dimarts, 17 de setembre del 2024

La setmana d’estiu més viva a Balsareny

 
Balsareny compta amb una setmana plena d'activitats i dinamisme perquè la canalla s'agrupi i gaudeixi. En diem ‘la Setmana de la Joventut’ 
 
La Setmana de la Joventut es viu des de 2003 i aquest any s’ha dut a terme la vint-i-unena edició. Avui dia l’organitza el Consell de la Joventut, format per uns trenta nois i noies del poble d'entre disset i vint-i-cinc anys. El poble necessita que el jovent el mantingui viu i el Consell de la Joventut es un espai que a partir dels setze anys no tanca les portes a ningú disposat a ajudar. Gràcies als voluntaris actuals i a la seva organització durant quatre mesos previs a l’esperada setmana, Balsareny gaudeix de les idees posades en paper pels joves involucrats, que es duen a terme amb l’ajuda de diferents comissions i amb el finançament de l’Ajuntament. 
 
Aquest any, des del 26 d'agost fins al primer de setembre, els carrers de Balsareny han estat plens de competició i rialles. Així, dilluns es va estrenar la setmana amb la baixada de la flama i la inauguració del peveter. Es va animar la gent perquè sortís de casa vestida de qualsevol esport olímpic per acompanyar la "Tussi", el personatge emblemàtic d'aquesta festa, pels carrers del poble. 

 
Seguidament, a la plaça de l'Església, els diables de la colla Petafluix van organitzar un sopar que, més tard, va acompanyar el cinema a la fresca. Es va projectar 42 segundos, una pel·lícula que narra la història real de la primera competició de natació en aigües obertes a Espanya, centrada en la figura de l'entrenador i el seu equip. L’obra és recomanada per a majors de divuit anys, tot i que les portes del cinema eren obertes per a tothom. Mentre la pel·lícula destacava temes com la perseverança, l'amistat i la importància de treballar en equip, el públic va ser acompanyat per un servei de barra i crispetes que van proporcionar l’ambient idíl·lic. 
 
Les activitats per als més esportistes van començar tot seguit. Dimarts a la tarda va tenir lloc el torneig de pàdel, on van participar vint grups; els guanyadors van ser una parella de jugadors de Navàs. L'activitat oferia servei de barra i es va allargar fins a la una de la matinada. L'endemà es va posar en marxa el torneig de vòlei, una de les activitats més reconegudes de la setmana des de fa anys, on també es proposava al públic l'opció de sopar: entrepà i beguda per un total de cinc euros. En aquesta activitat hi van participar un total de vint-i-sis grups i va destacar la varietat de noies i nois jugant entre ells i disposats a deixar-ho tot, allargant la competició fins a la matinada. Dijous al vespre es va fer el famós Joc de Nit per a la jovenalla més moguda. Aquesta activitat destaca per com n'ha de ser d'espavilat el teu equip per superar les proves i, per altra banda, la rapidesa que es necessita per superar-les totes amb el mínim de temps possible. 
 
En arribar divendres ja vam entrar a la recta final de la nostra festejadora setmana. El 30 d'agost es va iniciar la festa al bar Casino a les quatre de la tarda amb el torneig de botifarra i va continuar amb el "Tussifest" al castell de Balsareny, una de les festes amb més participació de gent de totes les edats del poble. El nostre estimat castell va obrir les portes amb l'espectacle de "Brunchareny" a les set de la tarda i es va acomiadar del públic amb la música proporcionada per "Simoons Deejay", a les dues de la matinada.

 
Vam donar per començat el cap de setmana amb una de les activitats més reconegudes i portades a terme des dels inicis d'aquesta festa: la Garri´n´kana! Aquest és un circuit ple d'obstacles en els quals per molt que ho intentis no deixaràs d'embrutar-te. Es tracta de superar-los tots i acabar ple de fang! Es va fer al camp proper al cementiri a les 3 de la tarda; aquest any hi van participar tretze equips d'entre totes les edats i el guanyador va ser un equip del poble. 


Les activitats nocturnes del dissabte van començar amb el pregó i la rebentada del porc a l'Ajuntament i van continuar amb la "Tussi mòbil", acompanyada amb txaranga "Entropats". Per participar en aquestes activitats havies de comprar els tiquets del cercatasques, que sortien a sis euros; tant per als petits com per als adults. 
 
La nit no es va acabar aquí, ja que el Sindicat va estar entretingut per la banda "Zapatilles" cantant i animant el públic amb cançons del Canto del Loco; i seguidament, "Morgan & Co" va mantenir animada la nit fins a fer sortir el sol. Arribades les cinc del matí va tenir lloc l’"encierro de tussinos" a la plaça de la Mel, a càrrec del mateix Consell. 

 
Per acabar, arriba el primer dia del mes, però l’últim de la nostra setmana preferida. El diumenge u de setembre es desperta el poble a les onze del matí amb l'espectacle Planeta Trampolí de la programació de “Tempo” (vegeu-ne crònica a part). Seguidament, a les cinc de la tarda, va tenir lloc l’entranyable Quinto, on tothom del poble, indiferentment de l’edat, hi estava convidat. 

 
Aquest es va allargar fins les vuit del vespre i va donar pas a les sardanes en llaunes, ballades a la plaça Ricard Vinyes. I cap al tard, per finalitzar el dia, es van tancar les festivitats amb el monòleg de Godai Garcia, Irene Minovas i Març Llinàs, que va ser un gran èxit amb el qual vam acomiadar la setmana fins l’any vinent!
 
Martina Junyent 
Fotos: Txus Garcia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.