divendres, 5 de gener del 2024

Voluntariat

 




Molta gent petita, en llocs petits, fent coses petites, poden canviar el món
Eduardo Galeano
 
Ens agradaria començar aquest article enllaçant-lo amb el del mes passat, que feia referència al treball dels joves de l’Agrupament Escolta  Guillem de Balsareny. Entre moltes altres virtuts, en  destacàvem especialment el fet que “les activitats dels escoltes s’emmarquin en un context de voluntariat”, perquè considerem que l’activitat voluntària és un valor social imprescindible per a la bona salut de la comunitat. I ells hi contribueixen i ens marquen el camí, alhora que sembren aquesta llavor en les futures generacions.
 
Tots procurem gestionar el nostre temps lliure de la manera que ens ve més de gust. I acostumem a establir les nostres prioritats d’acord amb els propis interessos i necessitats. És una qüestió ben personal i legítima. Donat que el temps lliure sovint va escàs i que els compromisos i necessitats personals i familiars abunden, el fet que tantes persones arreu del país decideixin dedicar part d’aquest temps d’oci enfocant les seves prioritats cap a l’acció voluntària com a resultat d’una lliure elecció, ètica i gratuïta —que no espera retribució o recompensa de cap mena— per desenvolupar una tasca sovint anònima o, fins i tot, poc valorada, és una cosa extraordinària, que diu molt del model de societat que estem construint entre tots. 
 
L’acció voluntària és un acte carregat d’empatia social, voluntat de servei i solidaritat, que fomenta la corresponsabilitat, la cohesió i la inclusió social, en una dinàmica que trenca barreres generacionals, ètniques, corporatives i socials, bandejant d’aquesta manera tòpics i prejudicis.
 
I, des d’una perspectiva individual, esdevé una eina molt potent per redefinir prioritats, per vehicular el compromís i les inquietuds personals, per sentir-te útil i part activa en l’intent necessari de canviar les coses. L’acció voluntària, des d’aquesta perspectiva, millora l’autoestima de qui la practica i personifica el sentit de viure en comunitat. Contribueix, en definitiva, a formar persones socialment compromeses.
 
En uns casos, ens hi apropem des de camps completament allunyats de la professió i de la pròpia expertesa; en altres, per revertir en la comunitat l’experiència acumulada al llarg dels anys. Allò que abans oferíem com a servei remunerat des del punt de vista empresarial i laboral, ara ho oferim sense afany de lucre, de manera altruista. El ventall de possibilitats d’intervenció és tan gran i divers com ho és el catàleg de necessitats personals i col·lectives: des de l’ajut individual per revertir situacions de precarietat, dependència, integració o marginació, fins a la participació en algun projecte col·lectiu engrescador que necessita de totes les mans i de totes les voluntats per esdevenir possible. Finalment, en els temps que corren, l’acció voluntària esdevé un acte de militància contra la tendència actual cap a l’individualisme. 
 
Per fortuna, a Balsareny el voluntariat gaudeix de bona salut. Som un poble amb una dinàmica social ben viva, amb moltes activitats de cultura i tradicions que es desenvolupen al llarg de l’any i que demanen una acció voluntària potent i continuada. I, malgrat que sovint trobem a faltar voluntaris o tenim la percepció de que sempre som els mateixos, al final sempre ens en sortim i això ens ha de fer sentir orgullosos.
 
Segurament, doncs, la qüestió ara mateix és com ampliar la base de voluntariat potencial i com fer-la operativa en el sentit que permeti donar una resposta ràpida a les necessitats que la dinàmica associativa demana. Millorar la difusió que fem de les nostres activitats i de les necessitats de suport que se’n deriven, que arribin a més gent d’àmbits i entorns diversos, que la coordinació entre entitats esdevingui més fluida i dinàmica per millorar els suports mutus, i que les potencials disponibilitats i capacitats de persones disposades a col·laborar puntualment o de manera continuada no es perdin per manca de coordinació entre demanda i oferta.
 
En aquest sentit, des de la comissió de voluntariat de Balsareny Educa, en col·laboració amb l’Ajuntament, hem arrencat una iniciativa que podria resultar eficient. Un xat de Voluntariat en què hi pot participar un representant de cada entitat i associació del poble, de manera que, en aquest context, les peticions i propostes de voluntariat tinguin una difusió més àmplia i àgil, i la coordinació per a cobrir les necessitats esdevingui més eficient. Us animem a participar-hi.
 
Som molt conscients, per acabar, que si fem voluntariat és perquè ens agrada, perquè ens fa sentir bé ajudar a millorar la vida associativa del nostre poble i les necessitats de les persones. I quan ja no en gaudim, pleguem. Sense recança. I a l’horitzó, sempre, les paraules del Pere Casaldàliga: El que dono és el que em fa, no el que tinc. Quan més dono, més tinc perquè soc més. Quan més tinc i dono menys, tinc menys perquè soc menys. 

Balsareny Educa 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.