divendres, 12 de gener del 2024

Imatges de Balsareny

 

Fixeu-vos en aquesta imatge, que correspon a un indret del nostre terme municipal o molt a prop en termes veïns. Tot seguit, contesteu aquestes preguntes: Què és? On és? Per a què serveix? 
Publicarem la solució més endavant, en aquest mateix lloc 
 
Text i foto: Isidre Prat Obradors


Solució a Imatges de Balsareny
 
Es tracta de l’observatori o aguait de les aus que, des de fa anys, es troba just al camí del costat de la Resclosa dels Manresans. Si algú encara no s’hi ha fixat mai, pot fer un passeig per tot l’Espai d’Interès Natural de la Resclosa i el veurà. És una caminadeta d’un quilòmetre i mig aproximadament des de l’Institut Escola fins allà, passant per la casa del Maiol.
 
L’aguait és just a la mateixa zona on hi ha la resclosa, la caseta de l’inici de la síquia o km 0 (on l’aigua passa a tenir un curs subterrani), el mirador que s’endinsa cap a la llera del riu, les conegudes “dames coiffées” i l’única verneda del Bages (amb els verns majestuosos i els nous que es van plantar fa tres anys, amb motiu de les obres de la resclosa); a part del bosc de roureda amb aurons que hi ha a la vora. Concretament, l’aguait és uns 30 metres darrere l’esmentada caseta, pel camí que va cap a la Rabeia.
 
És una mena de caseta oberta de fusta, amb un banc per seure i una finestra al davant per observar les aus, evitant fer sorolls i ser vistos per elles. També té una teuladeta de plàstic, que fa d’aixopluc. Amb una mica de sort i paciència podem veure algunes de les aus més comunes que sol haver-hi a la zona, i que estan descrites i dibuixades en un plafó clavat a la fusta, que són: el bernat pescaire, l’ànec collverd (un dels més freqüents, fàcil de veure), la polla d’aigua, el corb marí, la merla d’aigua, la pastorella blanca, el blauet, la pastorella torrentera, el mosquiter, la mallerenga cuallarga, la xivitona i el rossinyol bord. Això no vol dir que no s’hi puguin veure també altres espècies d’ocells.
 
Isidre Prat 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.