dilluns, 11 de juliol del 2022

Vandalisme o atac feixista? Recuperar la memòria

OPINIÓ
 
   
El juliol de 2016, es va commemorar a Balsareny, els 80 anys de l’Olímpiada Popular de 1936; una Olímpiada de caràcter marcadament antifeixista. Els actes van durar una setmana. 
 
L’11 de juliol es va pintar un mural davant de la piscina municipal, i al llarg de tota la setmana, es van celebrar activitats diverses. Per exemple, el grup La Garsa va muntar una sessió de cinema a la fresca; el divendres 15, a la Sala de Plens, hi va haver una conferència  sobre el tema; es va córrer una milla olímpica, etc. Hi van participar diverses entitats: el Casal Verge de Montserrat, actors i dansaires de l’equip d’Altafulla, el Club d’Escacs, Ràdio Balsareny, el Centre Excursionista i altres. Es pot consultar el Sarment de juliol 2016, i llegir-ne tota la crònica.

 
Aquest mes de  juny de  2022, ha aparegut el mur amb la pintura commemorativa totalment tapada. Potser m’equivoco i no me n’he assabentat, però l’Ajuntament no ha fet cap nota condemnant l’atac, i tampoc sé de cap entitat promotora que hagi emès cap queixa.
 
Que ha passat? La resta de pintures dels murs adjacents estan intactes, només s’ha atacat aquesta, on el lema era “Esport Sí, Racisme No”. Està signat amb un escut de l’Ajuntament, Balsareny, 11-17 juliol, 2016. 

 
No es pensa fer res per reparar un atac ben visible? Qualsevol pot anar amb un pot de pintura o un esprai i atacar l’espai públic?
 
Això no ha estat vandalisme, ha estat un atac  cap a una forma de viure la societat. I sense cap respecte vers un equip de govern que en el seu moment va aglutinar entitats i va cohesionar col·lectius, de la qual cosa haurien de prendre nota altres governs.
 
Al final, si no es planta cara, qualsevol podrà esborrar parts de la nostra història, i si no aprenem, estarem condemnats a repetir els errors que, com a societat, ja hauríem d’haver superat.
 
Dedicat a totes les que van pintar el mural, i al sentit del mural mateix. Ni oblit, ni perdó: reparació!
 
Maribel Andreu
Fotos: Maribel Andreu / Arxiu


1 comentari:

  1. Gràcies Maribel pel teu article de denúncia d'un fet deplorable.Toatlment d'acod amb el que dius.Com que quasi no surto no ho havia vist..No repetiré rés,perqué ho dius molt bé,només l'últim paràgraf.Ni oblit ni perdó,reparació!
    Conxita Planes Casals,Balsareny

    ResponElimina

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.