dijous, 2 de febrer del 2023

Imatges de Balsareny

 
Novament us proposem d’esbrinar on correspon la fotografia adjunta i fer-ne cinc cèntims. És una imatge que pertany al terme de Balsareny o bé als termes veïns, però molt a prop del nostre. Els termes veïns són Castellnou de Bages, Gaià, Navàs i Sallent. Ànims!
 
Text i foto: Isidre Prat Obradors

Resposta a Imatges de Balsareny
 
La imatge que us proposàvem correspon a la casa de la Creu del Perelló, que pertany al terme municipal de Castellnou de Bages, però queda molt a prop de Balsareny. La casa, com veieu, està en ruïnes, per bé que té una gran importància històrica, com ara veurem.
 
Per arribar-hi cal agafar la carretera de Balsareny a Súria i, al cap d’uns 2,5 km. des de la rotonda de la carretera de Berga, cal trencar a l’esquerra i prendre la pista que va a la Torre de Castellnou. Al cap de  3,3 km,  veurem, a la dreta, un indicador que et fa agafar una pujada molt dreta, d’uns 200 metres, fins arribar al capdamunt del pla on hi ha aquesta antiga masia. Aquesta pujada és molt millor fer-la a peu.
 
Aquesta casa no tindria una rellevància especial si no fos perquè va ser una base de refugi dels maquis. El 22 de febrer de 1945, la Guàrdia Civil hi va matar, juntament amb dos maquis, els masovers de la casa, Ramona Bessa i Domingo Rovira. També és l’indret on, divuit anys després, van matar el famós Ramon Vila Capdevila, el “Caracremada”, el darrer maqui anarquista català, que va lluitar contra el franquisme fins al final, en què va ser abatut per la Guàrdia Civil, el 7 d’agost de 1963, en una emboscada molt a prop d’aquesta masia, entre els termes de Castellnou i Balsareny. Va ser enterrat al cementiri de Castellnou sense cap referència. Tanmateix, arran de les obres d’ampliació del cementiri, l’any 1999, les seves despulles varen ser dipositades en un cup de vi (una tina), que va quedar integrat al cementiri actual. Aquesta va ser la primera exhumació amb mètode científic d’un represaliat de la dictadura que es va fer a l’estat (també van fer-ne una autòpsia i un estudi arqueològic). 

 
Podeu veure aquesta mena d’edificació, el cup, en la segona foto que adjuntem aquí. Fixeu-vos que al mig hi ha una placa amb una inscripció i una dedicatòria, que segurament va posar l’Ajuntament de Castellnou, com a respecte a la seva figura. Es pot visitar molt fàcilment si aneu al nucli antic d’aquest municipi, on hi ha l’Ajuntament, i, de pas, veure la bonica església romànica de tres absis, tot el cementiri (bastant original) i el Museu dels Maquis; tot això forma un conjunt que s’ha restaurat darrerament. Per visitar el museu, us caldrà demanar hora a l’Ajuntament, o bé trucar al número 938 272 091 (de dilluns a divendres, de 8 a 15 h) (www.castellnoudebages.cat). De Balsareny a l’Ajuntament de Castellnou hi ha uns 10 km, passant per la Torre de Castellnou. En podeu veure més detalls al blog d’en Xavi Novell “Notes de Balsareny” (08660.blogspot.com).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.