dissabte, 30 de juliol de 2022

Nosaltres ho vàrem fer; ara us toca a vosaltres sense por!

PUNTA DE BRAU


Sí, nosaltres, en aquell dia que omple i omplirà la nostra història, vàrem travessar essent conscients del perill d’enfonsar-nos amb dignitat, però sense por; vàrem ser vexats i apallissats, però valents per sobreviure.
 
Avui i amb la nova flamarada del recent arribat estiu, em plau compartir amb vosaltres dignitat poètica a través de Marga Moreno a la seva columna “De reüll”, en, com sempre, el meu diari El Punt Avui,  “Travessar el llac”:
 
Hi ha un relat molt popular als països de parla alemanya que, com acostuma a passar, ha donat pas a una expressió quotidiana. Prové d’un poema de l’escriptor de principis del segle XIX Gustav Schwab i es titula ‘El genet i el llac de Constança`. Narra la història d’un genet que ha de travessar en vaixell el famós llac de la ciutat alemanya fronterera amb Suïssa. El llac és glaçat i ell, sense adonar-se’n, el va travessant a cavall sense distingir la terra ferma i erma del gel i, òbviament, sense ser conscient del perill. Quan arriba a l’altra riba, s’adona de la proesa que ha fet involuntàriament. I, malgrat que la gent que l’ha vist arribar l’està lloant com un heroi, el genet, de cop i volta, es desploma de la muntura i, corglaçat de veure el que ha aconseguit sense ell saber-ho, mor. Travessar el llac de Constança ha quedat com una metàfora que al·ludeix a l’atreviment inconscient i a la por retrospectiva. És tan popular que s’hi refereixen creacions de diverses disciplines, i potser la més coneguda és l’obra de teatre de Peter Handke Cavalcada sobre el llac de Constança. Tot això ve a tomb perquè sovint els ciutadans tenim la sensació que aquest país ha cavalcat sobre gel trencadís durant un temps i que gairebé ha tocat l’altra riba, però que ara, girant la vista enrere, s’ha espantat de la gesta que ha fet. De fet, no tant el país com certs polítics. Som-hi, doncs, sou vosaltres, mentiders, els que heu de travessar el LLAC sense excuses de mal pagador.” (El Punt Avui, juny 2022).
 
Josep Gudayol i Puig  

Imatge (Wikimedia Commons): 'El genet al llac de Constança', font de Peter Lenk a Überlingen, Baden-Würtenberg.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.