrer del 2023

Cavalcada dels Traginers 2023

 

El diumenge dia 12 també va fer bo i molt de sol. Van venir molts visitants. De bon matí, la Torrada va aplegar una gentada per fer un bon esmorzar; al Trull es va ferrar un cavall: i tot el matí hi va haver el Mercat i la Botiga, amb gran nombre de parades de productes artesans. Mentre s’acabava de guarnir el bestiar, la Comitiva d’Honor, amb la cobla Ciutat de Manresa i els dos cordonistes, Arcadi i Manel Soler, va anar a cal Merenci a buscar el banderer, Ramon Soler Altarriba. Després, amb el nuvi, Toni Sànchez, van anar a recollir la núvia, Laura Garcia, i la mare amb el dot.
 
Així començava la gran Cavalcada dels Traginers, amb el banderer, els Bastoners, el Traginer d’Honor, Josep Sensada Massanés, les dues colles geganteres locals (Geganters i Grallers de Balsareny i Colla Gegantera Els K+ Sonen de Balsareny) i una nodrida representació de pubilles i hereus de tot Catalunya. El gruix de la desfilada, com de costum, eren els Traginers, amb mules i matxos carregant albardes, sàrries, bastos i estris per portar tota mena de mercaderies. Tot seguit, nombrosos carros de transport i tartanes plenes de quitxalla,  espontanis i els genets que participarien a després a la cursa; tot plegat, més de cent cavalleries. La cavalcada va ser comentada amb gran detall per Jacint Orriols Alsina, i a la plaça de la Torrada mossèn Antoni Bonet Trilla va fer la benedicció de les cavalleries. Després de fer dues voltes al circuit, es va fer el lliurament de l’estendard al banderer de l’any que ve, Jordi Morros Sabata.
 
A la tarda hi haurà un altre dels moments destacats de la Festa: les curses d’ases, ponis, mules i cavalls al circuit del Castell. I després del lliurament de premis, a la Taverna hi haurà el concert de fi de festa, amb Sergi Estella.
 
Cal felicitar els organitzadors per l’èxit de la Festa, per l’enorme feinada que suposa preparar-la i per mobilitzar cada any tantes persones amb l’objectiu compartit de fer-la més lluïda i espectacular i aconseguir que arreu de Catalunya es parli de Balsareny i se’n parli molt bé. Per molts anys i visquen els Traginers!
 
Sarment
Fotos: R. Carreté / A. Selgas















































































































Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.