divendres, 12 de gener del 2024

Isidre Viu i Payerols. Entrevista al primer tinent d’alcalde

 
 
En aquest primer mes de 2024, i després de l’entrevista amb l’alcaldessa, hem cregut oportú ara parlar amb el primer tinent d’alcalde, Isidre Viu i Payerols, que també és regidor de diverses carteres del nostre consistori i, com sabeu, serà alcalde durant la segona part d’aquesta legislatura.
 
—Isidre, com valores el temps que porteu governant, els 8 regidors, 4 d’Endavant i 4 d’ERC, un cop ha passat mig any de la legislatura? És bona la relació entre tots dos partits?
 
—La valoració és positiva. Tots els regidors hem començat amb ganes de treballar i de fer la feina ben feta, cadascú des del seu àmbit, però amb la col·laboració d’altres regidories quan s’escau. Pel que fa a la relació que hi ha entre els dos partits, jo diria que és immillorable.
 
Com recordaran els lectors, l’Isidre ja va ser alcalde, des de l’octubre de 2017 fins al juny de 2019, quan Junts va guanyar les eleccions i va entrar com a alcaldessa Noèlia Ramírez. Aquesta experiència t’ha servit ara per tornar a ser en un equip de govern amb desimboltura? T’has trobat amb projectes que ja hi havia i que encara continuen o que ja s’han acabat o s’han eliminat, durant la legislatura passada?
 
—Evidentment que el meu pas per l’Alcaldia m’ha servit com a experiència per tornar a formar un equip de govern. Per altra banda, sí que encara ens hem trobat amb projectes que hi havia pendents de fer i que són molt importants per al municipi, com serien el POUM, encallat des de fa anys, i una licitació de neteja viària prorrogada al llarg del temps. Pel que fa a projectes que continuen, hi ha el projecte de recollida de deixalles amb contenidors tancats, que crec que ha estat un projecte d’èxit. Entre els projectes que es van eliminar podríem citar-ne, com a més importants, l’arranjament del carrer Ponent i la nova ubicació de la Biblioteca.
 
—El que sí que ha canviat des d’aleshores és la situació política. Els canvis polítics tan continuats han fet que la forma de treballar ara hagi canviat, o no afecta gaire en municipis petits com el nostre?
 
—Evidentment que l’estat de la política influeix en els municipis. Cal saber que tot està interrelacionat i que,  segons quin tipus de govern tinguem a les institucions superiors, pot fer amb les seves decisions que tots els municipis,  per petits que siguin, tinguin més o menys oportunitats.
 
Creus que jugues amb avantatge respecte a la Glòria, perquè tu ja sabies de què anava la cosa i ella no? O això t’ha servit per ajudar-la, a ella, a fer el seu rodatge?
 
—Jo no voldria parlar d’avantatges. El que sí que és cert és que la experiència fa que t’ho miris tot amb una altra perspectiva i tendeixis a relativitzar-ho tot. Crec que cadascú ha de passar el seu aprenentatge sense interferències. La meva manera de ser és de deixar fer i col·laborar al màxim en tot el que pugui i se’m demani.
 
—Concreta, per als lectors, quines són les teves funcions com a primer tinent d’alcalde.
 
—Les funcions d’un primer tinent d’alcalde són les de representació de l’Ajuntament quan l’alcaldessa, pels motius que siguin, no pot exercir les seves funcions; i participar en les juntes de govern que es fan setmanalment per al bon funcionament del municipi.

 
Has hagut d’assumir atribucions de l’alcaldia, per substitució? És força habitual o és molt esporàdic?
 
—Les delegacions d’Alcaldia no solen ser gaire habituals: es fan en el cas d’absències, com poden ser vacances o malaltia, tot i que, sempre que hi hagi absència de l’alcaldessa, el primer tinent es posa al davant sense que hi hagi d’haver delegacions explícites; en cas que tampoc no hi hagués el primer tinent d’alcalde, passaria al segon, etc.
 
També ets regidor, responsable de les àrees de Convivència ciutadana, Comerç, Indústria, Promoció Econòmica, Barris i Participació ciutadana.  Parla’ns una mica de com podem avançar a Balsareny en àmbits tan “tocats” com és el comerç i la indústria. Algun projecte també pel que fa a la convivència, que inclou la gestió dels vigilants locals? I pel que fa als barris?
 
—Pel que fa al comerç, és molt important primer de tot que la ciutadania faci l’opció de comprar al municipi; sense compradors no hi ha comerç. Quant a la indústria del municipi, hem de dir que Balsareny té una indústria diversificada i prou sanejada, ara bé, en la legislatura que hem encetat estic començant a fer gestions per poder tenir més sòl industrial, que és el que ara mateix tenim més just.
      Pel que fa als vigilants locals, tenim la intenció de poder adjudicar la sisena plaça de vigilant, que ens ha de servir per poder tenir el servei cobert, així com per poder fer actuacions quan cal que hi hagi dos vigilants treballant alhora.
      Per altra banda, la nostra intenció és que els barris tinguin un regidor específic perquè vetlli per ells. El fet d’estar allunyat del nucli urbà fa que n’haguem de tenir més cura. El projecte que actualment estem treballant als barris és el de la circulació viària.
 
D’aquí a un any i mig, el juny de 2025, passaràs de ser tinent d’alcalde a assumir, per segona vegada, l’alcaldia de Balsareny. Creus que això serà un canvi gaire fort, per a tu i per al consistori?
 
—Canvi, segur que ho serà, ja que la responsabilitat passarà a ser meva. Fins ara, ho és de la Glòria, i el pes de l’alcaldia és feixuc. Pel que fa al consistori, no hi ha d’haver canvis.

 
Mentre que Endavant Balsareny són un grup independent, vosaltres us deveu a ERC? El partit us marca totes les pautes a seguir, o bé teniu via lliure per anar fent?
 
—Aquest és un mite que es va repetint. L’única consigna que tenim de partit és que governem per als nostres ciutadans i que ho fem amb el nostre criteri. Com bé dius, tenim via lliure. El que sí que se’ns dona per part del partit és tot de formacions i informacions que ens serveixen per al bon govern.
 
Igual que passa amb l’alcaldessa, tu també tens una dedicació a l’Ajuntament de mitja jornada. Compagines bé la feina de tinent d’alcalde i regidor amb la feina que ja tenies i que continues fent?
 
—Sí, continuo amb la meva feina a Espècies Teixidor, on vaig començar fa 33 anys a fer-hi de comercial. Tanmateix, al llarg dels anys també hi he estat fent altres tasques com la de cap de producció. Ara actualment dedico una part del temps a fer de comercial i la resta del temps em dedico al desenvolupament de nous productes. 



 
Se’t veu sovint pel carrer, participant en molts actes. T’agrada el contacte amb la gent? T’amoïna que et parin pel carrer per parlar-te de temes de l’Ajuntament?
 
—La meva manera de ser és de col·laborar amb tot el que puc i em demanen. Gaudeixo molt del contacte amb la gent i no em molesta gens que m’aturin i em comentin coses del municipi o de l’Ajuntament.
 
Isidre, recorda’ns el teu horari de visita a l’Ajuntament, si et plau; i si hi ha alguna altra manera de contactar amb tu.
 
—Normalment hi vaig els dilluns, dimarts i dimecres, a l’Ajuntament, a partir de les 8 del matí; i, els dijous, a la tarda. Això no obstant, si a algú li convé concertar una visita, el més habitual ha de ser demanar hora, trucant a l’Ajuntament o bé a través del següent correu electrònic: balsareny@balsareny.cat
 
I ara, per acabar, et volia fer algunes preguntes personals: 
Quines aficions tens? 
 
—Viatjar, cuinar, fer senderisme, cuidar l’hort.
 
L’últim llibre que has llegit? 
 
—Estic llegint Miràbilis, d’Eva Espinosa.  
 
L’última pel·lícula o obra de teatre que has vist.
 
— “De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda”, de la Companyia La Calòrica (teatre).
 
Algun lloc del món on t’hagi agradat anar, que t’hagi impactat per algun motiu.
 
—L’Índia, pels seus contrastos i la diferència cultural que tenim.
 
—Algun ídol que admiris (en el camp de la política, o de la ciència, l’art...)
 
—Hi ha molts personatges admirats i sempre és difícil de fer-ne una llista. Per posar-ne un, us diria en Domènec Badia i Leblich, més conegut com Alí Bei, un personatge característic, arabista, aventurer, espia... Hi ha diversos llibres que narren la seva vida i aventures.
 
—Vols afegir alguna cosa més?
 
—Home, sempre es poden afegir coses, ja que es podria entrar al detall de molts aspectes tractats. Potser incidiria en el que era el lema de la campanya d’ERC: “Us escoltem”. Encoratjaria els lectors que ens facin confiança i ens expliquin quines són les seves necessitats, per així poder anar fent un poble més al gust de tothom.
 
Entrevista: Isidre Prat Obradors
Fotos: Isidre Prat; ERC-Balsareny (arxiu) i Endavant Balsareny (arxiu)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.