diumenge, 24 de setembre del 2023

Trobada de Clubs de Lectura a Navarcles

 
 
El dia 19 de setembre, vuit membres del Club de Lectura de la Biblioteca Pere Casaldàliga van participar, a Navarcles, en una trobada dels clubs de lectura del Bages-Berguedà-Moianès, per conversar sobre la novel·la Les nostres mares, Premi Sant Jordi 2022, amb la presència de la seva autora, la periodista de TV3 i escriptora Gemma Ruiz Palà.
 
L’acte va tenir lloc a les 18.30 a la sala d’actes de la Biblioteca de Navarcles i va comptar amb la presència d’unes 300 persones, que van escoltar atentament la Gemma Ruiz parlant dels detalls de com va escriure la novel·la i les seves opinions sobre el seu eix central, el feminisme, reflectit en els somnis que tenien les mares que van néixer durant la dictadura i que no es van fer mai realitat. Força persones, que havien llegit prèviament el llibre, van participar, durant més d’una hora, en el col·loqui amb l’escriptora sobre aquesta temàtica.
 
La novel·la es basa en la vida de deu poderoses dones, totes amb vivències diferents però amb nexes entre elles; totes amb un talent que el règim no els deixa desenvolupar, però que planten cara i no es dobleguen davant de res ni de ningú. Totes defugen estar captivades per les tasques domèstiques i la submissió als homes, lluiten i s’atreveixen a tot pels seus fills i per les seves pròpies vides. Com diu la contraportada del llibre: “Les nostres mares vol honorar la generació que va renunciar als somnis perquè les seves filles sí que poguessin triar”.
 
Gemma Ruiz va manifestar la seva satisfacció per haver vingut al Bages i veure aquella sala tan plena de gent, per la bona acollida rebuda per part dels assistents i la bona crítica que aquests van fer de la seva novel·la. Apassionada de la literatura com és, ja té en projecte dues novel·les més, una de les quals li requerirà, igual que amb Les nostres mares, l’elaboració de tot un “llibre previ” de recerca i documentació bibliogràfica per poder després escriure la novel·la. Per cert, va posar molt èmfasi en el fet que, quan es documenta en el context d’allò que vol escriure, li agrada moltíssim buscar informació en les tesis doctorals; quan vol conèixer un aspecte molt específic de la temàtica del seu projecte, pensa “segur que hi ha d’haver una tesi doctoral que en parli extensament”; i va agrair profundament als autors de les tesis que les fan públiques i així es poden consultar fàcilment.
 
A la sortida, Gemma Ruiz va signar el seu llibre a tothom qui va voler. Esperem tornar-la a veure per comentar la seva propera novel·la.
 
Text i foto: Isidre Prat Obradors


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.