dissabte, 17 de desembre del 2022

Els Geganters i grallers de Balsareny a la Fira de la Puríssima

 
 
Per aquestes dates moltes són les localitats que fan fires nadalenques; una mostra la trobem a Gironella, on el 8 de desembre celebren la tradicional Fira de la Puríssima, i a la qual enguany els Geganters i Grallers de Balsareny han assistit, participant de la seva 34 Trobada de Gegants al costat de les colles de Navàs, Sant Julià de Cerdanyola, Artés, Petits geganters de Manresa, Montmajor, Taradell, Sant Joan de Vilatorrada, Puig-reig i Gironella.
 
A les 9 del matí, al caliu de les brases, ens oferiren l'esmorzar compost d'unes bones llesques de pa torrat, botifarra, cansalada i el tradicional “blat de moro escairat”, plat típic de l'Alt Berguedà que cada any per la Fira és elaborat per un/a xef de la comarca. En aquesta ocasió l'escollida va ser Remei Escolies, del restaurant Els Roures, qui va reconèixer que gràcies a fires com la de Gironella s'ha donat a conèixer aquest plat, introduït al Berguedà al segle XVIII. També va agrair la feina de la pagesia  i de les persones escairadores de blat de moro, ja que sense elles aquest i tants altres plats no serien possibles.
 
La Fira de la Puríssima de Gironella és una mostra de Nadal, gastronòmica i  cultural, que pretén fer costat al comerç de proximitat i ser fidel a les tradicions tant nadalenques com populars. Els nostres Geganters s’ho van passar d'allò més bé ballant en aquesta tradicional i valuosa fira, envoltats d'un munt de figures de gegants, de les quals destaquem els amfitrions: Tomàs i Antònia, construïts l'any 1991 per l'escultor Francesc Cisa.
 
Moltes gràcies, Gironella, per aquest tast de cultura!
 
Text i fotos: Jordi Vilanova















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.