dijous, 14 de juliol del 2022

La balma del Peric

RACONS DEL BAGES

La balma del Peric
 
Potent paleocanal de conglomerat que queda sobre de la casa

Què és?
 
És una balma molt significativa del Bages, que es troba en terme municipal de Mura, i que constitueix un element important del Patrimoni del Geoparc de la Catalunya Central.
 
Com s’hi arriba?
 
Des de Balsareny, cal anar cap a Navarcles, travessar tot el poble i continuar per la carretera BV-1221 durant uns 10 quilòmetres fins a Talamanca i, passat aquest poble, uns 4 quilòmetres més fins arribar al trencall de Mura cap a la dreta (indica 3 km.) i en forta baixada, per la carretera BV-1223.
       El poblet de Mura, catalogat com un dels més bonics de Catalunya, queda al fons de la vall, per on passa una riera que neix al Montcau. Com és sabut, les valls del Montcau pertanyen al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i Serra de l’Obac.
       Tanmateix, per accedir a la balma, cal aturar-se al darrer quilòmetre abans d’arribar al poble, on hi ha el cementiri de Mura. Cal travessar la carretera i deixar el cotxe en un aparcament al davant mateix del cementiri. Llavors s’ha de continuar a peu per la mateixa carretera, cap avall, però de seguida veurem un camí que surt per la dreta. Cal seguir-lo i, al cap d’uns 600 metres, arribarem a la balma del Peric (hi ha una bifurcació a mig camí, on s’ha d’agafar el camí de l’esquerra). La balma es troba a 484 metres d’altitud. 

El bonic poble de Mura amb el cim del Montcau al fons
 
Com és i de què està feta la balma?
 
Un potent paleocanal que passa per sobre dona forma a la balma en qüestió. Això sol ser freqüent, com també vam explicar parlant de la balma de Comaposada de Castelladral (Sarment, maig 2022). El paleocanal (el prefix “paleo” ja fa referència a una cosa antiga), com vàrem dir, és un espai on antigament hi passava un curs d’aigua i més endavant es va anar omplint amb sediments joves que es van compactar fins a formar una enorme llosa. Tanmateix, si bé a Comaposada els sediments eren sorres, que compactades formaven pedra sorrenca, aquí, a Peric, es tracta de còdols grossos que, bo i compactats, van formar un gran conglomerat. Molts dels còdols són de naturalesa calcària. Aquests sediments formaven part del delta que hi havia en aquesta zona del Montcau, originat pels dipòsits dels rius que desembocaven al mar interior de la Catalunya Central, a l’època de l’Eocè (Terciari; al voltant de 40 milions d’anys).
Els materials de sota del paleocanal s’haurien anat erosionant i així haurien modelat a poc a poc la cavitat que en diem una balma.
 
Quines mides té la balma?
 
És força gran, comparable a la de Comaposada. El paleocanal esmentat té uns 25 metres de longitud i uns 7 metres de profunditat cap a l’interior de la muntanya. Així mateix, la balma té una alçada màxima d’uns 10 metres respecte al terra. 

Casa construïda a l’interior de la balma
 
Què hi ha al seu interior?
 
Igual que a Comaposada, hi ha una casa, però en aquest cas ha estat reconstruïda recentment i està actualment habitada (al contrari de l’altra balma, amb la casa en ruïnes). Això fa que no s’hi pugui entrar a dintre, ja que una gran porta “tanca la balma”. Es pot veure bé des de fora que el gran paleocanal fa d’aixopluc a la casa que alberga dintre i s’hi pot tirar una foto.
 
Forn de calç a la vora
 
Si algú vol visitar la balma (fàcil de trobar i ben accessible), pot aprofitar per veure també un forn de calç que es troba a mig camí (a uns 400 metres del cementiri). La veritat és que són les restes del forn, el que podem veure, donat que no està en gaire bon estat de conservació, però també forma part del patrimoni del Geoparc. Per obtenir la calç, s’hi feien servir roques calcàries de les que hem esmentat que hi ha en aquell entorn.
 
Text i fotos: Isidre Prat Obradors
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.