dilluns, 19 de desembre del 2022

Acte d’entrega dels capons al Castell de Balsareny

 
 
Després de dos anys d’interrupció forçada per la pandèmia, enguany, el passat 17 de desembre, es va tornar a realitzar l’acte de l'entrega dels dotze capons per part de la Junta de la Séquia de Manresa al baró del castell.
 
Un cop més, i com ja és costum, la Colla Gegantera "Els K + Sonen" de Balsareny hi vam ser presents dins la programació de l'acte protocol·lari. Així doncs, al voltant de 2/4 d’11 del matí, els grallers i tabalers de la colla sortíem de la bassa acompanyant tota la comitiva d’autoritats manresanes i balsarenyenques i membres de la Junta de la Sèquia, així com el mateix carro que transportava els capons.
 
Al so dels nostres musics durant tot el recorregut, s’arribava a la placeta que queda just sobre la capella, on encara vam oferir un parell de cançons tot esperant el moment definitiu en què l’alcalde de Manresa i un representant de la Junta de la Séquia de Manresa van trucar a la porta del castell i la baronia els obria les portes. S’entrava al pati al so d'una "marxa" interpretada per la nostra colla, donant solemnitat a un dels moments més simbòlics de la festa.
 
Un cop dins, i amb la presencia dels gegants Bernat de Peguera i Blanca de Bell-lloc contemplant l'acte, hi va haver parlaments per part de l’alcalde de Manresa i del baró, als quals seguiria una teatralització que representava el fet que es commemorava i el significat en si de l’acte de l’entrega com a solució d’un pacte que es va fer al segle XVI per compensar la tala d’arbres sense el permís de la baronia.
 
A continuació, la nostra colla va interpretar, primerament, el ball de lluïment amb el so enregistrat de cobla, perfectament ballat pels nostres gegants, i acabava la nostra intervenció amb dues peces més tocades pels nostres músics i ballades pel Bernat i la Blanca, que una vegada més captaven la mirada dels més petits però també la dels més grans en un escenari tan icònic com el castell, allà on ambdós personatges van conviure al segle XIV.
 
Un bon esmorzar ofert per la Junta de la Séquia va cloure el matinal.
 
Colla de Geganters i Grallers Els K + Sonen de Balsareny












Fotos: Els K+ Sonen (Marc Vilardell / Marc Comabella)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.