dijous, 14 de setembre del 2023

Balsareny celebra la Diada


 
Balsareny ha tornat a celebrar la Diada Nacional de l’Onze de Setembre. Els actes ja van començar dissabte, dia 9, a les 12 del migdia, amb el recital de poesia de Josep Vallverdú a la Biblioteca, del qual informem en un altre apartat d’aquest mateix Sarment. El vespre del mateix dissabte, a la Piscina Municipal, va tenir lloc una cantada d’havaneres.  Abans de donar pas al grup La Xarxa, el Regidor de Cultura, Jordi Vilanova, va pujar a l’escenari per donar la benvinguda i les gràcies al públic per la seva assistència i l’agraïment a totes persones que vetllen per mantenir aquest equipament que tenim a l’estiu, com és tot el recinte de la piscina, un lloc d’esbarjo, de relax, de fer esport, de tertúlia i d’activitats vàries. Així, va donar les gràcies a l’administració de l’Ajuntament, brigada i vigilants municipals, equip de neteja, control d’accés, socorristes…, així com al bon servei que ha donat durant l’estiu el bar de la Piscina, que ha estat molt concorregut. Així, a la fresca d’una agradable nit d’estiu, el públic va aplaudir un bon repertori d’havaneres, incloses les més conegudes, fins passada la mitjanit. Com de costum, a la mitja part, els assistents van poder degustar un rom cremat del millor.  
 
Com cada dissabte, però en aquest cas coincidint amb la Diada, a les 5.30 de la tarda, tenia lloc, al Casal Cívic, un ball, amb el músic Antony Estrada. El diumenge, dia 10, durant tot el matí, la quitxalla va poder gaudir dels inflables aquàtics instal·lats a la Piscina Municipal, al ritme de la música de DJ. Per completar el matí, a les 12 del migdia, al mateix lloc, junt al bar de la Piscina, hi tenia lloc un concert amb José Desviao.
 
El dia 11 de setembre, a les 11 del matí, va tenir lloc l’acte institucional de la Diada, a la plaça de l’Ajuntament. Hi van assistir unes setanta persones i va estar presidit per l’alcaldessa de Balsareny, Glòria Casaldàliga, i cinc regidors més de l’equip de govern. L’acte va començar amb la intervenció de la Coral Sant Esteve de Balsareny, que va interpretar la Invocació a Sant Jordi. Seguidament, l’alcaldessa va pronunciar un petit parlament, fent referència a les nostres reivindicacions com a poble i com a nació, i al fet que aquesta diada se la senten seva tots els catalans i, concretament, els balsarenyencs. També va llegir el manifest de tots els pobles que pertanyen a l’Associació Catalana de Municipis, en què, entre altres coses, remarcava la força del municipalisme, el fet que la sobirania és sinònim de més benestar i més oportunitats per a la ciutadania, i sobretot, la necessitat de reivindicar l’ús i la vitalitat de la llengua catalana com a element vertebral de la nació, com a eina de cohesió social, d’identitat i de cultura, que cal conservar, potenciar i transmetre a les futures generacions. Va concloure l’acte, de nou, la Coral Sant Esteve, que, amb la participació del públic, va cantar el nostre himne nacional, Els Segadors. Finalment, l’alcaldessa va agrair l’assistència de la gent i els va animar a participar també dels actes a celebrar a la tarda, ja de caràcter més lúdic i festiu.
 
A la tarda, a partir de les 6.30, a la plaça Roc Garcia, va tenir lloc la tradicional Sardinada Popular, amb molta assistència de públic. Cap al capvespre, va començar el també tradicional i engrescat ball, a càrrec de Joan Vilandeny, que va acabar amb la interpretació de la sardana, barrejada amb reggaeton, que s’ha fet tan popular aquest any i que porta per títol Coti x coti, del grup The Tyets, i que va ser ballada per nombrós públic, com podeu veure a la corresponent fotografia. Durant el ball, el músic, a petició de la Regidoria de Cultura, va demanar un aplaudiment per als voluntaris que any rere  any s’encarreguen de fer i repartir les sardines i tota la feina d’organitzar aquesta activitat que, recordem, es fa des del primer Ajuntament democràtic, fa més de 40 anys.
 

Per altra banda, al matí del dia 11, el grup local d’ERC i altres persones van seguir la tradició de pujar la senyera al Serrat del Maurici, i a la tarda una trentena de balsarenyencs es va traslladar a Barcelona amb l’autocar de l’ANC per participar a la multitudinària manifestació de l’Onze de Setembre. 

Isidre Prat
Fotos: Alfred Selgas, Jordi Sarri, 
Isidre Prat, Neus Orriols, Víctor Estruel





























Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.