dijous, 29 de desembre del 2022

Magnífic 54è Concert de Sant Esteve

 
Encara ben viu en la memòria de tothom el gran èxit del musical El cafè de la marina estrenat el mes passat, la Coral Sant Esteve de Balsareny, fundada per Mn. Joan Bajona el 1963, ha començat amb el tradicional Concert de Sant Esteve l’any de celebració del 60è aniversari de l’entitat, en el marc del qual preveu un seguit d’actes que culminaran d’aquí a un any per Sant Esteve del 2023. 

 

Aquest concert va començar el dia de Sant Esteve de 1968 a la colònia Soldevila, ja amb la Polifònica de Puig-reig —que llavors es deia Coral Joventut Sardanista de Puig-reig—. Des d’aleshores totes dues formacions han cantat pràcticament sempre plegades en aquesta diada; durant alguns anys els va acompanyar també la Coral Sant Genís de Navàs, i en moltes ocasions la Coral Infantil Romaní de Balsareny, el planter natural de la Coral Sant Esteve. 




 
L’acte d’enguany el va presentar Mar Poyato, periodista balsarenyenca de RAC-1, que va recordar que també havia format part de la Coral. Josep Creus, president de l’agrupació, va adreçar unes paraules per subratllar l’efemèride que es celebrarà durant tot l’any sense obviar un record als membres que ens han deixat amb el pas del temps. I va fer una crida a la incorporació de noves veus a l’entitat, en especial veus masculines. 



 
L’actual Coral Sant Esteve, de fet, ja ha emprès la renovació generacional i, al costat de moltes de les veus veteranes de sempre, presenta un nucli de joves sopranos i contralts que canten molt bé, igual com la resta del grup. També l’acompanyament musical i la direcció de Marc Comabella aporten un innegable valor afegit en la tria d’un repertori modern i de notable complexitat que la Coral resol perfectament. 


 
Sota la direcció de Marc Comabella, la Coral Sant Esteve va obrir l’actuació interpretant Estimo el Nadal, d’Antoni Tolmos. Tot seguit va oferir el popurri Nadal, llum i misteri amb les cançons de Francesc Vila La neu; Nadal, Nadal; Dorm, infant, dorm; Neu vermella i L’oblit. Seguidament, un medley de cançons i nadales americanes, amb Escolteu, els àngels canten (Mendelssohn), Oh little town of Bethlehem (L. Redner) i Hallellujah (Leonard Cohen, arranjament d’Andrea F.); per acabar amb un popurri de les cançons d’El cafè de la marina amb peces d’Ortega Monasterio, Francesc Vila, Castor Pérez i Josep Creus: La gavina; Si fóssim gavines; Tornada a Mallorca; Com és el mar, mariner; Vestida de nit; Can-can de l’Artista; L’amor és una follia; Balada d’en Lucas, i Plora, guitarra


Acompanyaven la Coral els músics Sergi Renom (violí), Júlia Ferrer (viola), Cèlia Roca (violoncel) Núria Carreras (contrabaix), Rosa Rodríguez (tenora), Oriol Panadès (percussions) i Marc Comabella (piano). Tant en el musical com en el concert, totes les orquestracions van anar a càrrec de Guillem Vilar. 

 
La segona part va anar a càrrec de la Polifònica de Puig-reig, dirigida per Emmanuel Niubò i amb Josep M. Conangla al piano. Van interpretar el medley Disney en català amb cançons de pel·lícules: Quan demanes a un estel (Pinotxo), Bon profit (La bella i la bèstia), Supercalifragilistiquexpialidosos (Mary Poppins), El somnis són els desitjos (La Ventafoics) i Zip-a-dee-doo-dah (La cançó del Sud). Seguidament, van presentar una selecció de Nadales del món, amb: Deck the Hall (arranjaments J. Rutter), Christmas Lullaby (John Rutter), We wish you a Merry Christmas (arr. J. Rutter) i Jingle Bells Rock (arr. P. Foggitt). 

 
A la part final, les dues corals conjuntament, amb els músics de la primera part més Berta Besa (violí), van cantar El Noi de la Mare i El dimoni escuat (populars catalanes harmonitzades per Albert Guinovart), dirigides per Marc Comabella; i amb direcció d’Emmanuel Niubò, Allà en un pessebre (Speelman), l’Al·leluia d’El Messies de Händel, i Santa Nit (F. Gruber), cantada entre el públic i amb el públic, al costat del gegantó que representa mossèn Joan, que presidia l’acte.  






 

El públic que omplia la sala va aplaudir amb entusiasme cada una de les peces interpretades en aquest concert, on tots els intèrprets van brullar a un nivell molt alt. Felicitem les dues corals per llur constància a mantenir una tradició tan entranyable, i la Coral Sant Esteve per la tenacitat que demostra el seu esforç continuat al llarg de seixanta anys al peu del canó amb tanta qualitat i empenta. La sensació que van deixar, tant en El cafè de la marina com en aquest concert, és esperançadora: hi ha futur. Seguirem expectants els actes del vostre aniversari. Gràcies, Coral, i per molt anys!
 
Ramon Carreté
Fotos: Alfred Selgas / R. Carreté  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.