dimarts, 6 de desembre del 2022

Imatges de Balsareny


Acabem l’any amb una nova foto sobre un indret conegut del nostre poble, o bé de zones properes dels termes veïns (Castellnou de Bages, Gaià, Navàs i Sallent). Es tracta d’endevinar on és i de fer-ne cinc cèntims. La resposta, com sempre, es publicarà més endavant en aquest mateix blog.

Text i foto: Isidre Prat   

Resposta:
 
La imatge correspon a la font i la capella de Sant Roc: a l’esquerra, la font i a la dreta, la capella; amb orígens molt diferents. Estan situades a la sortida del poble, per la carretera d’Avinyó, just al costat esquerre del pont del riu, abans de creuar-lo (marge dret del riu).
 
La capella va ser construïda per Mn. Roc Garcia, el 1797, després d’acabar les obres del pont del riu. La torre, de base quadrada, està feta amb pedra sorrenca i la teulada de pedres i morter, coronada amb una creu. Darrere una reixa metàl·lica hi ha les imatges de Sant Roc, Sant Joan Baptista i la Mare de Déu dels Dolors, que són força recents, ja que han estat restituïdes diverses vegades. La reixa va ser reforçada amb ferro fa uns anys, perquè s’hi havien donat alguns robatoris. No fa pas massa anys que van fer malbé les imatges i es van endur les monedes de dins.
 
A la part de baix de la pedra, hi havia la inscripció d’una dècima (un tipus de poema de deu versos), escrita per Roc Garcia; però actualment està molt esborrada, tot i que, si us hi fixeu (sobretot en versió digital), s’hi poden entendre algunes lletres. Per això, fa poc s’hi ha penjat, com podeu veure, una placa de marbre blanc, reproduint la dècima, que diu:
 
Virgen Dolorosa, el Puente / por Vos sin mal concebido, / guardad, pues el pueblo unido / lo pide devotamente. / Vos, Bautista penitente / y vos mi patrón San Roque / haced que no se derroque  / ni esta capilla si os place / que el Rector García os hace / para que el pueblo os invoque.
 
Sembla que a l’altra banda del pont (marge esquerre del riu i també a l’esquerra del pont mirant a Puigdorca) hi havia una altra capella, més antiga (d’un segle abans) erigida per Isidre Rodoreda, en acció de gràcies per haver-se salvat de negar-se al riu, i restaurada el 1797 amb una altra dècima de Roc Garcia. Actualment encara hi ha una paret de totxanes que de ben segur era el suport de la capella, colgada d’heura i bardisses, però s’hi pot accedir amb compte.
 
Per altra banda, a l’esquerra de la capelleta, hi veiem la font de Sant Roc, construïda per Mn. Joan Bajona el 1997, commemorant el segon centenari del pont. Està feta amb pedres i formigó i, tant el nom de la font com la paret on hi ha l’aixeta, estan fets amb un trencadís de rajoles de colors, com altres escultures que Mn. Joan va fer al poble. La cobreix una capa d’heura. Cal dir que actualment la font raja, amb aigua de la xarxa pública urbana, la qual cau en una pica.
 
Completen aquest conjunt uns bancs de pedra i una petita jardinera, sense plantes. La síquia passa just per darrere i a un nivell més baix.
 
Tinc entès que la placa de marbre amb la pregària, així com un petit arranjament del trencadís de la font, s’han fet aquest any, aprofitant que el 24 d’abril de 2022 es van complir 225 anys que es va donar per acabat el pont del riu.
 
Isidre Prat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.