ESPORTISTES DE BALSARENY
Toni García Serarols es va iniciar a fer muntanya amb
l’escoltisme; els seus caps, en aquells anys que no hi havia tantes regulacions
—títols de monitors, permisos d’acampada...— els duien a fer excursions i
campaments per les muntanyes dels Pirineus, la Cerdanya, el Ripollès i, no cal
dir-ho, pels voltants de Balsareny. El contacte i l’estima per la natura sempre
han format part la cultura de l’escoltisme, que treballa pel desenvolupaments
integral dels infants i dels joves per mitjà de l’educació del lleure. Com a anècdota,
el Toni ens explica que els caps i les guies trucaven a les famílies si passava
alguna cosa; però que, com que quasi mai no calia, durant els dies d’estada
fora no hi havia cap informació per banda.
—Així doncs, fa molts anys que fas muntanya?
—Sí, però
per a mi no és una fita fer moltes muntanyes, sinó que l’objectiu és anar-hi i
impregnar-me’n. Puc anar moltes vegades a la Gallina Pelada, per exemple, i
sempre m’agrada pujar-hi, passar-hi el matí, ensopegar-me amb els rocs, veure
les vistes i engolir l’aire que m’allibera de la rutina del dia a dia.
Cada dia hi ha més gent a la muntanya amb la foto inclosa del cim i la colla. Res a dir, és un moment diferent; però abans, com que portàvem una càmera amb un carret de 24 o 36 diapositives, la veritat és que esperaves amb il·lusió el revelat, a veure com havien quedat les imatges que havies pres. Ara tot és molt immediat.
—Has anat amb gent diversa durant aquests anys?
—Sí,
primer amb els escoltes i de joves amb el CEB amb el Pep Cañellas i el seu amic
Quico, amb el Pep Bonals, amb gent del Centre Excursionista de Berga, el
Carmelo Dolado de Balsareny i molts altres que vas sumant pel camí. També
vaig amb expedicions que organitza el
Pako Crestas: ell bàsicament munta la logística del viatge —vols, estades en
llocs concrets, lloguer de furgonetes, portadors, etc.— i una vegada a lloc es
preparen els grups, les cordades, i es fan colles en funció dels interessos
personals i de la zona; tot i que abans, ja tenim la idea prèvia de què hi anem
a fer i ho treballem. La muntanya no es pot improvisar, s’ha de preparar bé i,
tot i així, mai no es calcula prou, perquè els riscos hi són, i el temps i
altres fenòmens naturals no sempre es poden evitar.
Amb l'Helena, la seva parella |
Cada dia hi ha més gent a la muntanya amb la foto inclosa del cim i la colla. Res a dir, és un moment diferent; però abans, com que portàvem una càmera amb un carret de 24 o 36 diapositives, la veritat és que esperaves amb il·lusió el revelat, a veure com havien quedat les imatges que havies pres. Ara tot és molt immediat.
Amadablam |
El 1994 vaig anar a l’Equador amb el Pep Bonals i vam fer el Chimborazo (6.262 m), el Cotopaxi (5.897), el Cayambe (5.790) i l’Iliniza (5.126).
L’any 2011 vam anar amb el Carmelo a l’Argentina a fer el Pissis (6792 m).
Al Marroc hi estat diverses vegades perquè, tot i que sembla que només hi ha desert, la zona de l’Atles és un entramat de valls i cims amb boscos, cascades i poblets de fang vermellós amb una vegetació variada. A més, des de dalt del Toubkal impressiona veure 360º de desert a ull nu. He fet els 14 cims de la serralada de l’Atles, que ofereixen unes caminades fins als 4.000 m d’altitud i les seves parets amb gel o sense són indrets meravellosos folrats de vies d’escalada. Amb algun company n’hi hem obert diverses.
També he estat al Pakistan amb una expedició de 6 persones al Spantink (7.027 m) i al Nepal fent un trekking per l’Everest; la intenció era fer l’Island Peak (6.189) i l'Amadablam (6.812) però aquesta vegada per un problema de salut individual vaig haver de tornar.
Àpat amb gent diversa |
Als pobles dels quals parteixen els trekkings i les expedicions hi ha tot un mercat al seu voltant; allà fas les compres del darrer moment, s’hi poden llogar tendes, algun material si s’ha perdut en el vol, i ultimar els contractes amb els portadors que, actualment, ja tenim establerts prèviament; tot i així, sempre hi ha ajustaments de darrera hora.
La vianda en marxa |
La vegada que vam estar al Pakistan portàvem 60 portadors fins al camp base. Sembla molta gent, però es fa un trasllat de materials important —tendes, carpes grans per al lloc de menjar, la cuina, el menjar, bidons de 25 litres de querosè...— i cadascun porta entre 20 i 30 kg de càrrega; també puja algun ruc o un altre animal. Al camp base van pujar-hi carn: dues cabres i sis gallines que van matar al campament i de cap a la glacera per conservar-ne la carn. És clar, les cabres van pujar tot corrent i saltant, però les gallines les van haver de carregar.
Nosaltres portem el menjar per als darrers trams i es tracta d’aliments que ens venen de gust i que es guarden: embotit envasat, formatge, barretes energètiques, fruits secs... Sí, sí, el menjar dels dies també és tot un tema: hi ha llocs que s’adapten força al gust dels estrangers i ens fan pasta, truites, patates; però, sobretot al Marroc, ens mantenen més els seus propis plats: cuscús, que és una sèmola amb verdures i carn o pollastre; i el tagín, que és una mena d’estofat de carn, sobretot xai, amb verdures, llegums i gustos concentrats d’espècies. També serveixen molta tonyina.
A la tornada, l’equip de portadors es redueix a la meitat. Quan la vista del campament ho permet, fa gràcia perquè veus pujar uns punts petits per la glacera. Els portadors sempre solen ser persones molt disposades a servir i a entendre’s amb els muntanyencs. No cal un idioma comú, les mirades, els gests, les coses més bàsiques les anem configurant en un llenguatge comú, i sobretot ens fan sentir la seva protecció i experiència a la muntanya.
Els companys de sempre |
Al Pakistan |
Fotos: Arxiu Toni Garcia
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.